Ποδόσφαιρο Κόσμος

Κατέρρευσε μετά την αποβολή η ΑΕΚ, ηττήθηκε στο “Βελοντρόμ” (vids)

Η AEK είχε φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της μέσα στο «Βελοντρόμ» μέχρι το 57΄ (1-1), όμως ένα τραγικό λάθος του Στάνκοβιτς την άφησε με 10 παίκτες και η Μαρσέιγ με δύο πέναλτι πήρε τελικά την νίκη (3-1).

Για την Ένωση ένα ματς απέναντι στο κατάμεστο Βελοντρόμ απέναντι σε μια Μαρσέιγ που καιγόταν για το αποτέλεσμα και με τόσες απουσίες, ήταν έτσι κι αλλιώς μια επικίνδυνη αποστολή. Και κάπως έτσι έμοιαζε και στο πρώτο ημίχρονο. Όμως το γεγονός πως έφυγε ηττημένη με 3-1 από τη Μαρσέιγ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σ’ ένα δικό της τεράστιο λάθος, αλλά και στις αποφάσεις του διαιτητή Στεφάνσκι.

Η ΑΕΚ παρότι έκανε ένα μέτριο έως κακό πρώτο ημίχρονο, βρέθηκε πίσω στο σκορ μ’ ένα γκολ που είναι απορίας άξιο το πως μέτρησε. Ο σκόρερ Βιτίνια είναι πολύ προφανές πως με το απλωμένο του χέρι έσπρωξε τον Βίντα πριν σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Αλλά και ο διαιτητής και ο VAR δεν καταλόγισαν παράβαση.

Έστω και έτσι, με τις αλλαγές που έκανε ο Αλμέιδα στην ανάπαυλα τόσο από τον πάγκο με τον Πόνσε, όσο και την εσωτερική με τον Πινέδα ως δεξί μπακ, η ΑΕΚ όχι απλώς ισορρόπησε το ματς, αλλά το ισοφάρισε κιόλας. Το έφερε στο 1-1 με εξαιρετικό γκολ του Μεξικανού. Με την εικόνα του ματς αμέσως μετά τη σέντρα, να δείχνει πως η ΑΕΚ πατάει καλύτερα στο γήπεδο από τους Μαρσεγέζους. Κρατούσε πλέον μπάλα στα πόδια της και τη διαχειριζόταν και σωστά. Όμως ένα λάθος του Στάνκοβιτς σε μια πολύ εύκολη πάσα, έδωσε και προβάδισμα με πέναλτι στους γηπεδούχους και παίκτη παραπάνω λόγω της αποβολής του.

Εκεί οι ισορροπίες άλλαξαν. Και ενδεχομένως αυτό να ήταν οριστικό καθώς η ΑΕΚ που δεν είχε πλέον στο γήπεδο τον Μάνταλο, που είχε εξαντλημένους και κουρασμένους τον Τσούμπερ και τον Άμραμπατ και που δεν είχε πολλές επιλογές από τον πάγκο για να αλλάξει πράγματα, έδειχνε πως δύσκολα θα ξαναέβγαζε αντίδραση. Ήρθε όμως μια φάση, που ο διαιτητής υπέδειξε πέναλτι σε μια επαφή του Άμραμπατ με αντίπαλο μέσα στην περιοχή. Και εκεί με το 3-1 από δεύτερο πέναλτι, έβαλε και τέλος στην ιστορία του παιχνιδιού.

Το φιλμ

Η Μαρσέιγ μπήκε με φόρα, αλλά η ΑΕΚ δεν πήρε… χαμπάρι! Ναι μεν οι οικοδεσπότες είχαν την κατοχή, αλλά η Ένωση δεν απειλήθηκε με αποτέλεσμα το 15λεπτο να φύγει χωρίς φάση και τελική για καμία από τις δύο ομάδες, με τον Βιτίνια στην κορυφή της επίθεσης των Μασσαλών να είναι αποκομμένος.

Η Ένωση είχε καταφέρει να φέρει το ματς στα μέτρα της απέναντι σε μία Μαρσέιγ που προσπαθούσε να επιτεθεί κυρίως από τον άξονα χωρίς να μπορεί να δώσει πλάτος στην επίθεσή της, ενδεχομένως και λόγω της καλής λειτουργίας των Άμραμπατ-Σιντιμπέ από δεξιά και Πινέδα-Χατζισαφί από αριστερά.

Και στο 20′ ήρθε η πρώτη φάση του ματς μετά από «τσαφ» του Γιόνσον στην μπαλιά του Βερετούτ. Ο Εντιαγιέ ντρίμπλαρε τον Σιμάνσκι, βρέθηκε απέναντι στον Στάνκοβιτς, πλάσαρε, αλλά ο Αυστριακός είπε «όχι«» κρατώντας το 0-0. Η φάση αυτή έδωσε αυτοπεποίθηση στη Μαρσέιγ που είχε νέα μεγάλη ευκαιρία στο 23′ με τους ίδιους, μάλιστα, πρωταγωνιστές.

Ο Εντιαγιέ κινήθηκε στην πλάτη της «κιτρινόμαυρης» άμυνας, έκανε το συρτό σουτ με τον Στάνκοβιτς να διώχνει. Το 0-0 παρέμενε, με τη Μαρσέιγ να παίρνει προβάδισμα στο 27′ με τον Βιτίνια που φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει σπρώξει τον Βίντα με ρέφερι και VAR να κρίνουν ακριβώς το αντίθετο. Μία εντελώς λανθασμένη απόφαση από τον Πολωνό ρέφερι, Στεφάνσκι σε μία φάση, πάντως, που η ΑΕΚ θα πρέπει να κρατήσει τον προβληματισμό του πόσο εύκολα ο Γιόνσον έχασε τον Κλος στην πλάτη και του έδωσε το δικαίωμα να σεντράρει.






Το 1-0 παρέμενε και η ΑΕΚ προσπαθούσε να βρει τα πατήματά της τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά, με δεδομένο πως μετά το 20′ η Ένωση έδειχνε ευάλωτη στις πάσες στην πλάτη της άμυνας, ενώ ταυτόχρονα μπροστά δεν μπορούσε να απειλήσει με τους Τσούμπερ και Μάνταλο. Στο 36′ ο Χατζισαφί έσωσε πάνω στη γραμμή, με το 1-0 να διατηρείται και την Ένωση να μένει μέσα στο ματς.

Και φθάνουμε στις καθυστερήσεις, όπου η ΑΕΚ απείλησε, σκόραρε με τον Τσούμπερ με το γκολ να ακυρώνεται, καθώς στην έναρξη της φάσης φαίνεται να είναι εκτεθειμένος ο Βίντα. Μία φάση που έδειξε ότι η Μαρσέιγ έχει αμυντικές αδυναμίες που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Ένωση.






Με την έναρξη του β’ μέρους ο Αλμέιδα προχώρησε στη 2η αλλαγή, με δεδομένο πως είχε προηγηθεί η αντικατάσταση του τραυματία Χατζισαφί από τον Μοχαμάντι, προκαλώντας ντόμινο μετακινήσεων. Ο «Pelado» έβαλε κλασικό φορ, τον Πόνσε, ο Τσούμπερ πήγε στα αριστερά και ο Πινέδα αγωνίστηκε ως δεξιός μπακ σε μία προσπάθεια η ΑΕΚ να γίνει πιο απειλητική και να πατήσει στην αντίπαλη περιοχή.

Και στο 53′ η ΑΕΚ έφερε το ματς στα ίσα. Καταπληκτική μπαλιά Τσούμπερ σε Μάνταλο, εκείνος δεν σερβίρει κατευθείαν, ζυγίζει την μπαλιά του και τη δίνει στον Πινέδα, ο οποίος κάνει «τσαφ» στην πρώτη επαφή, αλλά ταυτόχρονα τη στρώνει στον εαυτό του και με σουτ γράφει το 1-1 για την Ένωση.






Και εκεί που τα πάντα φάνηκαν να στρώνουν, ήρθε το ολέθριο λάθος του Στάνκοβιτς. Ο Βίντα γύρισε την μπάλα στον Αυστριακό, ο οποίος όντας χαλαρός πάσαρε στον Βιτίνια. Ο Στάνκοβιτς τον ανέτρεψε και όχι μόνο έδωσε πέναλτι στη Μαρσέιγ, αλλά έφερε και την αποβολή του στο 57′ μέσω VAR. Απόλυτα ορθή απόφαση.






Έτσι στο 60′ ήρθε το 2-1 με τον «κρύο» Αθανασιάδη να πέφτει από τη μία και τον Αρίτ να εκτελεί από την άλλη. Η ΑΕΚ βρισκόταν, πλέον, πίσω στο σκορ με 10 παίκτες και καλούνταν σε μία νέα «mission impossible».

Και στο 69′ έφθασε το τέλος. Ήρθε το 2ο πέναλτι εις βάρος της ΑΕΚ για να ρίξει τους τίτλους τέλους στο ματς. Μία αυστηρή απόφαση από τον Στεφάνσκι σε μαρκάρισμα του Λόντι από τον Άμραμπατ με τον Βερετού να ευστοχεί και να κάνει το 3-1.






Με το 3-1 στην πλάτη η ΑΕΚ έπρεπε να περιορίσει τη ζημιά στην έκταση του σκορ και στο 80′ τα κατάφερε με τον Αθανασιάδη να λέει «όχι» στον Σαρ που είχε μπει λίγο νωρίτερα αντί του Βιτίνια. Και στο 81′ κατέβασε εκ νέου τα ρολά στην προσπάθεια του Ομπαμεγιάνγκ.

Και στο 86′, ευτυχώς, για την ΑΕΚ, η ζημιά δεν μεγάλωσε, καθώς ναι μεν ο Σαρ σκόραρε, αλλά ήταν σε θέση οφσάιντ όταν έγινε αποδέκτης της μπάλας. Έτσι το 3-1 παρέμεινε έως το τέλος σε ένα ματς, όπου η ΑΕΚ κατάφερε να το φέρει στα μέτρα της, αλλά ένα ατομικό λάθος και δη από τον Στάνκοβιτς άλλαξε πλήρως τα δεδομένα.

Συνθέσεις

Μαρσέιγ (Τζενάρο Γκατούζο) : Μπλάνκο, Κλος (89′ Ναντίρ), Εμπεμπά, Μπαλέρντι (89′ Μεϊτέ), Λόντι, Αρίτ (74′ Ομπαμεγιάνγκ), Ρονζιέ, Κοντογκμπιά, Βερετούτ (89′ Μουρίγιο), Εντιαγιέ, Βιτίνια (74′ Σαρ).

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα) : Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Μουκουντί, Βίντα, Χατζισαφί (44′ λ.τρ. Μοχαμάντι), Σιμάνσκι (75′ Γαλανόπουλος), Γιόνσον, Άμραμπατ (75′ Ελίασον), Πινέδα, Μάνταλος (59′ Αθανασιάδης), Τσούμπερ.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected