Basket

Δεν τα κατάφερε η ΑΕΚ στον τελικό, “βομβάρδισε” η Μπούργος από τα 6.75

Η “σταχτοπούτα” στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, Μπούργος τιμώρησε την κακή περιφερειακή άμυνα της ΑΕΚ με 17/34 τρίποντα και τη νίκησε στον τελικό του BCL με 85-74, κατακτώντας το τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Στον τελικό του final-8 η ΑΕΚ εμφανίστηκε αγνώριστη σε σχέση με τον ημιτελικό και έχασε καθαρά από την Μπούργος (85-74), η οποία είναι η τροπαιούχος του Basketball Champions League για τη σεζόν 2019-20. Το εφιαλτικό δεύτερο δεκάλεπτο, το οποίο η Ένωση έχασε με 35-12 ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη του τελικού.

Όπως αναφέρει το basketa.gr, η ΑΕΚ ξεκίνησε καλά τον τελικό, αλλά αυτή τη φορά το… πρωί δεν προδίκασε την εξέλιξη της ημέρας, που ήταν περίπου καταστροφική. Όσο έπαιζε καλή περιφερειακή άμυνα, ή εν πάση περιπτώσει οι παίκτες της Μπούργος έχαναν τα τρίποντα, η Ένωση έλεγχε τον αγώνα και είχε την πρωτοπορία στο σκορ. Δειλά στην αρχή, όταν με αιχμή τον Λάνγκφορντ προηγήθηκε με 9-3 στο 3′ και κράτησε ένα μικρό προβάδισμα, παρότι ο Μπενίτε με τον Ρένφρο δημιούργησαν κάποια προβλήματα, μέχρι το 7′, οπότε ο Παπαθεοδώρου πέρασε στον αγώνα τη second unit.

Την πεντάδα με τους Ράις, Ζήση, Ρογκαβόπουλο, Ματσιούλις και Σλότερ, η οποία αποδείχθηκε προσωρινά πολύ καλή στην άμυνα και ιδιαίτερα αποτελεσματική στην επίθεση, καθώς ο Ράις μπήκε φουριόζος. Και με δικές του ενέργειες οδήγησε σε ένα ξέσπασμα, που έφερε την ΑΕΚ μέσα σε μόλις δύο λεπτά να φτιάχνει διψήφια διαφορά και να κλείνει την πρώτη περίοδο προηγούμενη με 24-14.

Μετά, όμως, άρχισε η Μπούργος να βάζει τρίποντα. Πρώτα ο υπεράνω πάσης υποψίας Ομάρ Κουκ, ο οποίος κάνει πολλά πράγματα καλά ως πόιντ γκαρντ, αλλά σουτάρει ελάχιστα. Αυτή τη φορά, ωστόσο, μπήκε στη δεύτερη περίοδο με 4/5 τρίποντα, καθώς η άμυνα της ΑΕΚ τον υποτίμησε! Σειρά πήρε στη συνέχεια ο Χόρτον, μετά ο Μακ Φάντεν, ήρθε κι ο Σάλβο από το πουθενά να δώσει κι αυτός λύσεις και αίφνης το παιχνίδι γύρισε… τούμπα.

Μέσα στα πρώτα 6 λεπτά της δεύτερης περιόδου η ΑΕΚ δέχθηκε 28 πόντους, καθώς η άμυνά της είχε αποδιοργανωθεί πλήρως και έμπαζε από παντού. Σε εκείνο το σημείο η Μπούργος προηγήθηκε με 42-35, τρέχοντας σερί 11-2, και η συνέχεια ήταν ακόμα χειρότερη για την Ένωση, που βλέποντας ότι δεν μπορούσε να σταματήσει με τίποτα τους αντιπάλους της, έχασε την ηρεμία και την αυτοπεποίθησή της και στην επίθεση. Τα λάθη και οι κακές επιλογές διαδέχονταν το ένα το άλλο, με αποτέλεσμα η Μπούργος να προηγηθεί στο τέλος του ημιχρόνου με 49-36. Το επι μέρους σκορ στη δεύτερη περίοδο ήταν 35-12 κι αυτό τα λέει όλα!

Στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου η Μπούργος προηγήθηκε με 56-38, ωστόσο στη συνέχεια η ΑΕΚ βελτιώθηκε κάπως και τουλάχιστον περιόρισε το περιφερειακό σουτ των αντιπάλων της. Όμως το πρόβλημα αυτή τη φορά ήταν η επίθεση, που λειτουργούσε σπασμωδικά. Το δίδυμο Ράις-Λάνγκφορντ στην περιφέρεια δεν βοήθησε, διότι οι επιλογές για τρίποντο ήταν άστοχες, ενώ η μπάλα δεν μπορούσε να μπει ούτε μέσα στη ρακέτα. Έτσι οι καλές άμυνες δεν αξιοποιούνταν από την επίθεση και η διαφορά δεν έπεσε πολύ.

Η Μπούργος διατηρούσε τον έλεγχο και όταν προς το τέλος της περιόδου βρήκε κάποια τρίποντα από τον εξαιρετικό Μακ Φάντεν και τον Σάλβο, που βοήθησε πολύ, ανέβασε και πάλι τη διαφορά, που αυτή τη φορά άγγιξε τους 20 πόντους (68-48) λίγο πριν από το λήξη της τρίτης περιόδου.

Στην τελευταία περίοδο ο Παπαθεοδώρου έβαλε στην πεντάδα της ΑΕΚ τον Ματ Λοτζέσκι με εντολή να παίρνει τη μπάλα και να σουτάρει, επιλογή που αποδείχθηκε αποτελεσματική. Μπορεί η Μπούργος να έβρισκε αρχικά λύσεις με τους Μακ Φάντεν και Σάλβο, ωστόσο σταδιακά τα τρίποντα του Λοτζέσκι έφεραν την Ένωση στο -14 (75-61 στο 33′).

Δείτε εδώ τα στατιστικά του αγώνα.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected