Κατηγορίες
Διάφορα

Κάνουμε Focus στο Δικταίο Άντρο στην Κρήτη, το σπήλαιο που γεννήθηκε ο Δίας! (photos+vid)

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά σπήλαια της Κρήτης.

Είναι το Δικταίο Άντρο (ή Δικταίον Άντρον) στο οποίο σύμφωνα με τη μυθολογία κατέφυγε η Ρέα για να γεννήσει το Δία, φοβούμενη μήπως ο Κρόνος καταβροχθίσει και αυτόν το γιο που θα έκανε.

Γι’ αυτό το λόγο το Δικταίο Άντρο ήταν ήδη από την αρχαιότητα ένα φημισμένο σπήλαιο αφιερωμένο στη λατρεία του μέγιστου των θεών, όπως προδίδουν τα πολυάριθμα αναθήματα που βρέθηκαν εδώ.

Το σπήλαιο που είναι πλούσιο σε σταλαγμίτες και σταλακτίτες, βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, πάνω από το χωριό Ψυχρό στο νομό Λασιθίου σε υψόμετρο 1.020 μέτρων. Από το χωριό πήρε και το δεύτερο όνομά του, Σπήλαιο του Ψυχρού.

Εκεί έχουν ανακαλυφθεί πολλά και σημαντικά ευρήματα που αποδεικνύουν τη χρήση του κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς ενώ προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων κάνοντας σε αυτό διάφορες ανασκαφές με την πάροδο των ετών.

Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο σπήλαιο αλλά μόνο ένα τμήμα του είναι επισκέψιμο από τους τουρίστες. Στο εσωτερικό του ο επισκέπτης θα δει εκτός από σταλαγμίτες και σταλακτίτες και μια λίμνη. Εκεί, θα δείτε το «μανδύα του Δία», ένα σταλακτίτη που κρέμεται σαν πολυέλαιος πάνω από τη λίμνη ενώ το σχήμα του θυμίζει μανδύα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Kittie-cat (@kittie_ct)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cyril LeBon (@xenocyan)

*με στοιχεία από το eleftheriaonline.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected