Κατηγορίες
Διάφορα

Υπουργός Υγείας : «Εχθρός δεν είναι ο ανεμβολίαστος, εχθρός είναι ο κορονοϊός. Όχι σε νέα μέτρα» (vid)

Στην διαβεβαίωση πως στις ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα στις 15:00 δεν θα υπάρχουν πακέτο αυστηροποίησης του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης, μιλώντας στην τηλεόραση του Open το πρωί της Τετάρτης, έκανε γνωστό ότι δεν θα υπάρξουν νέα πιεστικά μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.

Όπως εξήγησε στις 10 το πρωί θα υπάρξει συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών στην οποία θα δώσει το «παρών» και ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις.

Αναλύοντας τη φιλοσοφία των ανακοινώσεων ο υπουργός Υγείας είπε ότι «όπου υπάρχουν περιοχές και χώροι μόνο για εμβολιασμένους πρέπει να υπάρχει περισσότερη κανονικότητα.

Στους μεικτούς χώρους όχι τιμωρητικά καθώς εχθρός δεν είναι ο μη εμβολιασμένος αλλά ο κορονοϊός, σε αυτούς θα παραμείνουν μέτρα και όσο το δυνατόν πιο απλοποιημένα».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «έχω την ΚΥΑ που είναι 187 σελίδες και βγαίνει κάθε εβδομάδα και για εμένα που είμαι δικηγόρος είναι δύσκολο να την καταλάβω. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι πιο ελαστικό το πλαίσιο αλλά πιο απλοποιημένο».

«Όσοι εμβολιάζονται βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση και δεν κινδυνεύουν, πρέπει να προστατευτούν και να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία. Πρέπει να προστατευτούν αυτοί που έχουν το ατομικό δικαίωμα του μη εμβολιασμού. Για τους μη εμβολιασμένους δεν υπάρχει φιλοσοφία να υπάρχουν πιο περιοριστικά μέτρα από αυτά που ισχύουν σήμερα» είπε ακόμα ο υπουργός Υγείας.

Μετά από σχετική ερώτηση, δε, απάντησε ότι «δεν βρίσκεται στη σκέψη και φιλοσοφία μέτρα που να παραπέμπουν στον προηγούμενο χειμώνα όπως η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Βρισκόμαστε σε μια φάση που συνυπάρχουμε με τον ιό και δεν είναι φιλοσοφία να επιστρέψουμε σε ένα προηγούμενο καθεστώς όταν δεν είχαμε μέτρα όπως το εμβόλιο».

Εξηγώντας το γενικότερο πλαίσιο βάσει του οποίου λαμβάνονται οι αποφάσεις ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι «βρισκόμαστε σε ένα πλαίσιο διαφορετικό γιατί έχουμε το εμβόλιο καθώς όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν νοσούν στην πλειονότητά τους βαριά. Αντίθετα το 90% όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ είναι μη εμβολιασμένοι και προέρχονται από το 30% του πληθυσμού».

Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε και για το θέμα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου και απάντησε ότι «οπουδήποτε υπάρχει κοινωνική δράση θα επιλέγεται να γίνει η δράση με τα μέτρα προστασίας όπως π.χ. στο γήπεδο της Τούμπας αν παίζει ο ΠΑΟΚ ή σε μια διαδήλωση. Η κυβέρνηση δεν θέλει να περιορίσει καμία δραστηριότητα απλά αυτές να γίνονται με τρόπους όπου προστατεύεται η δημόσια υγεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα είναι τα εξής:

Σε κλειστούς χώρους, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και εστίαση δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, θα μπορούν να παραμένουν στα καταστήματα αυτά όση ώρα θέλουν και εφόσον οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων απασχολούν εργαζόμενους που είναι επίσης πλήρως εμβολιασμένοι, δεν θα υπάρχει καμία απαγόρευση ή περιορισμός σε τετραγωνικά, αποστάσεις, χορό, κλπ.

Επίσης, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα περιορίζονται από κανένα lockdown σε κόκκινη περιοχή, θα μπορούν να κινούνται κανονικά και μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας – από 01:00 έως 06: 00 – σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους που θα πρέπει να επιστρέφουν σπίτι τους.

Στους κινηματογράφους και τα θέατρα
Στους κινηματογράφους και στα θέατρα, οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να επιτρέπουν την είσοδο σε αποκλειστικά εμβολιασμένους με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση του 100% του χώρου της επιχείρησής τους.

Αυτό σημαίνει πως θέατρα και κινηματογράφοι θα μπορούν να γεμίζουν, υπό την προϋπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες τους θα έχουν μέσα είτε εμβολιασμένους είτε ανθρώπους που έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected