Κατηγορίες
Basket

Κώστας Τσαρτσαρής – Πως τον ανακάλυψε ο Γκούντμουντσον

τσαρτσαρης φανταροςΟ προπονητής που ουσιαστικά ανακάλυψε τον Κώστα Τσαρτσαρή, ο Μπένεντικτ Ρούναρ Γκούντμουντσον, μιλάει στο Onsports για τα πρώτα βήματα του θρύλου του Παναθηναϊκού που έγιναν στην ισλανδική Γκρίνταβικ.

Ζητήσαμε από τον Ισλανδό τεχνικό να μας μιλήσει για τον διεθνή φόργουορντ, ο οποίος αποφάσισε φέτος να αποχωρήσει από την ενεργό δράση κλείνοντας την καριέρα του στους νταμπλούχους Ελλάδας και εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης. Ο έμπειρος κόουτς τρέφει μεγάλο σεβασμό για τον 33χρονο άσο και δεν κρύβει ότι ο ίδιος και η ομάδα του είναι ευγνώμονες που το 1997 ο Τσαρτσαρής έκανε το βήμα να συνεργαστεί μαζί τους.

Ο Γκούντμουντσον μας εκμυστηρεύεται πώς ανακάλυψε τον Τσαρτσαρή, παραθέτει τις αναμνήσεις του από αυτόν και εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για έναν ξεχωριστό, όπως τον χαρακτηρίζει, παίκτη…

Πού τον είδατε για πρώτη φορά;

«Είδα τον Κώστα σε ένα μπασκετικό καμπ που ήμουν προπονητής, στο Νιού Τζέρσεϊ, το καλοκαίρι του 1997. Ήταν εκεί με άλλους παίκτες από την Ελλάδα. Έπαιξε πολύ καλά και μπορείτε να δείτε πόσο μεγάλη εξέλιξη είχε».

Πώς αποφασίσατε να τον αποκτήσετε;

«Μίλησα με τον μάνατζέρ του, αφού μου άρεσε πολύ ο Κώστας. Φτάσαμε σε συμφωνία και μαζί ήρθαν στην Ισλανδία να δουν τον σύλλογο και τη χώρα. Πολλοί το είδαν με έκπληξη ότι απέκτησα ένα 17χρονο παιδί σαν επαγγελματία για την πρώτη ομάδα, αλλά είχα δει στο Νιού Τζέρσεϊ πόσο ξεχωριστός ήταν».

Γιατί νομίζετε ότι αποφάσισε να παίξει μπάσκετ στην Ισλανδία;

«Ποτέ δεν αναρωτήθηκα για αυτό. Ήμουν απλά χαρούμενος που τον είχα στην ομάδα μου. Περίμενα ότι θα πάει σε ένα μεγάλο κολέγιο στις ΗΠΑ από τη στιγμή που ήταν στο Νιού Τζέρσεϊ σε ένα καμπ επίδειξης. Αν θυμάμαι καλά, ήταν σε μια ομάδα τέταρτης κατηγορίας στην Ελλάδα και θεωρώ ότι ήθελε να προχωρήσει σε μια άλλη πρόκληση. Αλλά όταν η σεζόν ξεκίνησε δεν πήρε το Letter Of Clearance από τον σύλλογό του στην Ελλάδα και εξαιτίας αυτού έπαιξε μόνο τέσσερα παιχνίδια στον πρώτο γύρο.

Στα τέλη του Νοέμβρη ήρθαμε σε συμφωνία με τον ελληνικό σύλλογό του και άρχισε να παίζει αφότου τους πληρώσαμε. Για οποιονδήποτε λόγο ήρθε να παίξει εκείνη την περίοδο σε εμάς, εμείς είμαστε ευγνώμονες που τον είχαμε. Όχι μόνο τον παίκτη, αλλά το εξαιρετικό παιδί που εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου όλοι αγάπησαν».

Τι θυμάστε περισσότερο από αυτόν;

«Όταν κάποιος μου αναφέρει το όνομά του, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι το φιλικό, έξυπνο και αρεστό παιδί από την Ελλάδα. Πάντα έλεγα ότι οι γονείς του θα πρέπει να έκαναν εξαιρετική δουλειά μαζί του και τον μεγάλωσαν καλά. Ήταν μόνο 17 ετών, αλλά σε μια εντελώς διαφορετική χώρα και με μια διαφορετική κουλτούρα, ο Κώστας ήταν πολύ ώριμος».

Πώς βοήθησε την ομάδα σας;

«Βοήθησε την ομάδα με πολλούς τρόπους. Ήταν ένας σπουδαίος ριμπάουντερ για εμάς και ένας παίκτης κλειδί στην άμυνα, καταφέρνοντας να μπλοκάρει πολλά σουτ. Δεν έπαιζε για τα στατιστικά και πάντα έπαιζε για την ομάδα. Ήταν εύκολο να τον προπονήσει κανείς και ήταν επίσης ένας εξαιρετικός συμπαίκτης. Ποτέ δεν πήρε μια κακή προσπάθεια και πάντα είχε υψηλό ποσοστό στα σουτ».

Τι πιστεύετε ότι έκανε καλύτερα μέσα στο γήπεδο;

«Όταν ήταν σε εμάς, θα έλεγα τα ριμπάουντ και η προστασία της ρακέτας. Ήταν πάντα σε πολύ καλή θέση για να παίξει άμυνα και αλλοίωνε πολλά σουτ. Μέσα σε όλα, είχε 20 πόντους ανά αγώνα».

Τι θα λέγατε για τον χαρακτήρα του τόσο μέσα όσο και έξω από τον αγωνιστικό χώρο;

«Ήταν λίγο ήσυχος και φυσικά αυτό είναι κατανοητό έχοντας υπόψη την ηλικία του εκείνη την περίοδο. Ήταν πολύ ευγενικός. Ήταν πολύ συγκεντρωμένος και δεν του άρεσε ιδιαίτερα να διασκεδάζει και να βγαίνει όπως κάνουν αρκετοί από τους Αμερικανούς που έρχονται. Ήταν ένα έξυπνο παιδί από μια καλή οικογένεια. Είμαι σίγουρος ότι είναι ακόμη αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος».

Τι του μάθατε εσείς;

«Δεν θα έλεγα ότι τον δίδαξα κάτι, αλλά θα ήθελα να πιστεύω ότι ήταν καλύτερος σουτέρ από μακρινή απόσταση όταν έφυγε. Σούταρε με 39% από το τρίποντο και έβαζε ένα ανά αγώνα».

Παρακολουθήσατε την καριέρα του όλα αυτά τα χρόνια;

«Ναι, φυσικά έχω παρακολουθήσει την καριέρα του και είμαι πολύ περήφανος και χαρούμενος για αυτόν. Δεν ήταν νεαρό αστέρι όταν ήταν νεότερος και δεν τον ήξεραν πολλοί, αλλά κατάφερε να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ».

Τα στατιστικά του μαρτυρούν ότι έκανε πολύ καλή σεζόν στην UMFG, την καλύτερη της καριέρας του από πλευράς αριθμών…

«Ναι, οι αριθμοί του ήταν εξαιρετικοί και φυσικά ήταν πολύ καλός για να παίζει στην Ισλανδία, αλλά δεν ήταν παίκτης υψηλού προφίλ. Ωστόσο, αν κοιτάξεις το παρελθόν, είναι λίγο αστείο ότι ένας από τους μεγαλύτερους σταρ του ελληνικού μπάσκετ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα στην Ισλανδία».

*onsports.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected