Διάφορα

Εκπληκτικό γκράφιτι σε τοίχο πολυκατοικίας στη Δράμα

Μια μάλλον ασυνήθιστη σε μέγεθος αλλά και αρκετά εντυπωσιακή εικαστική παρέμβαση, με την μέθοδο του γκράφιτι ολοκλήρωσε στην οδό Ηφαιστίωνος ο Δραμινός δημιουργός Λευτέρης Τούλης.

Ο καλλιτέχνης απέδωσε ένα εξαιρετικό έργο της Street Art στην πλάγια όψη πολυκατοικίας δίνοντας χρώμα και ένταση με ένα έργο εμπνευσμένο από την ιστορία της χώρας αλλά και από την περίοδο της πανδημίας. Το εκτενές γκράφιτι που έχει ολοκληρωθεί στην αρχή των εορταστικών ημερών χρειάστηκε πέντε ημέρες προκειμένου φθάσει στο τελικό του στάδιο.

Για το εγχείρημα αυτό μάλιστα χρησιμοποιήθηκε και γερανός, προκειμένου ο δημιουργός του να έχει την δυνατότητα να φθάσει στα ψηλότερα σημεία της επιφάνειας όπου ζωγραφίστηκε. Ο καλλιτέχνης αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες που είχαν να κάνουν με τον καιρό και τις μετακινήσεις του γερανού από τον αέρα αλλά και αντιξοότητες που προέκυψαν από τη βροχή και τη σύνθεση του υλικού της επιφάνειας, στην οποία δημιουργήθηκε η τοιχογραφία.

Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο δημιουργός του έργου είπε:

«Πρόκειται για ένα γκράφιτι ύψους 15 μέτρων, το οποίο σε συνεννόηση με τον πολύ καλό μου φίλο Παναγιώτη Καρυπίδη που είναι ιδιοκτήτης της πολυκατοικίας είχαμε την ιδέα να ζωγραφίσουμε την πρόσοψή της. Μπήκα στη διαδικασία να ερευνήσω τι θα μπορούσε να κοσμήσει μια πολυκατοικία στο κέντρο της Δράμας αυτή την περίοδο. Μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω έναν «σύγχρονο» αρχαίο Έλληνα ο οποίος ζει στο σήμερα μέσα σε δυσκολίες και αντίξοες συνθήκες και ο οποίος φορά μάσκα λόγω της πανδημίας και των ιώσεων που μαστίζουν την εποχή μας, αλλά καρτερεί ένα πιο φωτεινό μέλλον».

Η επιλογή της κυρίαρχης μορφής του γκράφιτι, που παραπέμπει σε αρχαίο ελληνικό άγαλμα, σχετίζεται με τον ίδιο τον δημιουργό, την καταγωγή του, τον χώρο που ζει, τα βιώματά του, τις σκέψεις και την φιλοσοφία του, όπως προκύπτει από όσα είπε στα «Χ» ο Λευτέρης Τούλης.

«Πρόκειται για επιρροές με τις οποίες μεγαλώνω και εγώ και οι διπλανοί μου, ο περίγυρος μου. Αυτές τις επιρροές τις έφερα με τον δικό μου τρόπο στο σήμερα. Ωστόσο, δεν θέλω να πω πολλά για το έργο μου, γιατί μέσα από αυτό θέλω ο καθένας να βγάζει τη δική του ιστορία και τα δικά του συμπεράσματα. Μια εικόνα μπορεί να έχει πάρα πολλές πτυχές και σκέψεις».

Ο Λευτέρης Τούλης έχει σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης με καθηγητή τον Κυριάκο Μορταράκο. Ασχολείται από την παιδική του ηλικία με το γκράφιτι, ωστόσο δημιούργησε για πρώτη φορά μια τοιχογραφία τέτοιων διαστάσεων. «Υπήρξαν δυσκολίες κατά τη δημιουργία του έργου αλλά τις αντιμετωπίσαμε. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις μπορείς να αντιμετωπίσεις οποιαδήποτε δυσκολία» δηλώνει ο καλλιτέχνης.

Σε ότι αφορά την αισθητική της πόλη γενικότερα και το κατά πόσο μπορεί να έχει σχέση το γκράφιτι μέσα σε αυτήν, ο Λευτέρης Τούλης απαντά ότι «υπάρχουν πολλές πόλεις στην Ευρώπη που κοσμούνται από διάφορες τοιχογραφίες. Είναι εξαιρετικό. Πιστεύω ότι η Δράμα είναι μια ιδανική πόλη για αυτό. Μακάρι το έργο να είναι ένα έναυσμα, για να δημιουργηθούν και άλλες τέτοιες τοιχογραφίες από διάφορους καλλιτέχνες».

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected