Basket

Κύπελλο Μπάσκετ – Παναθηναϊκός…15 αστέρων!

14c073c6fcb964b861b1a050685ba123_LΜε το… συνήθη τρόπο ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τη«συλλογή» τίτλων για το 2014, κατακτώντας το 15ο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του, συντρίβοντας τον Άρη στα «Δύο Αοράκια» 90-53.

Οι πράσινοι μετά από ένα «χλωμό» πρώτο ημίχρονο, όπου ο πολύ καλός Άρης πήγε στα αποδυτήρια με την ισοπαλία (40-40), ισοπέδωσαν τους κιτρινόμαυρος στην τρίτη περίοδο και με το εντυπωσιακό 35-7 «καθάρισαν» την υπόθεση «κούπα»…

Έτσι, ο Παναθηναϊκός έφτασε στον 55ο, συνολικά, τίτλο της ιστορίας του και συνεχίζει… ακάθεκτος, αφού απομένει η υλοποίηση δύο ακόμη στόχων για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, που δεν είναι άλλοι από την κατάκτηση του τίτλου στην Ελλάδα και τη διεκδίκηση του 7ου ευρωπαϊκού στην Ευρωλίγκα.

Και αυτό είναι μόνο η αρχή

Ο Παναθηναϊκός επαλήθευσε τα προγνωστικά και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στο Ηράκλειο της Κρήτης με έναν τρόπο εντυπωσιακό. Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη στο δεύτερο μέρος έκαναν φύλλο και φτερό τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του Άρη, κατακτώντας την πρώτη κούπα της χρονιάς. Ο Παναθηναϊκός έβαλε στην τροπαιοθήκη του το 15ο Κύπελλο Ελλάδας και τρίτο συνεχόμενο, αλλά και τον 55ο τίτλο στην ιστορία του. Ένα νούμερο που μοιάζει πολύ… μακρινό για όλες τις υπόλοιπες ομάδες.

Ο Παναθηναϊκός, ειδικά, στο δεύτερο μέρος έπαιξε ολοκληρωτικό μπάσκετ και ουσιαστικά τελείωσε τον τελικό από το πρώτο λεπτό της τρίτης περιόδου, όταν και οι Φώτσης και Κάρι μετέτρεψαν το σκορ από 40-40 σε 49-40. Οι «πράσινοι»… έκλεισαν την περίοδο με συνολικό σκορ 35-7, με το συνολικό σερί της ομάδας του Πεδουλάκη να αγγίζει το 40-7 (είχαν προηγηθεί οι «κιτρινόμαυροι» με 35-40). Είναι χαρακτηριστικό πως το δεύτερος μέρος τελείωσε με σκορ 50-13

Άρης… τελικού στο ξεκίνημα

Ο Άρης μπήκε πολύ δυνατά στο παιχνίδι από το ξεκίνημά του και έμοιαζε αποφασισμένος να κυνηγήσει μέχρι τέλους τις ελπίδες που του αναλογούσαν για την κατάκτηση του τίτλου. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να θέλει να.. θολώσει τα νερά, με τον Αργύρη Πεδουλάκη να ξεκινάει στην πεντάδα τους Φώτση και Μαυροκεφαλίδη στην γραμμή των ψηλών, αφήνοντας παράλληλα εκτός και τον Γιόνας Ματσιούλις.

Η μπάλα στον Μαυροκεφαλίδη

Από τις πρώτες φάσεις ήταν ξεκάθαρο πως στόχος του Παναθηναϊκού και εντολή του Πεδουλάκη δεν ήταν άλλη από το να περάσει η μπάλα στα χέρια του Λουκά Μαυροκεφαλίδη και εκείνος να… κάνει παιχνίδι. Στο πρώτο, κιόλας, τρίλεπτο το σκορ ήταν σε… υψηλά επίπεδα με τον Μάικ Μπράμος να κάνει το 10-7 για την ομάδα του από το τρίποντο και τις ομάδες να.. συμβαδίζουν σε όλα. Μάλιστα στο 5’ ο Άρης πέρασε μπροστά έπειτα από το τρίποντο του Λευτέρη Μποχωρίδη, με τον Πεδουλάκη να έχει ήδη ρίξει στην «μάχη» τους Νίκο Παππά και Γιόνας Ματσιούλις. Ο Μποχωρίδης συνέχισε να κρατάει το προβάδισμα για την ομάδα του, 13-15, αλλά ο Παππάς με αντιαθλητικό φάουλ που κέρδισε από τον Χαντ έκανε το 15-15, με τον Ματσιούλις με σουτ τριών πόντων να  δίνει και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του. Πελεκάνος και Γκίκας είναι… υπεύθυνοι για το 18-18, με τον Ρόκο Λένι Ούκιτς για μία ακόμα φορά να σκοράρει με την λήξη της περιόδου, 20-18.

Τα ηνία στους «κιτρινόμαυρους»

Το δεύτερο δεκάλεπτο ξεκίνησε με εντυπωσιακό τρόπο για τον Παναθηναϊκό, με τον Άρη, όμως, να μην αφήνει αναπάντητο το γρήγορο 5-0 του «τριφυλλιού».  Ο Φώτσης από τα 6.75 και ο Κάρι με ένα εύκολο δίποντο έκαναν το 25-18, με την ομάδα του Μίλαν Μίνιτς να απαντάει… άμεσα. Με σερί 0-7 και 5 πόντους από τον Μιχάλη Πελεκάνο ο Άρης έφερε το ματς στα ίσια, 25-25, με τον Πεδουλάκη να καλεί αμέσως τάιμ άουτ. Ο Ραμέλ Κάρι και ο Μάικ Μπράμος έδειξαν να… αφυπνίζουν επιθετικά την ομάδα τους, 29-27 στο 15’, αλλά αμέσως μετά ακολούθησε ένα ακόμα σερί από τους «κιτρινόμαυρους».

Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε αμυντικό πρόβλημα που ξεκινούσε από την περιφέρειά του και τον Δημήτρη Διαμαντίδη, με τους Αθηναίου και Μποχωρίδη να «οδηγούν» τον Άρη. Σερί 0-6 και 29-33 στο 17’, ενώ ένα λεπτό αργότερα η ομάδα της Θεσσαλονίκης άνοιξε ακόμα περισσότερο την διαφορά, 33-38 ύστερα από κάρφωμα του Βεζένκοφ στον αιφνιδιασμό.  Το 35-40 του Τσακαλέρη έγινε αμέσως 38-40 από τον Ραμέλ Κάρι, ενώ ο Μάικ Μπατίστ στα 50 δεύτερα για το τέλος του ημιχρόνου, έφερε για μία ακόμα φορά το ματς στο «Χ» 40-40.

«Καυτός» Παναθηναϊκός… φύλλο και φτερό ο Άρης

Η εκκίνηση του Παναθηναϊκού στο δεύτερο μέρος ήταν… καυτή. Ραμέλ Κάρι και Αντώνης Φώτσης (δύο φορές) έκαναν το 49-40 μέσα σε ένα λεπτό, ενώ λίγο αργότερα ο Μάικ Μπατίστ μετά από… πάρε βάλε πάσα του Διαμαντίδη έκανε το 51-40. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» είχε βρει ρυθμό και μεγάλωνε ακόμα περισσότερο το σερί της ομάδας του, 53-40. Ο Παναθηναϊκός έχει όρεξη για… τρέξιμο και μετά από ωραίο αιφνιδιασμό οι «πράσινοι» προηγούνται με 15 πόντους διαφορά, 55-40.

Ασύλληπτο σερί ο Παναθηναϊκός στο… μηδέν ο Άρης

Ο Τσακαλέρης… έσπασε το ρόδι και βρήκε στόχο για την ομάδα του έπειτα από 4 λεπτά στο δεύτερο μέρος αλλά και από το σερί του Παναθηναϊκού που είχε αγγίξει το 20-0. Οι «πράσινοι» αν και ήταν πίσω στο σκορ με 35-40 βρέθηκαν να προηγούνται με 55-40. Οι θεσσαλονικείς μετά το καλάθι του Τσακαλέρη προσπάθησαν να καλύψουν ότι προλάβαιναν, αλλά το νερό είχε μπει… στ αυλάκι για τον Παναθηναϊκό, 57-46 στο 25’.

Οι αμυντικοί του Άρη είχαν… τρελάνει τον Στεφάν Λάσμε εξαιτίας του πολύ δυνατού και σκληρού παιχνιδιού του, με τον σέντερ του Παναθηναϊκού με γκολ-φάουλ να κάνει το 62-46 στο 26’.  Ο Παναθηναϊκός είχε βρει ρυθμό, έπαιζε… ολοκληρωτικό μπάσκετ και ανέβαζε συνεχώς ταχύτητα. Η διαφορά πέρασε και τους 20 πόντους, 69-47, μετά από τρίποντο του Γιόνας Ματσιούλις, με τον Λιθουανό να έχει πάρει.. φωτιά και με νέο τρίποντο να κάνει το 72-47.  Το… ρεσιτάλ του Παναθηναϊκού δεν είχε… τελειωμό με τον Κάρι να σκοράρει και από τα 6.75 και να κάνει το 75-47.

Χαραλαμόπουλος και «40άρα»  

Με την διαφορά στους 30 πόντους, 78-48 και ενώ απέμεναν και 7 λεπτά για την λήξη του αγώνα ο Αργύρης Πεδουλάκγης πέρασε στο παρκέ και τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο ο οποίος μπήκε στην δωδεκάδα στην θέση του τραυματία Τζέιμς Γκιστ. Οπότε το ενδιαφέρον του κόσμου πάνω στο παρκέ μετατοπίστηκε στον νεαρό παίκτη του Παναθηναϊκού αλλά και στο τελικό σκορ, με τους φίλους της ομάδας των «πράσινων» να ζητούν…. «40άρα».

Στο 36’ το η διαφορά ήταν στους 35 πόντους, 84-49 έπειτα από δύο βολές του Νίκου Παππάς με τον Βλαδίμηρο Γιάνκοβιτς να κάνει πολύ καλή δουλειά πάνω στο παρκέ. Στα τελευταία δευτερόλεπτα ο Ρόκο Λένι Ούκιτς… έκανε τον κόσμο να χαζέψει με μια εντυπωσιακή ασίστ στον Γιάνκοβιτς ο οποίος με γκολ φάουλ έκανε το 90-53 που ήταν και το σκορ του τελικού.

Δεκάλεπτα: 20-18, 40-40, 75-47, 90-53.

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Χαραλαμπόπουλος, Μπράμος 8, Κάρι 17, Μπατίστ 4, Φώτσης 11, Ούκιτς 6, Λάσμε 7, Μαυροκεφαλίδης 4, Διαμαντίδης 7, Παππάς 7, Γιάνκοβιτς 6, Ματσιούλις 13.

Άρης (Μίνιτς):Μποχωρίδης 12 (2), Χαντ, Πελεκάνος 9 (1), Γκίκας 1, Τσακαλέρης 7, Ασημακόπουλος, Χαρίσης, Λαρεντζάκης, Βεζένκοφ 9 (1), Σαρικόπουλος, Μούρτος 5, Αθηναίου 10 (1)

*onsports.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected