Ποδόσφαιρο Κόσμος

Η απίστευτη ιστορία ενός χαμένου ταλέντου (vid)

Η τρομερή ιστορία του βραζιλιάνου Παβάο, που ξεκίνησε για «καλύτερος του Καφού», έφτασε μια ανάσα από τους δρόμους και έγινε πωλητής…

Το ποδόσφαιρο είναι δύσκολο σπορ. Και ειδικά για παιδιά που κάνουν το ξεπέταγμά τους, πιάνουν κάποια γρήγορα λεφτά στα χέρια τους, αλλά μετά μπαίνουν σε περιδίνηση και χάνουν τον προσανατολισμό τους, επηρεασμένοι από τα φώτα, την υπερπροβολή ή την άρνηση να κατανοήσουν ότι κάποια στιγμή όλα τελειώνουν.

Όπως αναφέρει το football-academies, το παράδειγμα του Μαρσέλο Περέιρα Μορέιρα, κατά κόσμον Παβάο, είναι πολύ ενδεικτικό για το πώς καταλήγει συχνά ένας ποδοσφαιριστής, ακόμη και υπερταλαντούχος, όταν δεν έχει τη σωστή υποστήριξη, ώστε να λάβει τις σωστές αποφάσεις, τη σωστή στιγμή και να αποφύγει μια… στροφή που μπορεί να του αλλάξει την καριέρα και τη ζωή.

Ο Παβάο έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνο από το ποδόσφαιρο, αλλά η ιστορία της ζωής του ήρθε τώρα στην επιφάνεια, από τη βραζιλιάνικη ιστοσελίδα torcedores.com. Από το 1991 έως το 1996 ο Παβάο αγωνίστηκε στη Σάο Πάουλο. Αρχικά στα τμήματα υποδομής και εν συνεχεία στην πρώτη ομάδα. Μάλιστα, το 1994 αναδείχθηκε κορυφαίος δεξιός μπακ του Μπραζιλεϊράο.

Έφτασε να πάρει τη θέση του Καφού στη Σάο Πάουλο και του Βίτορ, ενώ έφτασε έως και τον προθάλαμο της εθνικής Βραζιλίας!

Αλλά ξαφνικά όλα άλλαξαν. Αρχισε τα ξενύχτια, την «καλή ζωή», τις γυναίκες. Και άφησε στην άκρη το ποδόσφαιρο. Πήγε δίχως επιτυχία στη Σάντος, συνέχισε στην Ατλέτικο Παραναένσε και από εκεί άρχισε η κατηφόρα: Ρίο Μπράνκο, Ατλέικο Γκοϊανένσε, ήρθε στην Ευρώπη για την Αυστριακή Λουστενάου, επέστρεψε στις Τρέζε και Μπραζιλιένσε και εν τέλει αποσύρθηκε. Μικρός. Και άφραγκος.

Όπως όλοι οι παίκτες, αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα, σε συνδυασμό με την οικονομική ένδεια. Αλλά τότε βρέθηκε στον δρόμο του ο Αντρέ Λουίς. Πρώην ποδοσφαιριστής των Σάο Πάουλο, Σάντος και Κορίνθιανς, ο οποίος τον «μάζεψε» ένα βήμα πριν μείνει άστεγος.

«Μόνο όταν έρχονται φίλοι της Σάο Πάουλο με αναγνωρίζουν. Επίσης, προσπαθώ να μην μιλάω για το ποιος είμαι ή καλύτερα ποιος ήμουν», εξομολογείται με πόνο ψυχής ο Παβάο, παραδεχόμενος πως «συχνά νομίζω ότι ακόμη μπορώ να παίξω ποδόσφαιρο και να γίνω αυτός που ονειρευόμουν, αλλά μετά… ξυπνάω».

Το 2006, το όνομά του είχε εμπλακεί σε μεταγραφικά σενάρια για την ΑΕΚ. Με τον ίδιο να παραδέχεται πως «είχα δώσει dvd μου σε τέσσερις διαφορετικούς μάνατζερ. Και μου είχαν πει πως θα έχω επίσημες προτάσεις από την Ελλάδα, το Κατάρ και την Ιαπωνία. Εκεί μπορούσα να παίξω εύκολα. Αλλά δεν πήγα ποτέ»…

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected