Κατηγορίες
Basket

ΕΟΚ: “Αδικαιολογήτως απόντες οι παίκτες της ΑΕΚ”. Oι ποινές που προβλέπονται για παίκτες και ομάδα

Η ”γαλανόλευκη” είχε συγκέντρωση την Κυριακή (14/2) στο ΟΑΚΑ για να προπονηθεί πρώτη φορά πριν τα τελευταία ματς των προκριματικών για το Ευρωμπάσκετ 2022 (Βοσνία-20/2, 16:30 και Λετονία-22/2, 19:30), όμως μία έκπληξη περίμενε τον Θανάση Σκουρτόπουλο.

Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις παίκτες της ΑΕΚ (Δημήτρης Κατσίβελης, Λίνος Χρυσικόπουλος, Δημήτρης Μωραϊτης) δεν ήταν εκεί, με την Ένωση να μην δίνει άδεια στους αθλητές της να ενσωματωθούν στην Εθνική!

Αυτό που υποστηρίζει η ΑΕΚ είναι πως ο Προμηθέας είχε γνώση των θετικών κρουσμάτων πριν από το τζάμπολ του ημιτελικού με τον ΠΑΟΚ την περασμένη Παρασκευή (12/2), όμως δεν δημοσίευσε τίποτα και αγωνίστηκε κανονικά, παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου.

Οι Πατρινοί ανακοίνωσαν τις περασμένες ημέρες 2 θετικά κρούσματα εντός της ομάδας, ενώ ήδη από το Σάββατο (13/2) είχε συμφωνήσει με την ΕΟΚ να μην αγωνιστούν στα ”παράθυρα” οι παίκτες της (Γιάννης Αθηναίου, Δημήτρης Αγραβάνης, Γιάννης Αγραβάνης, Χάρης Γιαννόπουλος και Μιχάλης Λούντζης).

Η ΑΕΚ ζήτησε από την ΕΟΚ να τοποθετηθεί επίσημα για το θέμα καθώς το υγειονομικό πρωτόκολλο του Κυπέλλου ανήκει στην Ομοσπονδία και ύστερα προχώρησε στην κίνηση αυτή, περιμένοντας την αντίδραση της ΕΟΚ, η οποία είναι στην παρούσα φάση μία επίσημη ανακοίνωση για την απουσία των διεθνών, διαψεύδοντας παράλληλα όλα τα υπόλοιπα.

Αναλυτικά:

Με αδικαιολογήτως απόντες τους αθλητές της ΑΕΚ, Δημήτρη Κατσίβελη, Λίνο Χρυσικόπουλο και Δημήτρη Μωραϊτη άρχισε σήμερα η προετοιμασία της Εθνικής Ανδρών εν όψει τους τελευταίου «παράθυρου» των προκριματικών αγώνων του Ευρωμπάσκετ 2022.

Οι τρεις παίκτες δεν έδωσαν το «παρών» χωρίς να υπάρχει κάποια δικαιολογία, άρα έθεσαν εαυτόν εκτός ομάδας και το θέμα τους θα παραπεμφθεί άμεσα στα αρμόδια όργανα για να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται από τον εν ισχύ Αθλητικό Νόμο και τον εσωτερικό κανονισμό της Ομοσπονδίας.

Η ΕΟΚ αισθάνεται τη δυσάρεστη ανάγκη να εκφράσει τη δυσφορία της για την αντιμετώπιση κάποιων “αφεντικών” του μπάσκετ στην Ελλάδα, έναντι της εκπροσώπησης του ελληνικού μπάσκετ που είναι οι Εθνικές ομάδες. Και είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουν άπαντες για μια ακόμα φορά τη σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο: Του ελληνικού μπάσκετ και του μπάσκετ στην Ελλάδα.”

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, στη σημερινή συγκέντρωση ήταν παρόντες οι εξής δέκα παίκτες: Βασίλης Καββαδάς, Δημήτρης Κακλαμανάκης, Ζώης Καράμπελας, Γιάννης Κουζέλογλου, Βαγγέλης Μαργαρίτης, Βασίλης Μουράτος, Χρήστος Σαλούστρος, Βασίλης Τολιόπουλος, Γιώργος Τσαλμπούρης, Νίκος Χουγκάζ. Αυτοί θα ταξιδέψουν αύριο το μεσημέρι, μετά από μία προπόνηση το πρωί στο ΟΑΚΑ, για τη Ρίγα με πτήση τσάρτερ και ήδη έχουν αρχίσει οι ενέργειες σε συνεργασία με τη FIBA για να υπάρξει δυνατότητα αντικατάστασης των απόντων. Έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από τα περιθώρια που θα υπάρξουν, οποιοσδήποτε παίκτης μπορέσει να κληθεί θα πρέπει να έχει διάστημα 48 ωρών από την ώρα που θα υποβληθεί σε τεστ κορονοϊού μέχρι να του επιτραπεί η είσοδος στη Λετονία, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ισχύουν στη χώρα.

Η ΑΕΚ αναμένεται να τοποθετηθεί για το σοβαρό αυτό ζήτημα που έχει προκύψει, με το Eurohoops να επικοινωνεί με την πλευρά της ομάδας, η οποία και ανέφερε όσα διαβάσατε παραπάνω, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζεται πως ουδεμία σχέση με τα παράπονα για την διαιτησία στον προημιτελικό με το Λαύριο δεν έχει η εξέλιξη αυτή, παρά μόνο με το υγειονομικό πρωτόκολλο στον αγώνα ΠΑΟΚ-Προμηθέας.

Όλα αυτά την ώρα που το πρωί της Δευτέρας (15/2) θα γίνει προπόνηση πριν από την αναχώρηση με πτήση τσάρτερ για την Ρίγα.

Αφαίρεση δύο βαθμών και βαριές τιμωρίες για τους τρεις παίκτες

Οι τρεις παίκτες της ΑΕΚ δεν εμφανίστηκαν στην προπόνηση της Εθνικής και πλέον τιμωρίες περιμένουν τόσο τους αθλητές, όσο και την ΑΕΚ! Αφαίρεση βαθμών προβλέπεται για την ΑΕΚ, βαριές ποινές για τους παίκτες.

Αφαίρεση δύο βαθμών από την ΑΕΚ και τιμωρία των παικτών που αρνήθηκαν την κλήση τους, για τον ίδιο αριθμό αγώνων της Εθνικής που έχασαν. Δεν τελειώνει όμως εδώ. Η απόφαση της ΑΕΚ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες πάρθηκε και υποστηρίχθηκε από τον ίδιο τον Μάκη Αγγελόπουλο έχει και άλλες πιθανές τιμωρίες. Κίνδυνο τιμωρίας αντιμετωπίζει και ο προπονητής της ΑΕΚ, Ηλίας Παπαθεοδώρου, αφού σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΟΚ λογίζεται ως συνυπεύθυνος.

Σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο τους παίκτες (Χρυσικόπουλο, Μωραίτη, Κατσίβελη) περιμένει τιμωρία 1-10 ετών από την Εθνική ομάδα, αλλά και ενδεχόμενο τιμωρίας από τους αγώνες της ΑΕΚ για διάστημα 6-12 μηνών!

Το δεύτερο κομμάτι, αυτό του αθλητικού νόμου είναι πάντως θολό, αφού αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρο ποιος θα επιβάλλει την ποινή (αν την επιβάλλει), το κράτος ή η ΕΟΚ.

Πάντως, ο Ομοσπονδία είναι υπεύθυνη για το πρώτο μέρος (αφαίρεση βαθμών κτλ).

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected