Super League 1 - Ποδόσφαιρο

Super League – Καυτές… πατάτες για τη Λίγκα ΟΠΑΠ και αδειοδοτήσεις

μωραληςΗ καθυστέρηση απάντησης της ΟΠΑΠ ΑΕ στην Super League για τη χορηγία των ΠΑΕ μέσω των εμφανίσεων και η υπόθεση των αδειοδοτήσεων ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκού «καίνε» την διοργανώτρια αρχή.

Πολύωρη ήταν η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Super League την Τετάρτη (26/6) με τα μέλη του Συνεταιρισμού να ασχολούνται κυρίως με τα θέματα της χορηγίας της ΟΠΑΠ ΑΕ και των αδειδοτήσεων. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Γιάννης Μώραλης μετά την ολοκλήρωση του ΔΣ, η Λίγκα δεν θα περιμένει εσαεί τον Οργανισμό, ο οποίος δεν έχει απαντήσει στην πρόταση της διοργανώτριας αρχής και σε περίπτωση που εμμείνει στην στάση της μη ανταπόκρισης, η Super League θα προσπαθήσει να προασπίσει τα δικαιώματά της.

Ένα ακόμα θέμα που απασχόλησε έντονα τον Συνεταιρισμό, ήταν οι αδειοδοτήσεις των ΠΑΕ, μετά το «κόκκινο» που άναψε η UEFA στις ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός και κατά πόσο έχουν δικαίωμα οι δύο ομάδες συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα. Για τον λόγο αυτό, η Λίγκα θα αποστείλει ερώτημα στην ΕΠΟ, ούτως ώστε να μάθει αν οι σύλλογοι που αδειοδοτήθηκαν στην Δευτεροβάθμια Επιτροπή, μπορούν να συνεχίσουν τον προγραμματισμό τους χωρίς περιορισμούς.

Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση της Λίγκας, συζητήθηκαν οι επαφές της διοργανώτριας αρχής με την Nova και την πρόταση του συνδρομητικού καναλιού για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ενώ επιβεβαιώθηκε η κλήρωση του πρωταθλήματος, η οποία θα διεξαχθεί την Πέμπτη 11 Ιουλίου στην Αθήνα.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο Γιάννης Μώραλης μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου για την πορεία του Διοικητικού Συμβουλίου, αναφέροντας: «Συζητήθηκαν πολλά θέματα που αφορούν στην λειτουργία του Συνεταιρισμού. Ένα από αυτά ήταν τηλεοπτικού ενδιαφέροντος, ήτοι η τροποποίηση της συμφωνίας που έχει ζητήσει η Nova αλλά και το ενδεχόμενο επέκτασης.

Η Nova είναι στο πλευρό του ποδοσφαίρου και της Λίγκας και η Super League είναι στο πλευρό του συνδρομητικού καναλιού. Ακόμα δεν υπάρχει ανακοινώσιμο. Θα συνεχίζουμε τις επαφές και θα βγει επίσημη ανακοίνωση», ήταν τα πρώτα του λόγια.

Και συνέχισε: «Συζητήσαμε το θέμα με την ΟΠΑΠ ΑΕ, το οποίο είναι σημαντικό θέμα. Είναι γνωστό πως υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση από τον Οργανισμό, όχι στην υπογραφή αλλά στην απάντηση της πρότασης της Λίγκας, με τις χορηγίες στις φανέλες των ομάδων. Δεν ζητάμε χρήματα που δεν δικαιούμαστε και μας χαρίζονται.

Οι ελληνικές ομάδες συμμετέχουν στο Στοίχημα, ο Οργανισμός έχει έσοδα και κέρδη. Δεν υπάρχει ποσοστό για τις ελληνικές ομάδες, όπως ήταν στο παρελθόν με το ΠΡΟΠΟ και επιλέχθηκε η διαδικασία να διαφημίζεται ο Οργανισμός μέσω των εμφανίσεων των ομάδων, για την προβολή του Οργανισμού και θεωρούμε πως δικαιούνται οι ΠΑΕ ποσό από τα έσοδα.

Αν η στάση είναι παρόμοια, δηλαδή να μην απαντά η ΟΠΑΠ ΑΕ, η Super League θα κοιτάξει να προασπίσει τα δικαιώματα της. Σε πολλά κράτη οι ομάδες έχουν έσοδα από το Στοίχημα και θα διεκδικήσουμε κάτι παρόμοιο».

Αναφορικά με το θέμα των αδειοδοτήσεων, υποστήριξε: «Το θέμα με τις αδειοδοτήσεις είχε δύο σκέλη. Το ένα πιο σοβαρό, είναι πως έπειτα από μελέτη θα υποβάλουμε μια πρόταση για το πώς σκέφτεται η ΕΠΟ τις αδειοδοτήσεων των ομάδων, αν θα γίνεται πριν τα πλέι οφ και όχι μετά με τα γνωστά προβλήματα, αλλά και τις ποινές που θα ισχύουν από το 2014 ή 2015 και να έχουν οι ΠΑΕ την ευκαιρία να εξυγιανθούν. Θέλουν μελέτη αυτά τα θέματα. Για τον λόγο αυτό, θα συσταθεί μια επιτροπή θα επιβάλουμε τις προτάσεις μας στην ΕΠΟ για το θέμα των αδειδοτήσεδων.

Το δεύτερο σκέλος είχε να κάνει με τη φετινή αδειοδότηση και θα υποβάλουμε σχετικό ερώτημα. Είναι σαφή τα πράγματα. Η Σούπερ Λίγκα εισηγείται τις ποινές για τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν και η ΕΠΟ είναι η υπεύθυνη για τις αδειοδοτήσεις. Εμείς κάναμε μία πρόταση με τις μεταγραφές και τους περιορισμούς και έγινε δεκτή.

Θα κάνουμε ένα ερώτημα, ποιες ομάδες έχουν δικαίωμα συμμετοχής και αν η απόφαση της UEFA για τους ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκό, επηρεάζει την αδειοδότησή τους».

Ακόμα, ο Γιάννης Μώραλης, τόνισε: «Συζητήθηκαν θέματα κανονισμών, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας, την Παρασκευή. Για τους κανονισμούς που είχαμε προτείνει και για κάποιους άλλους κανονισμούς που δεν έγιναν δεκτοί, όπως η περίπτωση αφαίρεση βαθμών για κατηγορίες δυσφήμησης του αθλήματος. Έχουμε τις διαφωνίες και τις αντιρρήσεις μας και θα δούμε πως θα διαμορφωθεί το συγκεκριμένο θέμα».

Τέλος, ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, σχολίασε: «Η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος θα διεξαχθεί στις 11 Ιουλίου, ημέρα Πέμπτη στην Αθήνα. Και συζητήσαμε για το θέμα των υποδομών με τα πρωταθλήματα U20, U17 και U15, όπου υπάρχουν ομάδες που δεν μπορούν να συμμετέχουν σε όλα τα πρωταθλήματα και θα υπάρχει ανακοίνωση πως θα λειτουργήσουν τα πρωταθλήματα υποδομών».

Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα ακολούθησε και η επίσημη ανακοίνωση της διοργανώτριας αρχής. Αναλυτικά:

«To Δ.Σ. της Super League αποφάσισε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

1. Η κλήρωση του Πρωταθλήματος Super League ΟΠΑΠ αγωνιστικής περιόδου 2013-2014 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Ιουλίου στην Αθήνα.

2. Θα ζητηθούν διευκρινίσεις από την ΕΠΟ αναφορικά με τα ζητήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με την αδειοδότηση ΠΑΕ-Μελών της Super League.

3. Το Δ.Σ. της Super League εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του αναφορικά με το ζήτημα της καθυστέρησης υπογραφής συμβάσεων ανταποδοτικής διαφήμισης στις εμφανίσεις των ομάδων, καθώς αυτό είναι κρίσιμο, τόσο για τον προγραμματισμό, όσο και για τη βιωσιμότητα των ΠΑΕ-Μελών της Super League και ήδη υπάρχει σημαντική καθυστέρηση. Το Δ.Σ. εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η συμμετοχή των ΠΑΕ-Μελών της Super League στο «Πάμε Στοίχημα» χωρίς να υπάρχει ποσοστό ή εν γένει έσοδο για τις ομάδες (όπως ίσχυε επί δεκαετίες με το ΠΡΟ-ΠΟ) αντιβαίνει κάθε οικονομική λογική. Ως εκ τούτου, αν το ζήτημα δεν διευθετηθεί τις προσεχείς ημέρες, η Super League θα επανεξετάσει τη στάση της για το εν λόγω θέμα».

*onsports.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected