Κατηγορίες
Basket

Κυπελλούχος Ελλάδας η ΑΕΚ!

Έπειτα από δύο χρόνια και για πέμπτη φορά στην ιστορία της, η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας, σε έναν δραματικό σε εξέλιξη τελικό στο Ηράκλειο κόντρα στον Προμηθέα Πάτρας.

Οι άμυνες είχαν τον πρώτο λόγο στο πρώτο ημίχρονο, καθώς ήταν εμφανές πως βασικη προτεραιότητα για τους δύο προπονητές ήταν να χαλάσουν το παιχνίδι του αντιπάλου τους και από εκεί και μετά να βρουν τον τρόπο να θεμελιώσουν ένα προβάδισμα.

Ο Προμηθέας ξεκίνησε λίγο καλύτερα, υπό την έννοια ότι πίεσε ασφυκτικά με τα ψηλά γκαρντ στην περιφέρεια και κυριαρχώντας στα ριμπάουντ απέκτησε δυνατότητα για δεύτερες επιθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, όλο τούτο δεν τον εκτόξευσε, διότι ήταν πολύ άστοχος, ενώ από κάποια στιγμή και μετά αναγκάστηκε να παίξει χωρίς τον Μαυροκεφαλίδη, που έκανε νωρίς δύο φάουλ και αποσύρθηκε για να προστατευτεί.

Οι δύο ομάδες ήταν αρκετά άστοχες στο ξεκίνημα, ενώ το πρώτο λόγο είχαν οι δύο άμυνες. Ο Προμηθέας προηγήθηκε με 5-0 στο 3ο λεπτό αλλά όντας νευρικός στα επόμενα λεπτά δεν μπόρεσε να ανεβάσει τη διαφορά. Η ΑΕΚ που και αυτή είχε μείνει αρκετά χαμηλά στο σκορ εκμεταλλεύτηκε την αστοχία του Προμηθέα (2/11 σουτ, 1/4 βολές) και μείωσε σε 5-4 στο 6′. Ο Babb έδωσε ανάσα στον Προμηθέα με τρίποντο (8-4). Ο Προμηθέας προηγήθηκε με double score χάρη σε καλάθι του Μαυροκεφαλίδη (12-6, 7′).. Η «Ένωση» με πρωταγωνιστή το Ματσιούλις κατάφερε μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου να μειώσει στον πόντο και ταυτόχρονα να χρεώσει με το 2ο προσωπικό του φάουλ το Μαυροκεφαλίδη (13-12, 10′). Με το Ματσιούλις να συνεχίζει να εκμεταλλεύεται την εμπειρία του κάτω από το καλάθι, έδωσε το προβάδισμα για πρώτη φορά στην ΑΕΚ με 13-14, για να απαντήσει με ένα μακρινό τρίποντο ο Μάντζαρης, κάνοντας το 16-14. Ο Προμηθέας δυσκολευόταν πολύ στην επίθεση, σε αντίθεση με την ΑΕΚ που άρχισε να βρίσκει λύσεις από την περιφέρεια με τους Γιαννόπουλο, Τολιόπουλο. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου ανέβασε στους 8 πόντους την υπέρ τη διαφορά, τη μεγαλύτερη για αυτήν μέχρι εκείνο το σημείο του παιχνιδιού (16-24, 15′). Οι Πατρινοί συνέχισαν να εκτελούν με πολύ χαμηλά ποσοστά στην επίθεση, με αποτέλεσμα η ΑΕΚ να προηγηθεί με 21-29. Με δύο προσωπικές φάσεις ο Hall μείωσε γρήγορα το 26-29, το οποίο ήταν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Η ΑΕΚ συνέχισε να ελέγχει τον αγώνα στην τρίτη περίοδο, χάρη στην εξαιρετική άμυνά της, που είχε βγάλει εντελώς εκτός ρυθμού τον Προμηθέα. Η ομάδα της Πάτρας αναγκαζόταν να σουτάρει άστοχα από την περιφέρεια και δεν είχε τον τρόπο να ανατρέψει το προβάδισμα της Ένωσης, η οποία από την πλευρά της, προπορευόταν, αλλά δεν μπορούσε να ξεφύγει. Και τούτο διότι ήταν επίσης άστοχη, ειδικά στις βολές (όπως και ο Προμηθέας). Η ΑΕΚ προηγήθηκε με 41-33 στο 28′, ενώ το δεκάλεπτο τη βρήκε μπροστά με 43-38, καθώς ο Λίποβι ευστόχησε σε ένα απίθανο τρίποντο μισό λεπτό πριν από τη λήξη.

Tο σκηνικό ήταν ίδιο και στην τελευταία περίοδο. Η ΑΕΚ με την άμυνά της κρατούσε τον Προμηθέα χαμηλά, ενώ στην επίθεση ο Ρέι πήρε πρωτοβουλίες και ο Νίκος Ζήσης έβαλε δύο τρίποντα, με τα οποία επέτρεψε στην ομάδα να προηγηθεί με 51-43 στο 35′. Ο Προμηθέας πάντως δεν τα παράτησε. Συνέχισε να πιέζει στην άμυνα, εκμεταλλεύτηκε τα μις ματς στην άμυνα της ΑΕΚ και με κορυφαίο τον Λεωνίδα Κασελάκη, που έκανε τα πάντα στην επίθεση, όχι μόνο μάζεψε τη διαφορά, αλλά πέρασε ισοφάρισε στο 37′ 51-51 με σερί 8-0.

Σ’ εκείνο το σημείο ο Κέντρικ Ρέι πέτυχε ένα μεγάλο τρίποντο από τη γωνία δίνοντας ξανά προβάδισμα στην ΑΕΚ με 54-51. Ένα προβάδισμα που αποδείχθηκε κρίσιμο, ειδικά από τη στιγμή που ο Ρέι είχε συνδεθεί με το αντίπαλο καλάθι κι ενάμισι λεπτό πριν από το τέλος έκανε το 56-53.

Ο Κασελάκης δεν το έβαλε κάτω, ο Προμηθέας μείωσε ξανά στον πόντο (56-55) και θα μπορούσε να είχε περάσει μπροστά καθώς η άμυνά του είχε αναγκάσει την ΑΕΚ σε λάθη, όμως ο Κασελάκης στα 45” αστόχησε. Και στην επόμενη επίθεση, ο Τσάλμερς εκμεταλλεύτηκε το κενό που είχε δημιουργήσει στην άμυνα του αντιπάλου ψηλά και με λέι απ έκανε το 58-55.

Ο Προμηθέας μείωσε ξανά 58-57 με δύο βολές του Χολ και στα 11” ο Σλότερ πήρε ένα καθοριστικό επιθετικό ριμπάουντ ανανεώνοντας την επίθεση της ΑΕΚ και κρατώντας την στο κουμάντο του αγώνα. Ο Ρέι με δύο βολές στα 9” έκανε το 60-57 και ο Κασελάκης με ένα απονενοημένο διάβημα σούταρε για τρίποντο προκειμένου να αποφύγει το φάουλ, αλλά αστόχησε. Έτσι η ΑΕΚ σφράγισε τη νίκη της και την κατάκτηση του Κυπέλλου με μία βολή του Γιαννόπουλου.

Τα δεκάλεπτα: 13-12, 26-29, 38-43, 57-61.

Δείτε αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα ΕΔΩ.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected