Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Έγραψε ιστορία το Γιβραλτάρ! (videos)

7d934107a9cfb4ea00e151222a62ea19_LΤην πρώτη του επίσημη εμφάνιση στην ιστορία του έδωσε το Γιβραλτάρ για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κάτω των 19, γνωρίζοντας την ήττα με 7-0 από την αντίστοιχη ομάδα της Κροατίας.

Δεν είναι λίγες οι Εθνικές ομάδες που κάνουν μία προσπάθεια χωρίς να έχουν επίσημη άδεια από τη FIFA για να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις της. Για παράδειγμα, η Καταλονία προσπαθεί τα τελευταία έτη να γίνει μέλος της UEFA για να κάνει τη δική της εθνική ομάδα.

Ανάλογη ήταν και η κατάσταση στο Γιβραλτάρ, που συνορεύει με την Ισπανία. Η Εθνική ομάδα της χώρας υπάρχει από το μακρινό 1923, ωστόσο ποτέ δεν συμμετείχε σε μία επίσημη διοργάνωση, παρά μόνο στα Island Games που αφορούσαν ομάδες που δεν είναι μέλη της UEFA.

Μάλιστα, σε αυτή τη διοργάνωση συμμετείχε κάποτε και η Ρόδος που είχε αντιμετωπίσει το Γιβραλτάρ γνωρίζοντας δύο ήττες. Εκτός των Island Games, υπάρχει και η διοργάνωση που ονομάζεται FIFI Wild Cup που είναι το αντίστοιχο Μουντιάλ για τις ομάδες που δεν αποτελούν μέλη της FIFA.

Το 2007 το Γιβραλτάρ πήρε την πρώτη νίκη της ιστορίας του, επικρατώντας της Ρόδου 4-0. Το 2008 η εθνική ομάδα της χώρας έλαβε πρόσκληση για να συμμετάσχει στο Four Nations όπου εκεί αγωνίζεται η τρίτη ομάδα της Αγγλίας, οι ημιεπαγγελματίες της  Ουαλίας και η δεύτερη ομάδα της Σκωτίας. Εκεί, τερμάτισε στην τελευταία θέση, ωστόσο πήρε μία νίκη με 3-1 επί της Αγγλίας.

Η δικαίωση της υπομονής

Η μεγάλη δικαίωση για το Γιβραλτάρ, ήρθε στις 24 Μαΐου του 2013. Αυτό γιατί η UEFA τη δέχτηκε ως μέλος της και έτσι από τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος θα συμμετέχει κανονικά στα επίσημα παιχνίδια. Έτσι, έγινε το μικρότερο κράτος πίσω από το Σαν Μαρίνο που θα συμμετέχει στις διοργανώσεις. Όπως συμβαίνει με τις Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία – Γεωργία, το Γιβραλτάρ δεν θα μπορεί να βρεθεί στον ίδιο όμιλο με την Ισπανία.

Η εθνική ομάδα μέχρι στιγμής δεν έχει κάποιον γνωστό παίκτη, ωστόσο ο Ντάνι Χίγκινμποθαμ που αγωνίστηκε σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντέρμπι, Σαουθάμπτον και Στόουκ ανακοίνωσε πως θα είναι διαθέσιμος για να φορέσει τη φανέλα της ομάδας.

Το… πρώτο αίμα

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση που αφορά το Γιβραλτάρ, είναι γεγονός. Συγκεκριμένα, η ομάδα κάτω των 19 αγωνίστηκε στο πρώτο της επίσημο παιχνίδι για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, αντιμετωπίζοντας την Κροατία, γνωρίζοντας τη συντριβή με το βαρύ 7-0. Μπορεί το σκορ να μην την τιμάει, ωστόσο έγινε μία μεγάλη αρχή που γεμίζει ελπίδα όλους όσους πάλεψαν για να γίνει γεγονός όλο αυτό το εγχείρημα.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected