Κατηγορίες
Super League 1

Super League – Η Θεσσαλονίκη στις…φλόγες! (vid)

63bed19d07ca5a9e8c4c1a0f8909d6f9_LΤα πάντα σταματούν στις 19:30 στη συμπρωτεύουσα, καθώς ο Άρης θα υποδεχθεί τον ΠΑΟΚ (Onsports/Novasports 1) στο απόλυτο ντέρμπι του Βορρά.

Καμία σημασία δεν έχει το αν ο Άρης είναι ουραγός και παίζει ένα από τα τελευταία του χαρτιά για την παραμονή κι αν ο ΠΑΟΚ διεκδικεί την έξοδο στο ChampionsLeague και το Κύπελλο στο φινάλε της σεζόν. Όταν έρχεται η ώρα να κοντραριστούν οι δυο τους, όλα αυτά περνούν σε δεύτερη μοίρα. Το ντέρμπι… μίσους της Θεσσαλονίκης πάντα κρύβει εκπλήξεις και συγκινήσεις, με τον Άρη και τον ΠΑΟΚ να έχουν προσφέρει και στο παρελθόν μεγάλα ματς που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη όσων τα παρακολούθησαν.

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί συνολικά 105 φορές σε επίπεδο Α’ Εθνικής με τον ΠΑΟΚ να έχει σαφές προβάδισμα στις νίκες με 42 έναντι 27 του Αρη, ενώ 36 αγώνες έληξαν ισόπαλοι. Στην Τούμπα έχουν διεξαχθεί 53 αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ να μετρά 30 νίκες, εννιά ήττες και 14 ισοπαλίες, ενώ στο Κλεάνθης Βικελίδης, ο Αρης έχει 18 νίκες, 12 ήττες και 22 ισοπαλίες. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη εντός έδρας του Άρη από καταβολής Α’ Εθνικής, ήρθε τη σεζόν 1959-1960 από τον ΠΑΟΚ, με τον «δικέφαλο του Βορρά» να επικρατεί 1-0 χάρη σε απευθείας φάουλ του Γιώργου Χβανίδη.

Όσο για τους σκόρερ, από πλευράς ΠΑΟΚ οκτώ ποδοσφαιριστές του έχουν πετύχει δυο γκολ στην έδρα του αντιπάλου. Πρόκειται για τους Γιακουμή, Φουντουκίδη, Παρίδη, Κωστίκο, Λαγωνίδη, Τουρσουνίδη, Σπάσιτς και Μίετσελ. Πρώτοι σκόρερ του Άρη, στα ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στην έδρα του, είναι οι Αλεξιάδης, Συρόπουλος και Παπαϊωάννου. Όταν μιλάμε, βέβαια, για ντέρμπι ξεχωριστή θέση έχει το πάθος κι η ένταση, με τις αποβολές στα ματς με γηπεδούχους τους «κίτρινους» να έχουν φτάσει τις 24 (16 για τον ΠΑΟΚ, 8 για τον Άρη).

Η τελευταία εκτός έδρας νίκη του ΠΑΟΚ, ήταν στις 27 Φεβρουαρίου 2005. Ο «δικέφαλος του Βορρά» είχε επικρατήσει 3-1 χάρη στα δυο γκολ του Μάρτσιν Μίετσελ κι αυτό του Χρήστου Μαλαδένη, με τον Άρη απλά να μειώνει στο σκορ τότε με τον Εκουέμε. Ο Άρης, από την πλευρά του, κατάφερε να νικήσει τελευταία φορά στο «Κλεάνθης Βικελίδης» στις 19 Μαΐου 2010 για τα playoff. Το 3-2 των «κίτρινων» διαμορφώθηκε χάρη στο αυτογκόλ του Μαλεζά και τα γκολ των Χαβίτο και Κάμπορα, ενώ για τον ΠΑΟΚ είχαν σκοράρει οι Παπάζογλου, Τσιρίλο.

Οι «διπλοί πράκτορες»

Δεν είναι, όμως, λίγοι οι ποδοσφαιριστές αλλά και οι προπονητές που έχουν παρουσία και στις δυο ομάδες. Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 26 ποδοσφαιριστές έχουν φορέσει τόσο τη φανέλα του Άρη όσο και του ΠΑΟΚ. Οι Έλληνες Γιώργος Καλογιάννης, Κώστας Βελιάδης, Δημήτρης Ραπτόπουλος και Δημήτρης Σταυρίδης ήταν αυτοί που έκαναν το δύσκολο εγχείρημα, ενώ ο πρώτος ξένος που… αλλαξοπίστησε, ήταν ο Νίκολα Νίκιτς. Ο Βόσνιος μετά από δυο σεζόν στον Άρη, με 53 συμμετοχές και 12 γκολ, αποφάσισε το καλοκαίρι του 1987 να αγωνιστεί με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Εκεί δεν τα κατάφερε το ίδιο καλά αφού έμεινε μόνο μια σεζόν κάνοντας εννέα εμφανίσεις.

Αντίστροφη διαδρομή έκανε ο Στέφανος Μπορμπόκης, με ενδιάμεσες… στάσεις ωστόσο, αφού ο διεθνής – παλαίμαχος πια – επιθετικός είχε συνδέσει το όνομά του με τον ΠΑΟΚ για εννέα χρόνια (1985-1994) έχοντας 215 συμμετοχές και 31 γκολ. Με τον ΠΑΟΚ πανηγύρισε διακρίσεις κι αγωνίστηκε στην Ευρώπη, ενώ σε ηλικία 31 ετών πήρε την απόφαση να αγωνιστεί για λογαριασμό του Άρη στη Β’ Εθνική, κάνοντας 27 συμμετοχές και πετυχαίνοντας δυο γκολ.

Πέρα από τους ποδοσφαιριστές, υπάρχουν και έξι προπονητές που έχουν καθίσει στον πάγκο τόσο του ΠΑΟΚ όσο και του Άρη στην καριέρα τους. Αυτοί είναι έξι τον αριθμό, τρεις Έλληνες και τρεις ξένοι. Το πιο πρόσφατα παράδειγμα στη σχετική λίστα, είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ενώ αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι πως ένας άνθρωπος-θρύλος για τον Άρη, έχει διατελέσει προπονητής του ΠΑΟΚ! Ο λόγος, για τον Κλεάνθη Βικελίδη, του οποίου το όνομα φέρει το γήπεδο των «κιτρίνων».

Οι παίκτες που αγωνίστηκαν και στις δυο ομάδες

Γιώργος Καλογιάννης, Κώστας Βασιλειάδης, Δημήτρης Ραπτόπουλος, Δημήτρης Σταυρίδης, Βασίλης Λάζος, Νίκολα Νίκιτς, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Απόστολος Τσουρέλας, Κώστας Οικονομίδης, Αντώνης Γιουκούδης, Μιχάλης Γκέκας, Νίκος Παναγιωτίδης, Μπάμπης Νικολάου, Στέφανος Μπορμπόκης, Δημήτρης Μάρκος, Γιώργος Κούτσης, Γιώργος Θεοδωρίδης, Χρήστος Λαμπάκης, Κώστας Φραντζέσκος, Βαγγέλης Πουρλιοτόπουλος, Νίκος Σκαρμούτσος, Κώστας Χαλκιάς, Βλάνταν Ίβιτς, Θανάσης Παπάζογλου, Βίκτορ Βιτόλο

Οι προπονητές που έκατσαν στον πάγκο και των δυο ομάδων…

Νίκος Αγγελάκης, Κλεάνθης Βικελίδης, Μπράνκο Στάνκοβιτς, Τάις Λίμπρεχτς, Γιώργος Παράσχος, Ντούσαν Μπάγεβιτς.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Το ντέρμπι της 29ης αγωνιστικής βρίσκει τις δυο ομάδες σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατάσταση. Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να κάνει την υπέρβαση και να καταφέρει να φτάσει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στα προκριματικά του ChampionsLeague, καθώς ο στόχος της υπέρβασης για διεκδίκηση του τίτλου εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Την ίδια ώρα, ο Άρης παλεύει να σωθεί τόσο βαθμολογικά όσο και σε επίπεδο διοικήσεως αφού τα προβλήματα που τον μαστίζουν είναι τεράστια και δείχνουν άλυτα. Οι «κίτρινοι» έχουν ελάχιστες ελπίδες για παραμονή, όμως, θέλουν στο ντέρμπι να δώσουν τουλάχιστον μια χαρά στον κόσμο τους που φέτος έχει πικραθεί όσο ποτέ, στη χρονιά που ο σύλλογος συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Ο Άρης παραμένει στην τελευταία θέση του πρωταθλήματος, έχοντας 19 βαθμούς κι αναζητά ένα θαύμα για να παραμείνει στην κατηγορία. Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του, μετά και τη νίκη επί του Ολυμπιακού στην Τούμπα με τον Γιώργο Γεωργιάδη στον πάγκο του, έχει 58 βαθμούς και θέλει να νικήσει για να ανέβει ξανά δεύτερος στη βαθμολογία και να περάσει τον Ατρόμητο, ενώ μπροστά του έχει και τους ημιτελικούς του Κυπέλλου με αντίπαλο τους «ερυθρόλευκους».

Ντέρμπι σωτηρίας για Άρη

Η μεγάλη ώρα για τον Άρη έφτασε. Οι «κίτρινοι» ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους για το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» στο οποίο η νίκη είναι μονόδρομος για την ομάδα του Σούλη Παπαδόπουλου αν θέλει να διατηρήσει τις όποιες ελπίδες της για παραμονή στη Super League.

Ο προπονητής των «κίτρινων» δεν αντιμετώπισε κανέναν απρόοπτο στην τελευταία προπόνηση το Σάββατο (15/3) στο Νέο Ρύσιο και μετά το τέλος της ανακοίνωσε την αποστολή στην οποία συμπεριλαμβάνονται κανονικά όπως αναμενόταν οι Αγκάνθο, Γιαννίτσης και Καμινιώτης.

Αναλυτικά οι «εκλεκτοί» του Παπαδόπουλου είναι οι εξής 20 ποδοσφαιριστές: Διούδης, Γουναρίδης, Βανγκέλι, Ψυχογιός, Γιαννίτσης, Κύργιας, Νταμαρλής, Τσουμάνης, Καραγκούνης, Καραγιάννης, Καμινιώτης, Οικονομόπουλος, Ηρακλής, Σουνάς, Τάτος, Τσιάρας, Βλάχος, Μανιάς, Αγκάνθο, Αγγελούδης.

Με συγκέντρωση και απουσίες

Ο Γιώργος Γεωργιάδης ανακοίνωσε την αποστολή του ΠΑΟΚ για το ντέρμπι με τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» από την οποία απουσιάζουν τρία βασικά στελέχη της ομάδας. Ο λόγος για τους Χένβινγκες Μαντούρο, Λίνο, Κοστίν Λάζαρ και Νίκο Σπυρόπουλο, που αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμού. Η αποστολή ανακοινώθηκε από την Παρασκευή, με τον ΠΑΟΚ το Σάββατο να αποσύρεται σε ξενοδοχείο, μετά το χαλάρωμα που έγινε στη Νέα Μεσημβρία.

Οι 18 ποδοσφαιριστές που έχει επιλέξει ο Γιώργος Γεωργιάδης για το ντέρμπι με τον Άρη προπονήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου (15/03) και στη συνέχεια κατέλυσαν στο «Μακεδονία Παλλάς» έτσι ώστε να συγκεντρωθούν στο ματς της Κυριακής.

Η αποστολή του ΠΑΟΚ: Γλύκος, Γκσπούρνινγκ, Σκόνδρας, Κίτσιου, Τζαβέλλας, Βίτορ, Ινσαουράλδε, Κατσουράνης, Κάτσε, Νάτχο, Νίνης, Βούκιτς, Λούκας, Στοχ, Γεωργιάδης, Σαλπιγγίδης, Αθανασιάδης, Χούσεν.

Ο ρέφερι…

Ευχή όλων, μετά από τέτοια παιχνίδια, είναι να μην θυμάται κανείς το ποιος είναι ο διαιτητής. Στο αποψινό ντέρμπι, έχει οριστεί από την ΚΕΔ να διαιτητεύσει ο κ. Γιώργος Κομίνης από τη Θεσπρωτία. Πρώτος βοηθός θα είναι ο Αλέξανδρος Γρεβένης από τη Χαλκιδική, ενώ δεύτερος ο κ. Γιώργος Καλφόγλου από τη Θεσπρωτία. Τέταρτος βοηθός, είναι ο Αριστομένης Κουτσιαύτης από το σύνδεσμο της Άρτας ενώ παρατηρητής διαιτησίας έχει οριστεί ο κ. Βασίλης Σκουφίτσας από την Αθήνα.

Δείτε γκολ από παλαιότερα ντέρμπι Άρης-ΠΑΟΚ

http://youtu.be/Q92Td9nZYb4

http://youtu.be/qi8zQq5BuF8

http://youtu.be/z7-of3jhXIw

*onsports.gr

 

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected