Διάφορα - Συνεργάτες

Και με τη βούλα το δεύτερο βήμα για το “Βλέμμα Χαμηλά”, η μετάφραση στη Σέρβικη γλώσσα. Εικόνες από την παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη (photos)

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (21/12) η παρουσίαση του βιβλίου “Βλέμμα Χαμηλά” στη Θεσσαλονίκη, το οποίο φέρει την υπογραφή της συνεργάτιδας μας, Νίκης Κελεσίδου.

Παρουσία φίλων και συγγενών, το κοινό της συμπρωτεύουσας γνώρισε από κοντά την ιδιαίτερα συγκινητική ιστορία που πραγματεύεται το βιβλίο και συγκεκριμένα το πως βίωσε ο πρωταγωνιστής (παιδί τότε) τον πόλεμο της Σερβίας.

Μάλιστα, το βιβλίο μεταφράστηκε και στη Σέρβικη γλώσσα, ώστε να “ταξιδέψει” με τη σειρά του και στη χώρα που “γέννησε” την ιδέα, μετά και την πρωτοβουλία της φίλης και συνεργάτιδας, Ιβάνα Στανόγιεβιτς.

Συγκινητικά τα λόγια της σε σχετική ανάρτηση :

“Πριν από 2 μήνες βρεθήκαμε στη ηρωική Νάουσα* για την παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της Νίκης Κελεσίδου.

Είχα την τιμή να το μεταφράσω το βιβλίο στα σερβικά, αλλά και να το παρουσιάσω 2 φορές, μια φορά εκεί και μια απόψε στη Θεσσαλονίκη.

Είχα γράψει τότε στο ημερολόγιο μου ένα μεγάλο κείμενο, από εκείνα που γεννιούνται μετά από μεγάλες και έντονες συγκινήσεις. Δεν σας το έχω μεταφέρει ακόμη επειδή την άλλη μέρα ταξίδευα από πολύ νωρίς και το ταξίδι διήρκησε αρκετά στο να κάνει το κείμενο να περιμένει.

Θα περιμένει λίγο ακόμα, επειδή απόψε έγινε μια άλλη τέτοια όμορφη μέρα, με παρόμοιες, αλλά πάλι διαφορετικές συγκινήσεις.

Απόψε κάναμε την παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, ανακαλώντας ξανά την ιστορία του και μοιράζοντας την με τους φίλους μας τους Θεσσαλονικείς.

Ελπίζουμε ότι ταυτόχρονα έχουμε παρακινήσει κάποιους από αυτούς να βοηθήσουν αυτά τα Χριστούγεννα κάποιον που έχει ανάγκη και μπορεί να βρίσκεται στη διπλανή πόρτα ή στην είσοδο της πολυκατοικίας μας.

Το αναφέρω επειδή για μένα αυτό προέκυψε ως δίδαγμα της αποψινής βραδιάς…

Ότι ουσιαστικά όλα γίνονται όταν είμαστε Άνθρωποι. Και το να αποκτήσουμε αυτό το κεφαλαίο γράμμα Α της λέξης, χρειάζεται μόνο η θέληση μας και τίποτα άλλο.

Μετά γίνονται θαύματα.

Το εν λόγω βιβλίο “Βλέμμα χαμηλά” κουβαλάει τόσα βάρη, αλλά και τόσα όμορφα και ουσιώδη πράγματα ταυτόχρονα.

Με την πρώτη ματιά θα μπορούσαμε να πούμε ότι το βιβλίο αναφέρεται σε μια αληθινή ιστορία, αλλά στη ουσία δεν είναι έτσι!

Στην πραγματικότητα αναφέρεται σε χιλιάδες τέτοιες αληθινές ιστορίες που έχουν συμβεί στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’90, όταν η παιδικότητα κάποιον παιδιών από κάπου μακριά διακόπηκε βίαια, κάτω από το σκληρό χέρι του πολέμου!

Τότε, οι διάφορες Σοφίες, Μαρίες, οι Γιώργηδες και πολλοί άλλοι – βοηθώντας κάποια άλλα – δίδαξαν στα δικά τους παιδιά την ανθρωπιά και τώρα εκείνα συνεχίζουν και τη μεταδίδουν με πολλαπλούς τρόπους.

Ένας από αυτούς είναι και το βιβλίο αυτής της θλιβερής και ταυτόχρονα ευτυχισμένης ιστορίας.

Το βιβλίο είναι αυτοέκδοση και διατίθεται από την ίδια τη συγγραφέα με την οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε (αναφέρεται στη δημοσίευση με ετικέτα).
—————
*Η Νάουσα πολλές φορές στην ιστορία ήταν ηρωική. Για μένα είναι ηρωική επειδή εκεί δεν ζούνε μόνο οι ήρωες του βιβλίου που ήταν ο λόγος της μάζωξής μας απόψε, αλλά και άλλοι όμοιοι τους που δεν έγραψαν ακόμα το βιβλίο, ενώ θα έπρεπε.

Θα έπρεπε, επειδή ο κόσμος μας έχει άμεση και διαρκή ανάγκη για περισσότερα τέτοια άτομα.”

δείτε φωτογραφίες :

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected