Διάφορα - Οικονομία

Τα μέτρα στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη

Μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα υγειονομικά μέτρα για τον Covid-19, σειρά πήρε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας που εξειδίκευσε τα μέτρα στήριξης.

Αναλυτικά :

  • Με επίδομα 534 ευρώ θα αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι στην εστίαση η οποία κλείνει από την Τρίτη 3/11.
  • Για τις επιχειρήσεις, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.
  • Για τις επιχειρήσεις, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.
  • Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας για δύο ακόμη μήνες.
  • Αναστολή δόσεων τραπεζικών δανείων αλλά και ρυθμιζόμενες οφειλές, οι οποίες μεταφέρονται ανάλογα.
  • Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας. Επεκτείνεται το μέτρο της υποχρεωτικής εφαρμογής ευελιξίας προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην εργασία τους, με αντίστοιχη προσαρμογή του ωραρίου τους για τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.
  • Υποχρεωτική μείωση του ενοικίου στο 40%
  • Χορηγείται Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 θα χορηγηθεί, ενισχυμένη, τον μήνα Νοέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Επιπλέον, θα χορηγηθεί 5η Επιστρεπτέα Προκαταβολή τον μήνα Δεκέμβριο, με βάση την πτώση τζίρου και του Νοεμβρίου. Και στις 2 καινούργιες Επιστρεπτέες Προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.

Σημείωση : Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων. Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected