Κατηγορίες
Διάφορα

Νίκος Χαρδαλιάς : “Δεν θα ισχύουν τα self test για τα νησιά, μόνο εμβολιασμένοι και rapid”!

Τους τρόπους με τους οποίους θα γίνονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά και την αυστηροποίηση των μη εμβολιασμένων ανακοίνωσαν στην επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναλυτικά λοιπόν, ανακοινώθηκε:

Από τη Δευτέρα 4 Ιουλίου οι μετακινήσεις στα νησιά θα γίνονται για ενήλικες με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή με αρνητικό μοριακό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες ή ραπίντ τεστ τελευταίες 48 ώρες.

Για τους ανήλικους άνω των 12 ετών οποιοδήποτε τεστ.

– Οι ανήλικοι κάτω των 12 θα μετακινούνται ελεύθερα.

– Όσον αφορά την επιστροφή, για όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών συνίσταται η διενέργεια self test.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Για τις χερσαίες μετακινήσεις θα αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα ανακοίνωσε πως η Μύκονος από το «κίτρινο» επίπεδο ανέβηκε στο «πορτοκαλί», λόγω αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου.

Αντίθετα, οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). Οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).

Η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει τον Αύγουστο

Μέσα στον Αύγουστο η μετάλλαξη Τύπου Δέλτα θα επικρατήσει σε όλο τον κόσμο, είναι πιο ισχυρή και πιο υψηλά μεταδιδόμενη από τον ιό της Ουχάν. Θα είναι χαμηλός ο κίνδυνος για τους εμβολιασμένους, αλλά πολύ πιο υψηλός για τους μη εμβιολιασμένους ή μερικώς εμβολιασμένους. Η μία μόνο χορήγηση δεν επαρκή και δεν καλύπτει για τα εμβόλια που χορηγούνται σε δύο δόσεις. Το εμβόλιο Moderna καλύπτει ικανοποιητικά την ανοσία έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.

18 με 34 ετών τα κρούσματα

Παράλληλα, η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι ο ηλικιακός μέσος όρος των κρουσμάτων έχει μειωθεί και πλέον διαμορφώνεται στα 27 έτη. «Η πλειοψηφία κρουσμάτων αφορά τους νέους 18-34 ετών (60%). Παράλληλα, υπάρχει αύξηση κρουσμάτων σε νησιωτικές περιοχές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε: «Δεν εισηγηθήκαμε ποτέ να πετάξουν οι πολίτες τις μάσκες, πρέπει να τηρούμε απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας».

*με στοιχεία από το gazzetta.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected