Κατηγορίες
Basket

Ακτίνες Χ – Αδίκησε τον εαυτό του ο Ολυμπιακός

Του Γιώργου Χαρισιάδη

Tip : Σε αυτή τη στήλη θα γίνεται, μετά το πέρας κάθε αγωνιστικής, μια ευρύτερη ανάλυση για τα παιχνίδια των ελληνικών ομάδων.

Δεν υπάρχει πιο ταιριαστή έκφραση από αυτήν για να περιγράψει το χτεσινό αποτέλεσμα στη Μόσχα. Παρά την ήττα, υπάρχουν και ορισμένα θετικά στοιχεία που πρέπει να επισημανθούν. Όμως πρώτα, θα αναφερθώ σε κάποια σημεία που δε μου άρεσε ο Ολυμπιακός.

Έχει σε όλο το 1ο ημίχρονο μόλις 4 λάθη και στην 3η περίοδο το κοντέρ έγραψε 7! Μου θύμισε η 3η περίοδος τον περσινό Ολυμπιακό. Κακές επιλογές στην επίθεση, δε γυρνούσε η μπάλα σωστά, τρίποντο στον αιφνιδιασμό που εν τέλει δε βγήκε γιατί γύρισαν γρήγορα οι παίχτες CSKA είναι μερικά από αυτά που επέτρεψαν την ομάδα του Ιτούδη να πάρει τα ηνία στον αγώνα.

Επίσης, ήταν φανερό πως όταν απουσίαζε ο Goss από το παρκέ, δεν υπήρχε αντάξιος παίχτης από τον πάγκο με την ίδια επιθετική ικανότητα. Για την ακρίβεια υπάρχει, άλλα είναι τραυματίας. Μιλάω για τον Strelnieks. Ο Μάντζαρης ενώ βοήθησε πολύ στην αμυντική λειτουργία, επιθετικά ήταν κάτω του μετρίου. Ο Timma για άλλο ένα ματς άφαντος και σε συνδυασμό με την κακή εμφάνιση και τα γρήγορα φάουλ του Παπανικολάου και Toupane, το αντίπαλο «τριάρι» oργίαζε. Ο Clybern ήταν καταλύτης στη νίκη της Cska επί του Ολυμπιακού και με τους πόντους που πέτυχε, άλλα και με τα κρίσιμα ριμπάουντ στ τέλος. Ανεπίτρεπτο να σου παίρνουν 3 συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ στο τέλος.

Το ίδιο έγραψα και για τον Παναθηναϊκό με τη Ζαλγκίρις, το ίδιο θα πω και δω. Συμφωνώ με τον προπονητή πως στο γρήγορο tempo που έδιναν στο παιχνίδι οι Ρώσοι με τις transition επιθέσεις, ο Milutinov δεν ταίριαζε και καλώς χρησιμοποιήθηκε ο LeDay.

Υπάρχει όμως ένα πολύ μεγάλο «αλλά». Είναι το ματς στο τελευταίο λεπτό, θέλεις καλή άμυνα και ριμπάουντ οπωσδήποτε και αφήνεις έξω τον Milutinov;; 1 λεπτό έμενε, πόσο πολύ να κουραστεί σε γρήγορο ρυθμό ο σέρβος center; Που πολύ αμφιβάλλω αν θα υπήρχε γρήγορος ρυθμός, γιατί σε ισόπαλο σκορ θα πήγαινε σε σετ παιχνίδι η ομάδα του Ολυμπιακού. Με το αν όμως δε μπορεί να ζήσει η ομάδα, επομένως ας κρατήσει τα θετικά από αυτό το παιχνίδι.

Ποιά είναι αυτά; Αρχικώς, κράτησε σε πολύ χαμηλά επίπεδα την ρωσική ομάδα, η οποία είχε μέχρι και χτες μέσο όρο 92 πόντους. Γίνεται αμέσως αντιληπτό πόσο σπουδαία αμυντική δουλεία έκανε ο Ολυμπιακός, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε και τους 0 πόντους του γάλλου super star De Colo, που αγωνίστηκε μόνο 9 λεπτά και αυτά στο 1ο ημίχρονο. Θεωρώ πως η άμυνα ήταν προσαρμοσμένη και λιγάκι πάνω του και γι’αυτό ο Ιτούδης επέλεξε να τον κρατήσει στον πάγκο, βλέποντας πως δεν είναι και στην καλύτερη του μέρα. Ακόμα ένα θετικό, είναι πως αντέδρασαν οι ερυθρόλευκοι παρότι ήταν πίσω στο σκορ.

Από το -9 επέστρεψαν και διεκδίκησαν το ματς στα ίσα. Τέλος, θα αναφερθώ στην βελτίωση παιχνίδι με παιχνίδι του Goss, που δείχνει τρομερά στοιχεία και αρχίζει να εναρμονίζεται με τον Σπανούλη δίπλα του, συνθέτοντας ένα πολύ δυνατό επιθετικό δίδυμο. Κάθε φορά που τον βλέπεις να παίρνει τα βήματα για lay up και να ευστοχεί με τόση άνεση, κάνοντας το να μοιάζει εύκολο, σου έρχεται να αναφωνήσεις, όπως θα έλεγε και ο Βαγγέλης Ιωάννου : Oh my Goss! Μακάρι να έχει ανάλογη πορεία και το 2ο «στοίχημα» του Blatt, ο LeDay διότι μέχρι τώρα έχουμε δει λίγα πράγματα.

Επόμενο ματς με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ένα πολύ δύσκολο ματς και για τους 2, παιχνίδι που δε θέλεις να το χάσεις. Επόμενη στήλη αύριο, μετά το παιχνίδι των πρασίνων απέναντι στη Μπουντουκνοστ.

ΥΓ.1 Επιμένω πολύ στη χρήση ψηλών όταν θέλεις οπωσδήποτε το ριμπάουντ και αν προσέξατε, ο Ιτούδης στα τελευταία δευτερόλεπτα που ήθελε ριμπάουντ έπαιξε με Hines, Hunter, Peters και Clyburn στην ίδια 5αδα. Για μένα, μπορεί και μόνο ένας ψηλός να υπάρχει στη θέση 5, αρκεί όμως να είναι «καθαρός» center.

ΥΓ.2 Toupane ή του ύψους ή του βάθους και πολλές βιαστικές επιλογές. Μήπως φταίει η πολλή ελευθερία που του δίνει ο προπονητής του;

ΥΓ.3 Είτε έχανε για 4 είτε για 1 είτε για 10, η ήττα είναι ήττα και η πικρία στο τέλος θα παρέμενε. Το θέμα είναι να μάθεις από τα λάθη σου και να μπορείς σιγά σιγά να τα αφήνεις πίσω παιχνίδι με παιχνίδι.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected