Διάφορα - Οικονομία

Προς παράταση η πρώτη δόση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Πέντε πρόσθετες παρεμβάσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά τον επίλογο της πενθήμερης συζήτησης στην Ολομέλεια για τον Προϋπολογισμό του 2022.

Οι δύο από αυτές αναφέρονται στην επιστρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν οι επιχειρήσεις κατά την περίοδο της πανδημίας. Έτσι λοιπόν σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μετατίθεται η πληρωμή της πρώτης εκ των 60 άτοκων δόσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής, από την 31η Ιανουαρίου 2022, στις 30 Ιουνίου 2022.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του συνόλου του επιστρεπτέου ποσού έως τις 31 Μαρτίου 2022 με έκπτωση 15% επί του ποσού προς επιστροφή.

Ακόμα, ανέφερε τρία μέτρα ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και η επέκταση του Μηχανισμού ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και το 2022 .

Τα μέτρα που ανέφερε επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών:

  • Επεκτείνεται το Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ με την επιδότηση μέρους του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για εργαζόμενους, έως τις 31 Μαρτίου 2022.
  • Παρατείνονται, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση, καθώς και στα μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
  • Επίσης, παρατείνεται η αναστολή της υποχρέωσης των Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης να καταβάλλουν στο Δημόσιο το 5% των νοσηλίων που εισπράττουν, έως τις 30 Ιουνίου 2022.
  • Από το 2022 και για 3 έτη, επιλεγμένες δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία, ενέργεια και ψηφιοποίηση, εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό έως 100%.

περισσότερα ΕΔΩ

error: Protected