Super League 1

Σαν σήμερα η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας από τον Ηρακλή, με “μαγικά ” Χατζηπαναγή!

1379b5de7cb668c186ab48a9361eabd7_LΟ Ηρακλής κατέκτησε το μοναδικό Κύπελλο της ιστορίας του στις 9 Ιουνίου 1976, με τον Βασίλη Χατζηπαναγή να μαγεύει τα πλήθη.

Όπως αναφέρει το oldfootball.gr, οι φίλαθλοι που στήθηκαν μπροστά στις οθόνες τους, στις 9 Ιουνίου 1976, για να παρακολουθήσουν τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, βρέθηκαν προ μιας μεγάλης εκπλήξεως. Αντί να δουν έναν συνηθισμένο ποδοσφαιρικό αγώνα,, παρακολούθησαν το προσωπικό σόου ενός βραχύσωμου παίκτη του Ηρακλή, ο οποίος έκανε… ότι ήθελε με τους αμυντικούς -και όχι μόνο- του Ολυμπιακού! Το όνομα αυτού; Βασίλης Χατζηπαναγής. Δεν είχε κλείσει καλά-καλά εξάμηνο στην Ελλάδα και τον «Γηραιό», έχοντας επαναπατριστεί από την Τασκένδη της τότε Σοβιετικής Ενωσης, αλλά είχε προλάβει να δημιουργήσει έναν μύθο γύρω από το όνομά του.

Οι Ηρακλιδείς, που τον έβλεπαν συχνά, μιλούσαν για έναν παίκτη που έκανε μαγικά με την μπάλα, οι υπόλοιποι όμως δεν είχαν την τύχη να τον δουν να παίζει. Δεν υπήρχε, βλέπετε, και η τηλεόραση να δείχνει όλα τα ματς όπως σήμερα. Για τον περισσότερο κόσμο, λοιπόν, ο 21χρονος τότε Χατζηπαναγής έμοιαζε σαν να είχε κατέβει από άλλο πλανήτη στον τελικό με τον Ολυμπιακό. Με ντρίμπλες πέραν κάθε λογικής και μαγικές επινοήσεις, έφερε τον «Γηραιό» πολύ κοντά στη διεκδίκηση του τροπαίου.

Ειδικά το γκολ που πέτυχε στην παράταση, «χορεύοντας» την άμυνα του Ολυμπιακού, ήταν εξωπραγματικό. Όμως, ο Ηρακλής αυτοκτόνησε, χάνοντας το προβάδισμα δύο τερμάτων (4-2) στο τέλος του έξτρα χρόνου, παρότι αγωνιζόταν με παίκτη παραπάνω. Ο Κώστας Δαβουρλής είχε αποβληθεί για διαμαρτυρία μετά το τέταρτο γκολ του «Γηραιού», αλλά οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν το σθένος να ισοφαρίσουν σε 4-4, με γκολ του Πέτρου Καραβίτη και του Λάκη Γκλέζου!

Στη διαδικασία των πέναλτι, ο… νέος (Χατζηπαναγής) δεν αποδείχθηκε ωραίος, μια και νικήθηκε από τον Παναγιώτη Κελεσίδη στο πέμπτο και τελευταίο πέναλτι, χάνοντας την ευκαιρία να χαρίσει τον τίτλο στον Ηρακλή. Θα ήταν άδικο, όμως, να έμενε στην ιστορία ως μοιραίος ύστερα από ένα τέτοιο σόου, γι’ αυτό ανέλαβε δράση ο παλιός. Ο τερματοφύλακας, Γρηγόρης Φανάρας, ο οποίος αφού είχε αποκρούσει νωρίτερα το πέναλτι του Τάκη Συνετόπουλου, έκανε το ίδιο και με αυτό του Βασίλη Σιώκου.

Ο Μανώλης Τουμπόγλου κλήθηκε να γίνει ήρωας και απέδειξε ότι είχε… κρύο αίμα, αφού με μία εντυπωσιακή εκτέλεση διαμόρφωσε το τελικό 6-5 και χάρισε το τρόπαιο στον «Γηραιό»! Με αυτόν τον χιτσκοκικό τρόπο, ο «Γηραιός» ήταν Κυπελλούχος για πρώτη και τελευταία, μέχρι σήμερα, φορά στην ιστορία του. Και όλοι αποθέωναν τον πιτσιρικά με το μαλλί-αφάνα, ο οποίος είχε δώσει μία άνευ προηγουμένου παράσταση επί 120 λεπτά. Τον Βασίλη Χατζηπαναγή, τον «Νουρέγεφ» των ελληνικών γηπέδων. Ο τελικός του 1976 θεωρείται από πολλούς ως πιο πλούσιος σε θέαμα και σασπένς μέχρι αυτόν του 2009, ο οποίος έληξε επίσης 4-4 και έσπασε καρδιές στα αμέτρητα πέναλτι που εκτελέστηκαν.

Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
Κυράστας 0-1 Σεντελίδης 1-1
Καραβίτης 1-2 Αντονίεβιτς 2-2
Σταυρόπουλος 2-3 Χριστοφορίδης 3-3
Βασιλόπουλος 3-4 Ποντίκης 4-4
Συνετόπουλος απέκρ Χατζηπαναγής απέκρ
Γκλέζος 4-5 Κουσουλάκης 5-5
Σιώκος απέκρ Τουμπόγλου 6-5

9 ΙΟΥΝΙΟΥ 1976
ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

ΗΡΑΚΛΗΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 4-4 / 6-5 πεν.

ΣΚΟΡΕΡ: 25’, 102’ Χατζηπαναγής, 72’ Κουσουλάκης, 111’ Γκέσιος – 60’ Σιώκος, 81’ Βιέρα, 115’ Καραβίτης, 119’ Γκλέζος

ΗΡΑΚΛΗΣ (Λες Σάνον): Φανάρας, Σεντελίδης, Ξανθόπουλος, Χριστοφορίδης, Καλαϊτζίδης, Τουμπόγλου, Κουσουλάκης, Αντονίεβιτς, Χατζηπαναγής, Γκέσιος (113′ Ποντίκης), Πανταζής (80′ Ματσουκατίδης).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Δαρίβας): Κελεσίδης, Κυράστας, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Καραβίτης, Βιέρα (91′ Βασιλόπουλος), Δαβουρλής, Κρητικόπουλος (46′ Συνετόπουλος), Γαλάκος, Σταυρόπουλος.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected