Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Τελικά με αιτήσεις και μετά την εορτή των Χριστουγέννων το Κοινωνικό Μέρισμα!

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, απάντησε στις επικρίσεις που δέχεται από κοινωνικές ομάδες που δε θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα, αλλά και για το πότε θα πιστωθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Ο υπουργός Οικονομικών, κατηγόρησε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για την προεκλογική «13η σύνταξη» που μοίρασε τον Μάιο, σπαταλώντας στην ουσία το κοινωνικό μέρισμα που θα μπορούσε να δώσει στο τέλος του έτους η κυβέρνηση.

«Κατανοώ τις αντιδράσεις, αλλά ως Υπουργός Οικονομικών φερομαι με υπευθυνοτητα. Τον Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε για προεκλογικούς λόγους στους συνταξιούχους το κοινωνικό μέρισμα ως δήθεν «13η σύνταξη». Οι πολίτες περιμεναν μέρισμα στο τέλος του έτους, αλλα το εξάντλησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα ήμουν ευτυχής να δώσω και 450.000.000 αλλα δεν υπάρχουν. Πρέπει να γίνει κατανοητή η διακριση του έκτακτου βοηθήματος με την κοινωνική πολιτική. Η κυβέρνηση ασκεί κοινωνική πολιτική, εμείς ως υπουργείο Οικονομικών προσπαθήσαμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο».

«Η ΗΔΙΚΑ θα αρχίσει την ετοιμασία της απλής εφαρμογής για το κοινωνικό μέρισμα. Θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα στις 17 του μήνα, με σκοπό να δέχεται αιτήσεις ως τις 26 Δεκεμβρίου και να πληρωθούν οι δικαιούχοι το μέρισμα πριν τις 31 του μήνα. Μέσω του ΑΦΜ, θα υπάρχει η ταυτοποίηση στο Taxisnet. Θα μοιράζουμε όποιον δημοσιονομικό χώρο βρούμε στη κοινωνία, με δίκαιο τρόπο».

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τις πληρωμές

Προβληματισμός επικρατεί πλέον όσον αφορά την πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος. Συγκεκριμένα, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών είχαν δημιουργήσει την προσδοκία ότι η πληρωμή του βοηθήματος θα γίνει στις 20 Δεκεμβρίου, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Πλέον, με το άνοιγμα της εφαρμογής της ΗΔΙΚΑ μέχρι τις 26 του μήνα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, γίνεται κατανοητό ότι η μόνη διαθέσιμη ημερομηνία για την πληρωμή του βοηθήματος είναι η 30η Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, η μόνη εργάσιμη ημερομηνία μετά τις 26 Δεκεμβρίου είναι η Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου, κατά την οποία θα πρέπει το Δημόσιο να καταβάλλει τα 175.000.000 ευρώ στις τράπεζες ώστε να γίνει η πληρωμή. Επομένως, η ημερομηνία που θα «φανούν» τα λεφτά στους λογαριασμούς των δικαιουχών την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τον αρχικό προγραμματισμό. Ερωτήματα που μένει να απαντηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η τοποθέτηση Σταϊκούρα

«Καταφέραμε να δημιουργήσουμε χώρο με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, δώσαμε εμπροσθοβαρώς το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, ενώ πετύχαμε και τη μείωση προκαταβολής φόρου. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε χώρο 175.000.000 και αξιοποιήσαμε κατά τον βέλτιστο τρόπο αυτά τα λεφτά».

«Έχουμε επίγνωση της κατάστασης, αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ικανοποιήθηκαν πολλές κοινωνικές ομάδες. Υπάρχουν και ΑΜεΑ άνω των 24 ετών πχ, αλλά δε μπορούσαμε να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα».

«Δε ζω εκτός πραγματικότητας, αλλά έχουμε 175 εκατομμύρια έξτρα και αυτά πρέπει να μοιράσουμε. Για κάθε κοινωνική ομάδα, μειώνονται τα λεφτά εάν πάρουν όλοι λεφτά. Μετά, θα μας κατηγορούσαν ότι θα παίρναμε «ψίχουλα». Στην ουσία, 700 ευρώ για πολύτεκνους είναι πολλά; Έκτακτη επιδότηση είναι, από την κοινωνική πολιτική κερδίζουν όλοι.»

«Προεκλογικά, είχαμε πει πως δεν υπάρχει χώρος για μέρισμα, αλλά καταφέραμε μέσω του ΕΝΦΙΑ, του φόρου πετρελαίου να βρούμε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Καλώς έχει η κοινωνία προσδοκίες, αλλά αυτά τα χρήματα υπάρχουν, αυτά δώσαμε και εξαντλήσαμε τα περιθώρια του προϋπολογισμού.»

« Υπάρχουν κοινωνικές ομάδες που δεν πήραν ευρώ. Με το συγκεκριμένο ποσό, δε μπορέσαμε να τους ικανοποιήσουμε όλους. Προσπαθούμε να δώσουμε το καλύτερο δυνατό. Βάλαμε κριτήρια για να πάρουν το μέρισμα όσοι πραγματικά το δικαιούνται.»

«Από το Σάββατο ως την Πέμπτη, αυξήσαμε το ποσό και τους δικαιούχους και με δίκαιο τρόπο δώσαμε τα 175.000.000 ευρώ. Μειώσαμε το φόρο από το 22 στο 9% στα φυσικά προσωπά με εισοδήματα έως 10.000. Είναι μεγάλο ποσό.»

«Προσπαθούμε να μειώσουμε τη φοροδιαφυγή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών και με κάθε τρόπο που έχουμε. Από το 2017 ισχύει ο νόμος για το 30% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, δεν είναι δική μας πρωτοβουλία. Τώρα θυμήθηκε η Επιτροπή της Βουλής να τον κρίνει αντισυνταγματικό;»

Οι δικαιούχοι για το κοινωνικό μέρισμα

1. Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Αριθμός οφελούμενων νοικοκυριών: 19.140.

2. Οικογένειες με τουλάχιστον τον έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο (άνω των 12 μηνών) και τουλάχιστον ένα προστατευόμενο παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Αφορά και μονογονεϊκές οικογένειες. Πρόκειται για 163.778 νοικοκυριά.

3. Οικογένειες με τους δυο γονείς βραχυχρόνια άνεργους (κάτω των 12 μηνών), τουλάχιστον ένα παιδί και εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Περιλαμβάνονται και μονογονοεϊκές οικογένειες. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 40.927 νοικοκυριά

4. Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ έως 24 ετών. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν 25.632 νοικοκυριά.

*απόδοση : dikaiologitika.gr