Κατηγορίες
Διάφορα

Δεν το χωράει ο νους : 13.000 ζώα και 28.000 κυψέλες «χάθηκαν» από την κακοκαιρία «Ιανός» στην Περιφέρεια Καρδίτσας!

Πρωτόγνωρες είναι οι ζημιές και στην ύπαιθρο του νομού Καρδίτσας, με κτηνοτρόφους και καλλιεργητές να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς χάθηκαν ζωικό κεφάλαιο και αγροτικές καλλιέργειες σε νούμερα ασύλληπτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, τα οποία παρουσίασε ο πρόεδρος του οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος, που παρέστη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, οι επίσημες απώλειες είναι: 12.500 αιγοπρόβατα, 28.000 κυψέλες μελισσών, 500 βοοειδή, ενώ “πνίγηκαν” 260.000 στρέμματα.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μίλησε για προκαταβολή που θα ανταποκρίνεται στις πιεστικές ανάγκες των ανθρώπων και «όχι για να κερδίσουμε απλά χρόνο». Ζήτησε δε ο οργανισμός να κριθεί αυστηρά αλλά δίκαια.

Ο κ. Λυκουρέντζος ευχαρίστησε τον περιφερειάχη για την άμεση κινητοποίησή του. «Αν δεν το έκανε αυτό θα μιλούσαμε για την απόλυτη καταστροφή» είπε.

Την ίδια ώρα, όπως προκύπτει από τις αυτοψίες που διενεργούν αυτές τις ημέρες τα κλιμάκια μηχανικών, από το σύνολο των κτισμάτων που έχουν ελεγχθεί, ελάχιστα είναι εκείνα που δεν έχουν ζημιές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών, στη δυτική και κεντρική Ελλάδα μέχρι χθες είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.326 έλεγχοι, εκ των οποίων οι 2.698 σε πληγείσες περιοχές στην Κεντρική Ελλάδα και οι 628 σε πληγείσες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα. Συνολικά σε 3.045 κτίρια έχουν διαπιστωθεί ζημιές εκ των οποίων τα 1.626 είναι κατοικίες και τα 741 επαγγελματικοί χώροι.

Επιμελητήριο Καρδίτσας: Ζημιές στο 80% των επιχειρήσεων

«Είναι πολύ δύσκολες μέρες για τις επιχειρήσεις του νομού. Η ζημιά που έχουν υποστεί είναι καθολική. Το 80% των επιχειρήσεων έχουν διαλυθεί», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Star ο Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καρδίτσας.

Όπως πρόσθεσε κανένα κατάστημα δεν έμεινε αλώβητο από την καταστροφική πλημμύρα.

«Δεν υπάρχει επιχείρηση με ζημιά κάτω από 20.000- 30.000 ευρώ. Υπάρχουν επιχειρήσεις και με 200.000 -500.000 ευρώ ζημιά. Βιοτεχνικές μονάδες έξω από τον ιστό της πόλης έχουν πάθει ολοκληρωτική καταστροφή. Μηχανήματα, εμπορεύματα, κρέατα, ξυλεία έχουν καταστραφεί», τόνισε.

Οι ιδιοκτήτες στην Καρδίτσα προσπαθούν να βρουν το ρυθμό τους την επόμενη ημέρα από την καταστροφή του Ιανού. Καθαρίζουν τα καταστήματά τους από τα μπάζα

Την ίδια ώρα η καταστροφή έφερε πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν ξανά.

«Αν δεν υπάρξει η έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης με μέτρα δυνατά, πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν», σημείωσε ο κ. Ζυγογιάννης.

«Από την πλημμύρα και την καταστροφή γλίτωσαν μόνο τα γραφεία που ήταν σε όροφο» σημείωσε από την πλευρά ο Γιώργος Στεργιούλης, υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου.

Μέχρι στιγμής, έχουν ξεπεράσει τις 2.000 οι επιχειρήσεις που υπέβαλαν αρχική αίτηση καταστροφής, στην αντιπεριφέρεια Καρδίτσας.

Τι ζήτησε το Επιμελητήριο από τον πρωθυπουργό

Το θέμα των άμεσων αναγκών των επιχειρήσεων συζητήθηκε στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τοπικούς φορείς στο δημαρχιακό μέγαρο.

Από την πλευρά του το Επιμελητήριο της πόλης, κατέθεσε υπόμνημα με τις θέσεις του για την στήριξη των επιχειρήσεων την επόμενη ημέρα.

«Το θέμα είναι η άμεση επιχορήγηση των επιχειρήσεων με ζεστό χρήμα για να μπορέσουν να πάρουν εμπορεύματα, να αλλάξουν μηχανήματα και να καταφέρουν να λειτουργήσουν ξανά», είπε ο κ. Ζυγογιάννης.

Όπως πρόσθεσε, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε θετικός στη συνάντηση που είχαν, ενώ αύριο αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου, προκειμένου να εξετάσει όλα τα δεδομένα, καθώς και τα μέτρα της κυβέρνησης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις αποζημιώσεις η κυβέρνηση εξήγγειλε για τις επιχειρήσεις ποσό 8.000 ευρώ και 6.000 ευρώ για την αλλαγή οικοσυσκευών για τις κατοικίες που χτυπήθηκαν από την πλημμύρα.

«Να δούμε τι άλλο μπορούμε να ζητήσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να μπορέσουμε να απαλύνουμε τον πόνο από τις επιχειρήσεις και να μπορέσουν να πάρουν μπροστά», είπε ο ίδιος.

Πρόταση του Επιμελητηρίου είναι να δοθούν αποζημιώσεις για το 80- 90% της ζημιάς για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα εμπορεύματα που έχουν πάθει ζημιές.

«Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δύσκολο, αλλά και κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι ο επιχειρηματίας για να μπορέσει να λειτουργήσει πρέπει να βοηθηθεί», είπε ο κ. Ζυγογιάννης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Στεργιούλης ο οποίος χαρακτήρισε «ασπιρίνη» την πρώτη δέσμη μέτρων.

«Η επιχείρηση, είναι αυτή που ζει το σπίτι …» είπε, τονίζοντας τη σημασία στήριξης των επιχειρήσεων την επόμενη ημέρα.

thessaliaeconomy.gr