Κατηγορίες
Basket

Ευρωλίγκα – Πρόκριση στα play-off για τον Παναθηναϊκό!

d9fa20e6487594dd0da3cab2c2e1fc55_LΟι «πράσινοι» παίζοντας κατά διαστήματα, εξαιρετικό μπάσκετ, επικράτησαν της Ουνικάχα 69-60 και σε συνδυασμό με τον διασυρμό της Φενέρ κόντρα στην Λαμποράλ τσέκαραν από απόψε το εισιτήριό τους για τα play offs της Euroleague

Ένας εκπληκτικός Παναθηναϊκός έκανε το καθήκον του στο ακέραιο, επικράτησε της Μάλαγα με 69-60  και εκμεταλλευόμενος στην ήττα της Φενέρ από την Λαμποράλ Κούτσα, έβγαλε από τώρα το εισιτήριό του για τα play offs της Euroleague. Οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν ένα εκπληκτικό παιχνίδι (με ελάχιστα αρνητικά διαστήματα) και φρόντισαν εξ αρχής να επιβάλλουν τον ρυθμό τους και να δείξουν στην ομάδα του Πλάθα ποιος είναι το αφεντικό. Πλέον όλοι στο «τριφύλλι» έχουν στο μυαλό τους το μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, όπου θέλουν να προσθέσουν στο ενεργητικό τους μιαα ακόμα… εκκωφαντική νίκη. Μάλιστα ο κόσμος του «Τριφυλλιού» (που έδωσε ένα ακόμα ρεσιτάλ) το φώναζε ξεκάθαρα… «Στο Φάληρο ερχόμαστε» και ζητούσε επίμονα εισιτήρια για το ματς του Πειραιά. Αλλά οι ιθύνοντες των «ερυθρολεύκων», για τους δικούς τους λόγους… αρνήθηκαν στο αίτημα του «τριφυλλιού» για 2.000 εισιτήρια.

Αν και ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να μπαίνει στο ματς πολύ συγκεντρωμένος και… φορτσάτος (2-0 με τον Ούκιτς να ανοίγει λογαριασμό) η συνέχεια δεν ήτα ανάλογη. Η συνέχεια ανήκε αποκλειστικά και μόνο στους φιλοξενούμενους, αφού στα πέντε πρώτα λεπτά του αγώνα ο Παναθηναϊκός έκανε το ένα δώρο μετά το άλλο στους αντιπάλους του. Είναι χαρακτηριστικό πως οι παίκτες του Αλβέρτη δεν… συμμετείχαν στις διεκδικήσεις των ριμπάουντ με αποτέλεσμα οι Ισπανοί να παίζουν βόλλει. Με την συμπλήρωση πέντε λεπτών αγώνα οι παίκτες της Ουνικάχα είχαν 10 ριμπάουντ, εκ των οποίων τα 8 ήταν επιθετικά. Στην αντίπερα όχθη οι «πράσινοι» είχαν πάρει μόλις ένα ριμπάουντ, αλλά παρ’ όλα αυτά το σκορ ήταν στο 4-6. Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης ήταν έξαλλος με την εικόνα των παικτών του και πήρε το πρώτο του τάιμ άουτ.

Πήρε τα ριμπάουντ και… έγινε καπνός

Μετά τις εντολές του προπονητή του «τριφυλλιού» η εικόνα του Παναθηναϊκού άλλαξε. Οι «πράσινοι» ισορρόπησαν την κατάσταση στα ριμπάουντ (5-6 στο επόμενο πεντάλεπτο), ενώ με ένα γρήγορο σερί 5-0 οι γηπεδούχοι πήραν στα χέρια τους τα ηνία της αναμέτρησης με σκορ 9-6, μοιάζοντας να επιβάλλουν τον ρυθμό τους. Σε αυτό είχε συμβάλλει τα μέγιστα ο Ζακ Ράιτ ο οποίος από την στιγμή που πάτησε παρκέ, πάτησε το πόδι του στο γκάζι. Ο Ματσιούλις έκανε με εξαιρετικό τρόπο την δουλειά του στο χαμηλό ποστ, ενώ ο Κάτι ήταν «καυτός» έκανε το 16-7. Όσο η πρώτη περίοδος έφτανε στο τέλος της η διαφορά μεγάλωνε, με τον Δημήτρη Διαμαντίδη με γκολ-φάουλ να κάνει το 19-10.

«Χειροπέδες» στους Ισπανούς

Ο «Φράγκι» προχωρούσε σε συνεχείς αλλαγές με την ομάδα να παραμένει φρέσκια και να μπορεί να ανταποκρίνεται άνετα στην σκληρή άμυνα και στο γρήγορο επιθετικό παιχνίδι. Ο Κάρι στην πρώτη φάση του δεύτερου δεκαλέπτου έκανε το 21-12, ενώ ο Λάσμε με πολύ ωραία φάση έφερε την διαφορά για πρώτη φορά πάνω από τους 10 πόντους, 23-12.  Στην επόμενη φάση, όμως, ήρθα τα.. δύσκολα για τον Παναθηναϊκό μιας και ο σέντερ από την Γκαμπόν χρεώθηκε με το τρίτο προσωπικό του φάουλ και ο Αλβέρτης αναγκάστηκε να τον τραβήξει στον πάγκο. Αλλά ο Παναθηναϊκός δεν είχε κανένα λόγο να ανησυχεί. Ο Μάικ  Μπατίστ από την πρώτη του είσοδο στο ματς είχε δείξει ότι βρίσκεται σε καλό βράδυ και με φοβερό κάρφωμα έκανε το 24-12 στο 12’ αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την διαφορά. Μετά από ένα στείρο διάστημα, σχεδόν, πέντε λεπτών ο Γκρέιντζερ βρήκε τον δρόμο για το καλάθι του Παναθηναϊκού, με τους φιλοξενούμενους μάλιστα να μειώνουν σε 26-18.

Επιθετικά προβλήματα και… φρένο

Ο Αλβέρτης «έριξε» στο «5» τον Γκιστ (έκανε καταπληκτική δουλειά πάνω στον Στίματς) και τον Ματσιούλις στο «4» με ξεκάθαρο στόχο να τρέξει και να πιέσει ακόμα περισσότερο. Ο Αμερικάνος στο 15’ διατήρησε την διαφορά των 10 πόντων, 28-18 και κάπου εκεί άρχισαν να παρουσιάζονται επιθετικά προβλήματα. Ο Παναθηναϊκός έκανε να σκοράρει δυόμιση λεπτά, με τον Διαμαντίδη να κάνει το 31-23 με σουτ τριών πόντων και να απαντάει στον Τούλσον, αλλά ο παίκτης της Μάλαγα με ένα ακόμα καλάθι από τα 6.75 έκανε το 31-26 και την διαφορά να παραμένει στους 5 πόντους μέχρι και την λήξη του πρώτου μέρους, 33-28.

Σκορ 18-4 σε πέντε λεπτά και… γεια σας

Τι κι αν το δεύτερο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Παναθηναϊκό (τρίποντο Ματσιούλις και 36-28) η συνέχεια ήταν η χειρότερη δυνατή για τους «πράσινους». Με λάθος επιλογές στην επίθεση και πιο.. χαλαρή άμυνα, έδωσε την δυνατότητα στους παίκτες της Ουνικάχα να απειλήσουν μέσα από την ρακέτα και να φέρουν το ματς στα ίσια, 37-37, λίγο πριν από την συμπλήρωση 25 λεπτών αγώνα. Ο Αλβέρτης χωρίς καθυστέρηση κάλεσε σε τάιμ άουτ και η πρώτη αντίδραση των παικτών του ήταν κάτι παραπάνω από… θετική. Με τον Λάσμε να περνάει στο παρκέ και να δίνει άλλον αέρα στο «τριφύλλι», οι «πράσινοι» έκαναν σερί 7-0 και πήραν και πάλι το προβάδισμα με 44-37, με τον Κάρι να δίνει συνεχώς λύσεις. Οι διαιτητές, όμως, χρέωσαν με ένα ακόμα, εκτός φάσης, φάουλ τον Στεφάν Λάσμε, το οποίο ήταν το υπ αριθμό 4 και ο Γκαμνπονέζος και πάλι στον πάγκο. Ο Φώτσης επανέφερε την… τάξη στο ΟΑΚΑ και με τρίποντο έκανε το 47-37. Και όχι μόνο επέβαλλε την τάξη, αλλά έδωσε το σύνθημα για την απόλυτη ανατροπή. Τον Φώτση μιμήθηκαν οι Μπράμος και Μαυροκεφαλίδης και με δύο τρίποντα «έγραψαν» το 55-41 που «σφράγισε» την τρίτη περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 37-37 και μετά οι «πράσινοι» «έτρεξαν» σερί 18-4!

Στο… τραπέζι και η διαφορά

Στην τελευταία περίοδο ο Δημήτρης Διαμαντίδης πήρε το «όπλο» του και με 7 προσωπικούς του πόντους (και δύο από τον Γκιστ) πήγε το σκορ στο  64-47 και όπως είναι φυσιολογικό στο… τραπέζι έπεσε και το θέμα του… ξεπλύματος της διαφοράς του πρώτου αγώνα (87-71). Αυτό όμως δεν έγινε, αφού οι «πράσινοι» στην συνέχεια του αγώνα υπέπεσαν σε αρκετά αδικαιολόγητα λάθη με τους Ισπανούς, μάλιστα, να κατεβάζουν την διαφορά ακόμα και κάτω από τους 10 πόντους, 65-56.

Δεκάλεπτα: 19-12, 33-28, 55-41,  69-60

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος 8(1), Κάρι 8(2), Μπατίστ 3, Φώτσης 4(1), Ούκιτς 7, Λάσμε 10, Μαυροκεφαλίδης 3(1), Διαμαντίδης 13(2), Γκιστ 6, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 5(1), Ράιτ 2.

Ουνικάχα Μάλαγα (Πλάθα): Σαμπόνις 7, Βιντάλ, Ουρτασούν 3, Κάλογουέι, Σουάρεζ 7(1), Γκρέιντζερ 8, Βάσκεζ 8, Τούλσον 6(2), Κουζμίνσκας 2, Ντράγκιτς 5, Μέντλει 1, Στίματς 12.

*onsports.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected