Διάφορα

Γέλιο μέχρι δακρύων προκάλεσε ο Μπάιντεν : «Οι ΗΠΑ δεν εισέβαλλαν ποτέ σε ξένη χώρα!» (vid)

Δίχως να πάρει δημοσιότητα, προκαλεί –το λιγότερο- αίσθηση δήλωση που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια συζήτησης με άλλους ηγέτες στις 22 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας πως από την εποχή του Β’ ΠΠ δεν έχει συμβεί ξανά να εισβάλει στρατός σε άλλη χώρα.

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει κατά τη συνάντηση, με τους ηγέτες των Εννέα του Βουκουρεστίου, (ομάδα συμμάχων του NATO της ανατολικής μας πτέρυγας) παρουσία του γ.γ. Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως με τον πόλεμο στην Ουκρανία «αυτό που κυριολεκτικά διακυβεύεται δεν είναι μόνο η Ουκρανία, είναι η ελευθερία. Η ιδέα ότι πάνω από 100.000 δυνάμεις θα εισέβαλλαν σε μια άλλη χώρα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά. Και πρέπει να φροντίσουμε να τα αλλάξουμε ξανά». Δείτε και εδώ την ανακοίνωση στο δελτίο τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Πολωνία.

Παρά το γεγονός ότι η δήλωση αυτή του προέδρου έγινε πριν έναν μήνα, δεν σχολιάστηκε εκτενώς -σχεδόν καθόλου- από διεθνή, αλλά και ελληνικά ΜΜΕ. Ωστόσο, ο Τζο Μπάιντεν είτε ψεύδεται είτε δεν θυμάται ότι η χώρα του, μετά το 1945, έχει εισβάλει στρατιωτικά σε ξένα κράτη επιστρατεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε:

  • Εισβολή στο Βιετνάμ (1965): 543.000 Αμερικανοί στρατιώτες
  • Εισβολή στο Ιράκ(2003): 467.000 Αμερικανοί στρατιώτες
  • Παναμάς (1989): 27.000
  • Εισβολή στην Αιτή (1994): 25.000 Αμερικανικά στρατεύματα
  • Εισβολή στη Γρενάδα (1983): 7.300
  • Συρία 2014

Σημειώνεται πως οι χώρες που έχουν εισβάλλει στρατιωτικά οι ΗΠΑ είναι περισσότερες, δίχως να υπολογίσουμε τα αναρίθμητα πραξικοπήματα και τις μαύρες επιχειρήσεις (Black Operation) για ανατροπές κυβερνήσεων και στήριξη δικτατορικών καθεστώτων.

Δείτε το στιγμιότυπο 26.39

error: Protected