Ποδόσφαιρο Κόσμος

Θρήνος για το ποδόσφαιρο: Πέθανε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ (vid)

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Γερμανός θρυλικός ποδοσφαιριστής Φραντς Μπεκενμπάουερ.

Ο κάτοχος του Μουντιάλ του 1974 (και του 1990 ως προπονητής) με τη Γερμανία πέθανε την Κυριακή, όπως επιβεβαίωσε η οικογένειά του.

«Με βαθιά θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο σύζυγός μου και ο πατέρας μας, Φραντς Μπεκενμπάουερ, πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του χθες, Κυριακή, περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Σας ζητάμε να μπορείτε να θρηνείτε σιωπηλά και να μην κάνετε ερωτήσεις», ανέφερε η ανακοίνωση της οικογένειας.

Ο Μπεκενμπάουερ, με το παρατσούκλι «Der Kaiser», που αγωνιζόταν ως αμυντικός, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών.

Συνέδεσε το όνομά του με την Μπάγερν Μονάχου, της οποίας τη φανέλα φόρεσε σε 582 αγώνες. Αγωνίστηκε επίσης στο Αμβούργο και στη Νιου Γιορκ Κόσμος των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του ως ποδοσφαιριστής, κατέκτησε 2 Χρυσές Μπάλες, ενώ αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης στη Γερμανία τέσσερις φορές.

Εκτός από το Μουντιάλ, με την Εθνική Γερμανίας αναδείχθηκε και πρωταθλητής Ευρώπης το 1972.

Ο θάνατος του γιου του, Στέφαν (46) το 2015, και οι φήμες για διαφθορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 τον επηρέασαν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

Ο «Κάιζερ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ / Φωτογραφία: AP Photo-Matthias Schrader

Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1945, στο Μόναχο, τη χρονιά που τελείωσε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο «Κάιζερ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Φραντς Μπεκενμπάουερ, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του φορώντας τη φανέλα της Μπάγερν.

Ξεκίνησε την καριέρα το 1959 και έπαιξε στους Βαυαρούς μέχρι το 1977, όταν αποφάσισε να πάει στις ΗΠΑ για να υπογράψει με τον Κόσμο της Νέας Υόρκης. Στις ΗΠΑ παρέμεινε τρία χρόνια πριν επιστρέψει στη Γερμανία για μερικές σεζόν (1980-1982) με το Αμβούργο. Στη συνέχεια, για να τελειώσει την καριέρα του, γύρισε στις ΗΠΑ, μία τελευταία χρονιά, για τον Κόσμο.

Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ άρχισε να αγωνίζεται ως μέσος, αλλά ήταν εκείνος που καθιέρωσε και ανέδειξε τη θέση του λίμπερο. Μάλιστα, σε πρωτοποριακό για την εποχή ρόλο, με ελευθερία κινήσεων, δημιουργώντας παιχνίδι από τα μετόπισθεν, κατέβαζε την μπάλα και γινόταν ο οργανωτής της ομάδας. Χάρη στην κίνηση, τους ελιγμούς, το αρχοντικό στιλ και την προσωπικότητά του «κέρδισε» το προσωνύμιο «Κάιζερ».

Τρεις θρύλοι μαζί: Φραντς Μπεκενμπάουερ, Πελέ και Μπόμπι Μουρ / Φωτογραφία: AP Photo-Richard Drew
Με την Μπάγερν προφανώς κέρδισε τα πάντα, ενώ κατάφερε να πάρει δύο «χρυσές μπάλες». Στην καριέρα του ως παίκτης έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα και τέσσερα κύπελλα Γερμανίας, τρία πρωταθλήματα NASL (ΗΠΑ), τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ένα διηπειρωτικό, ένα Ευρωπαϊκό και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ως προπονητής κατέκτησε ένα γερμανικό πρωτάθλημα, ένα Κύπελλο UEFA και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected