Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Λουίς Μόντι: Ο φιναλίστ των δύο ηπείρων

Το να φτάνεις σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι μια σπουδαία στιγμή για έναν ποδοσφαιριστή. Να το κάνεις δύο φορές, είναι εντυπωσιακό. Να φτάσεις, όμως, με διαφορετικές χώρες; Αδύνατο, λόγω των κανονισμών της FIFA.

Για να είμαστε πιο σωστοί, αδύνατο είναι τώρα. Τη δεκαετία του ’30, όταν το Μουντιάλ ήταν ακόμα σε μια… πειραματική φάση, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, κάτι που δημιουργούσε παράξενες για τα τωρινά δεδομένα ιστορίες.

Mountial.gr – Το απόλυτο mountiaλικό site

Μια τέτοια είναι αυτή του Λουίς Μόντι, του μέσου που γεννήθηκε το 1901 στο Μπουένος Άιρες από ντόπιο πατέρα και Ιταλίδα μητέρα. Άλλωστε, πολλοί είναι οι Αργεντίνοι με ιταλικές ρίζες (ακόμα και ο Λιονέλ Μέσι). Ξεκίνησε να παίζει από νωρίς ποδόσφαιρο και στα 23 του κλήθηκε στην Εθνική του. Είχε ήδη εμπειρία από επιτυχίες, αφού πήρε το Copa America το 1927, ενώ πάτησε το δεύτερο σκαλί του βάθρου των Ολυμπιακών Αγώνων του 1928 στο Άμστερνταμ, διοργάνωση που μέχρι τότε θεωρούταν ως… κάτι σαν Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ανάλογη ήταν η πορεία και στο Μοντεβιδέο το 1930, αφού έχασε το τελικό από τους οικοδεσπότες με 4-2. Μάλιστα, υπάρχει και μια… θεωρία συνομωσίας, η οποία λέει πως τον είχε πλησιάσει η Σικελική Μαφία και του είχε δώσει οδηγία να μην παίξει καλά! Πιο πιθανό είναι να ισχύουν οι πηγές που μιλάνε για σοβαρό πρόβλημα τραυματισμού που επηρέασε σημαντικά και την ομάδα.

Το 1931 εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι είχε Ιταλικό διαβατήριο και υπέγραψε για την Γιουβέντους, μετακομίζοντας στη χώρα του Μουσολίνι και εν τέλει παίρνοντας «μεταγραφή» και για την «Σκουάντρα Ατζούρα»!

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και Mundostories στο Mountial.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected