Κατηγορίες
Basket

Το αφιέρωμα του ΕΣΑΚΕ στο 2ο Super Cup

Απομένουν ακόμη 48 ώρες για το τζάμπολ του 2ου SUPER CUP που θα διεξαχθεί στο κλειστό «Δημήτριος Τόφαλος» της Πάτρας με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού, του Λαυρίου, της ΑΕΚ και του Προμηθέα. Των πρώτων τεσσάρων ομάδων της τελικής βαθμολογίας της προηγούμενης Stoiximan Basket League.

Η παρουσίαση των ομάδων :

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ : Στην Πάτρα για τον τίτλο που του λείπει

Ο Παναθηναϊκός ξεκινά τη νέα αγωνιστική περίοδο µε στόχο να υπερασπιστεί τα κεκτηµένα της περσινής σεζόν στη Basket League, ωστόσο θέλει να ξεκινήσει µε την κατάκτηση του Super Cup. Είναι ένας τίτλος που λείπει από τους «πράσινους», αφού πέρυσι δεν τα κατάφεραν, και θα ταξιδέψουν στην Πάτρα θέλοντας να το προσθέσουν στη συλλογή τους. Ο ∆ηµήτρης Πρίφτης είναι ο νέος προπονητής του «τριφυλλιού» και επιστρέφει στην Ελλάδα µετά από µια σπουδαία τετραετία στην Ούνικς Καζάν, την οποία οδήγησε στην επιστροφή στη EuroLeague.

Οι νταµπλούχοι διατήρησαν στο ρόστερ τους δύο από τα βασικά γρανάζια της περσινής σεζόν, τον Ιωάννη Παπαπέτρου και τον Νεµάνια Νέντοβιτς, ενώ νέα συµβόλαια υπέγραψαν επίσης οι Λευτέρης Μποχωρίδης, Χάουαρντ Σαντ Ρος και Λεωνίδας Κασελάκης. Στο έµψυχο δυναµικό του τριφυλλιού προστέθηκαν οι Κέντρικ Πέρι, Ντάριλ Μέικον (πέρσι στην ΑΕΚ), Οκάρο Γουάιτ (γνώριµος από το πέρασµά του από τον Άρη), Τζεχάιβ Φλόιντ (µε θητεία σε Λάρισα και Προµηθέα Πάτρας), Τζέρεµι Έβανς, αλλά κι ο διεθνής Βασίλης Καββαδάς.

ΛΑΥΡΙΟ : Έτοιµοι για τη νέα πρόκληση

Μετά την καλύτερη σεζόν της ιστορίας του, το Λαύριο Megabolt αρχίζει την καινούργια αγωνιστική χρόνια µε τη συµµετοχή του στο θεσµό του Super Cup και ακολουθούν οι υπόλοιπες προκλήσεις, η Basket League, το Κύπελλο Ελλάδας και η παρουσία στους οµίλους του Basketball Champions League.

Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες παραµένουν πολύ υψηλά και ο Χρήστος Σερέλης, που βρίσκεται για 18η σερί σεζόν στο «τιµόνι» της οµάδας, θέλει να δώσει συνέχεια στις επιτυχίες των «Μεταλλωρύχων», κάνοντας την αρχή από την Πάτρα και την πρώτη συµµετοχή της οµάδας του στο θεσµό. Το Λαύριο κατάφερε να διατηρήσει στο ρόστερ δύο από τα βασικά στελέχη της περσινής επιτυχίας, τους Βασίλη Μουράτο, Τάισον Κάρτερ, ενώ παρέµεινε, επίσης, ο Πέτρος Γεροµιχαλός.

Σε ό,τι αφορά στις προσθήκες, ξεχώρισε η επιστροφή του ∆ηµήτρη Κακλαµανάκη στην οµάδα που τον ανέδειξε, ενώ αποκτήθηκαν ακόµη δύο γνώριµοι στους Έλληνες φιλάθλους και αξιόλογοι Αµερικανοί, οι Τζέρι Σµιθ (µε θητεία σε Ήφαιστο Λήµνου και Λάρισα), Κένι Γκόινς (πέρυσι στον Κολοσσό). Υπό τις οδηγίες του Χρήστου Σερέλη θα αγωνίζονται ακόµα οι Τζαβόν Μπλερ, Μάρκους Λιούις και Αλ Ουαζίντ Αµίνου, όπως επίσης οι Αλέξανδρος Νικολαΐδης (ως δανεικός από τον Ολυµπιακό) και Αλφρέδος Αλέξανδρος Πιλάβιος

ΑΕΚ : Άλλαξε εντελώς ο «∆ικέφαλος»

Ριζικές ήταν οι αλλαγές του περασµένου καλοκαιριού στην ΑΕΚ η οποία, όπως και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ και ο Προµηθέας, µετέχει για δεύτερη σεζόν στο Super Cup και θέλει να προσθέσει τον τίτλο του θεσµού στην τροπαιοθήκη της.

Ο Στέφανος ∆έδας, ρούκι στη Stoiximan Basket League και στο υψηλότερο επίπεδο, επέστρεψε στην Ελλάδα µετά τη θητεία του σε Ρωσία, Τουρκία, Σλοβενία και Ισραήλ, αναλαµβάνοντας την τεχνική ηγεσία της οµάδας. Από το περυσινό ρόστερ συνεχίζει µόνο ο αρχηγός ∆ηµήτρης Μαυροειδής, ενώ όλοι οι υπόλοιποι παίκτες είναι νεοφερµένοι, µε εξαίρεση τον Μάνι Χάρις, που έπαιξε στην ΑΕΚ τη σεζόν 2017-18 όταν η Ένωση κατέκτησε το Basketball Champions League και το Κύπελλο Ελλάδας

. Από εκεί και πέρα, επαναπατρίστηκαν οι Νίκος Παππάς και Γιώργος Μπόγρης, αποκτήθηκε ο ∆ηµήτρης Φλιώνης, και µαζί µε τους Ανδρέα Πετρόπουλο και Παναγιώτη Φιλιππάκο θα αποτελέσουν τον ελληνικό κορµό των «κιτρινόµαυρων». Για πρώτη φορά θα παίξουν στην Ελλάδα ο Αµερικανός σέντερ Έρικ Γκρίφιν, ο Ισπανός γκαρντ Κίνο Κόλοµ, ο Κολοµβιανός γκαρντ Μπράιαν Ανγκόλα, όπως και οι φόργουορντ Στέφαν Γέλοβατς από τη Σερβία και Χουάν Βαουλέτ από την Αργεντινή.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ : Να επαναλάβει το θρίαµβό του

Ο Προµηθέας έγινε πριν από ακριβώς ένα χρόνο η πρώτη οµάδα που κατέκτησε τον τίτλο του Super Cup και παράλληλα η πρώτη περιφερειακή που έβαλε στην τροπαιοθήκη της πανελλήνιο τίτλο.

Στη δεύτερη διοργάνωση του Super Cup ο Προµηθέας θέλει να επαναλάβει το θρίαµβό του, αυτήν τη φορά, εντός έδρας, στο κλειστό γήπεδο της Πάτρας «∆ηµήτριος Τόφαλος». Οι αλλαγές στη φετινή οµάδα άρχισαν από τον πάγκο, καθώς µετά την αποχώρηση του Μάκη Γιατρά, ο πολύπειρος Ισπανός Λουίς Κασιµίρο έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής στην ιστορία των Πατρινών. Οι ∆ηµήτρης Αγραβάνης, Χάρης Γιαννόπουλος και Τζεράι Γκραντ, µαζί µε αρκετούς νεαρούς που σταδιακά βρήκαν χρόνο και ρόλο στην πρώτη οµάδα, αποτελούν τη βάση για το νέο ρόστερ.

Οι Πατρινοί επέλεξαν αθλητές που είτε ξέρουν την οµάδα, όπως στην περίπτωση του αρχηγού Νίκου Γκίκα που επέστρεψε, είτε το ελληνικό πρωτάθληµα, ποντάροντας στους Νίκο Ρογκαβόπουλο
και τους Κέντρικ Ρέι και Αµπντούλ Γκάντι. Ευρωπαϊκή εµπειρία έχουν και οι άλλοι τρεις ξένοι που επελέγησαν. Ο σκόρερ Αϊζάια Μάιλς αγωνιζόταν στον Ισραήλ, ο σέντερ Ντάριο Χαντ έχει πολυετή παρουσία στα ιταλικά και γαλλικά γήπεδα, ενώ η εξάδα συµπληρώνεται από τον Βέλγο γκαρντ Λόικ Σβαρτζ, µε πλούσια καριέρα στις οµάδες της πατρίδας του.

Τι είχε γίνει πέρσι : Θριαµβευτής ο Προµηθέας, κερδισµένο το µπάσκετ

Η επανέναρξη της δραστηριότητας στο µπάσκετ µετά την διακοπή των αγωνιστικών εκδηλώσεων λόγω της πανδηµίας έγινε µε την δηµιουργία από τον ΕΣΑΚΕ ενός νέου θεσµού: Του Super Cup µε την συµµετοχή των τεσσάρων πρώτων οµάδων της τελικής βαθµολογίας της περασµένης Stoiximan Basket League.

Στο κλειστό γυµναστήριο του Περιστερίου το διήµερο 24, 25 Σεπτεµβρίου 2020 έδωσαν ραντεβού οι Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, ΑΕΚ, Περιστέρι και Προµηθέας. Ο νέος θεσµός δηµιουργήθηκε από τον ΕΣΑΚΕ στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την περαιτέρω ανάπτυξη και αναβάθµιση του ελληνικού επαγγελµατικού µπάσκετ και η επιτυχία της πρώτης διοργάνωσης ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η οµάδα της Πάτρας κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατέκτησε τον τίτλο και έγινε η πρώτη της περιφέρειας που κατέκτησε πανελλήνιο τίτλο.

Στον πρώτο ηµιτελικό ο Προµηθέας µε κορυφαίους τους Μίλερ (24π.), Λούντζη (21π.), Γιαννόπουλο (19π.) και ∆ηµήτρη Αγραβάνη (14 πόντοι µε 2/2 τρίποντα και 7 ριµπάουντ) επικράτησε µε 98-88 της ΑΕΚ που είχε για κορυφαίους τους Ματσιούλις (20 πόντοι µε 3/4 τρίποντα), Μορεϊρά (19 πόντοι) και Ράις (18 πόντοι).

Τα δεκάλεπτα: 23-25, 43-46, 67-67, 98-88.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Γιατράς): Αγκµπελέζε 5, Αγραβάνης 14 (2), Γκάρετ 8, Γιαννόπουλος 19 (5), Μίλερ 24 (5/6 τριπ.), Λούντζης 21 (3), Τζέιµς 3 (1), Χριστοδούλου 3, Φλόιντ 1.
ΑΕΚ (Παπαθεοδώρου): Μορέιρα 19, Λάνγκφορντ 14 (2), Χρυσικόπουλος 2, Γκίκας 5 (1), Λοτζέσκι 4, Ράις 18 (2), Ματσιούλις 20 (3), Ζήσης 2, Κατσίβελης, Γόντικας 2, Άτκινς 2.

Στον δεύτερο ηµιτελικό το Περιστέρι µε µεγάλο πρωταγωνιστή τον Τεράν Πέτεγουεϊ (26 πόντοι µε 6/6 βολές, 4/6 δίποντα και 4/5 τρίποντα και 7 ριµπάουντ) νίκησε µε 90-82 και απέκλεισε τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (18π. ο Νέντοβιτς και 12π. ο Γουάιτ).

Τα δεκάλεπτα: 19-22, 42-42, 61-67, 82-90.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Βόβορας): Παπαγιάννης 4, Παπαπέτρου 8 (1), Φόστερ 11 (1), Γουάιτ 12, Τζάκσον, Μποχωρίδης, Όγκαστ 7, Κασελάκης, Νέντοβιτς 18 (4), Μήτογλου 8, Μπέντιλ 5, Σαντ-Ρος 9 (1).
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Παπανικολόπουλος): Γκάντι 5, Πέτεγουεϊ 26 (4), Βασιλόπουλος 14 (4), Τζόουνς 14, Γκρέι 13 (3), Άρλετζ 7 (1), Σκορδίλης 4, Σαλούστρος 3 (1), Αθηναίου, Καράµπελας 4 (1).

Στον µεγάλο τελικό, ο Προµηθέας µε αντεπίθεση στην τελευταία περίοδο κατάφερε να πάρει τη νίκη και τον τίτλο. Μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης της οµάδας της Πάτρας ήταν ο Ίαν Μίλερ, ο οποίος µε εννέα σερί πόντους µετέτρεψε το 72-70 υπέρ των «κυανοκίτρινων» µε 3’ και 52’’ να αποµένουν για την λήξη της συνάντησης σε 79-74 στο 39’.

MVP αναδείχθεκε ο Ντάντι Αγκµπελέζε που έκανε νταµπλ νταµπλ µε 16 πόντους και 12 ριµπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 20-23, 37-41, 60-65, 82-74.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ (Γιατράς): Αγκµπελέζε 16 (12 ριµπ.), Λούντζης 9 (2), Αγραβάνης 5 (1), Γιαννόπουλος 7 (1), Μίλερ 17 (1), Τζέιµς 7 (1), Γκάρετ 15 (3), Χριστοδούλου 2, Φλόιντ 4.
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (Παπανικολόπουλος): Γκάντι 14 (2), Σαλούστρος 2, Βασιλόπουλος, Τζόουνς 9, Γκρέι 13 (2), Άρλετζ 7, Σκορδίλης 5, Πέτεγουεϊ 13 (4), Μαυροκεφαλίδης 2, Αθηναίου 2, Καράµπελας 7 (1).

Την τρίτη θέση του τουρνουά κατέκτησε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ύστερα από τη νίκη του στον µικρό τελικό επί της ΑΕΚ µε 79-73 (Νέντοβιτς 21π., Παπαπέτρου 15π., Φόστερ 10π. – Λάνγκφορτ 20π., Μορεϊρά 12π., Ματσιούλις 12π.).

Τα δεκάλεπτα: 21-20, 44-43, 59-59, 73-79.

ΑΕΚ (Παπαθεοδώρου): Μορέιρα 12, Λάνγκφορντ 20 (2), Χρυσικόπουλος 5 (1), Γκίκας, Ρογκαβόπουλος, Ράις 9, Ματσιούλις 12 (4), Γιάνκοβιτς 3, Ζήσης 1, Λοτζέσκι 11 (3), Άτκινς.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Βόβορας): Παπαγιάννης 8, Παπαπέτρου 15 (1), Νέντοβιτς 21 (3), Γουάιτ, Σαντ-Ρος 2, Μποχωρίδης 5 (1), Όγκαστ 4, Κασελάκης 6 (1), Φόστερ 10 (2), Μήτογλου 3, Μπέντιλ 5

Το πρόγραµµα του 2ου Super Cup

Σάββατο 25/9
16:30 Παναθηναϊκός – Λαύριο
21:00 Προµηθέας – ΑΕΚ

Κυριακή 26/9
16:30 Μικρός τελικός
21:00 Τελικός

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected