Κατηγορίες
Αθλήματα

Για 1η φορά εκτός κατάταξης o Φέντερερ από το 1997, στο Νο4 ο Τσιτσιπάς

Ένα τέλος εποχής φέρνει η σημερινή ανανέωση της παγκόσμιας κατάταξης της ATP, με τον Ρότζερ Φέντερερ να χάνει όλους τους βαθμούς του και να βγαίνει εκτός κατάταξης για 1η φορά μετά το ντεμπούτο του, που ήταν πριν από 25 χρόνια. Εκτός κατάταξης και η Σερένα Γουίλιαμς.

Στις 22 Σεπτεμβρίου του 1997, ο Φέντερερ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην παγκόσμια κατάταξη της ΑΤΡ, μετά από τις επιτυχίες που σημείωσε, σε ηλικία 16 ετών τότε, στα Satellites τουρνουά της Ελβετίας.

Από τότε, δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα που ο Φέντερερ δεν βρισκόταν στην κατάταξη της ΑΤΡ, συμπληρώνοντας χθες 1.272 συνεχόμενες εβδομάδες – σχεδόν 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας!

Όπως αναφέρει το tennisnews, ο 40χρονος Ελβετός έχασε και τους τελευταίους βαθμούς που κρατούσε από το Wimbledon, με αποτέλεσμα να βγει τελείως από την κατάταξη. Πριν 2 εβδομάδες, τη μέρα που ξεκινούσε το Wimbledon, βρισκόταν στο Νο.97 του κόσμου.

Θυμίζουμε πως ο Φέντερερ ξεκίνησε τις προπονήσεις τους τελευταίους μήνες, αλλά η διαδικασία της αποθεραπείας είναι αρκετά δύσκολη και έθεσε για στόχο να επιστρέψει στο tour στις αρχές του φθινοπώρου. Προς το παρόν έχει δηλώσει συμμετοχή σε 2 τουρνουά γι’ αυτή τη χρονιά. Το μη βαθμολογούμενο Laver Cup (23-25 Σεπτεμβρίου) και το 250άρι της Βασιλείας, Swiss Indoors (24-30 Οκτωβρίου). Αν πετύχει έστω μια νίκη στο τελευταίο, θα επιστρέψει ξανά στην κατάταξη.

Στο μεταξύ, εκτός κατάταξης της WTA βγήκε σήμερα και η Σερένα Γουίλιαμς, η οποία επίσης είχε να παίξει από το Wimbledon. Η 40χρονη Αμερικανίδα, κάτοχος 23 Grand Slam τίτλων, δεν συμπλήρωσε έναν χρόνο απουσίας από το tour, αλλά δεν κέρδισε βαθμούς τις δυο εβδομάδες που έπαιξε στο Ίστμπουρν και στο Wimbledon.

Στο Ίστμπουρν έπαιξε μόνο στα διπλά, όπου πέτυχε δυο νίκες μαζί με την Ons Jabeur, γι’ αυτό και βρίσκεται στο Νο.407 της παγκόσμιας κατάταξης των διπλών. Στο Wimbledon έπαιξε στα μονά, αφενός όμως ηττήθηκε στον 1ο γύρο και αφετέρου σε κάθε περίπτωση δεν θα μπορούσε να κερδίσει βαθμούς, αφού το Wimbledon φέτος ήταν μη βαθμολογούμενο τουρνουά.

Να σημειωθεί πως η Γουίλιαμς είχε ξαναβγεί από την παγκόσμια κατάταξη στις αρχές του 2018, μετά το Australian Open, αφού είχε συμπληρώσει ένα χρόνο εκτός αγώνων, μετά και την γέννα της κόρης της, Alexis Olympia.

Στο Νο.4 ανέβηκε ο Τσιτσιπάς, στο Νο.7 ο Τζόκοβιτς

Μια θέση κέρδισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς, που ανέβηκε στο Νο.4 της παγκόσμιας κατάταξης, μετά και την πτώση του Novak Djokovic στο Νο.7 του κόσμου. Επέστρεψε στο Top 10 ο Jannik Sinner. Δείτε πως διαμορφώθηκε η παγκόσμια κατάταξη μετά το Wimbledon.

Το Wimbledon φέτος μπορεί να ήταν ένα μη βαθμολογούμενο τουρνουά, όμως οι αλλαγές που προκάλεσε στην παγκόσμια κατάταξη ήταν μεγάλες, αφού αφαιρέθηκαν από τους παίκτες οι βαθμοί του περσινού τουρνουά.

Η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν η πτώση του Novak Djokovic στο Νο.7 από το Νο.3, με τον Σέρβο να βρίσκεται για πρώτη φορά εκτός 5άδας μετά τον Αύγουστο του 2018.

Παρέμεινε στο Νο.1 ο Daniil Medvedev και πίσω του στο Νο.2 είναι ο Alexander Zverev. Μετά την πτώση του Djokovic, από μια θέση κέρδισαν οι Rafael Nadal (Νο.3), Στέφανος Τσιτσιπάς (Νο.4), Casper Ruud (Νο.5) και Carlos Alcaraz (No.6).

Ο Andrey Rublev διατηρήθηκε στο Νο.8, ο Felix Auger-Aliassime στο Νο.9 και στο No.10 είναι ο Jannik Sinner, που κέρδισε 3 θέσεις και επέστρεψε στο Top 10. Μια θέση κέρδισε ο ημιφιναλίστ του Wimbledon, Cameron Norrie, που ανέβηκε στο Νο.11.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected