Ποδόσφαιρο Κόσμος

Champions League : Ο Γκαλένο στο 90+4′ έβαλε…φωτιά στο Dragão και έδωσε προβάδισμα πρόκρισης στην Πόρτο! (vid)

Έκανε το… colpo grosso η Πόρτο!

Με τακτική μαεστρία και γκολάρα του Γκαλένο στο 90+4′, οι «δράκοι»… έκαψαν με σκορ 1-0 την Άρσεναλ και πήραν προβάδισμα πρόκρισης ενόψει της ρεβάνς (12/3) στο «Emirates», δείχνοντας πως κανείς δεν πρέπει να τους υποτιμά!

Οι γηπεδούχοι ήταν εξαιρετικά διαβασμένοι τακτικά και άφησαν μακριά από τις κλασικές ευκαιρίες τους Λονδρέζους. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, δεν κατάφεραν να μετατρέψουν σε γκολ τη μεγάλη τους ευκαιρία με τον Γκαλένο στο 21’, κάτι που έκαναν στο 90+4′ με πρωταγωνιστή τον ίδιο, που έβαλε μια ασύλληπτη γκολάρα και σήκωσε στο πόδι το «Ντραγκάο»!

Πέρασαν 14 χρόνια από την τελευταία φορά, αλλά η αλήθεια είναι πως από την εξόρμηση στην Πορτογαλία, αυτό που μάθαμε είναι πως επί της ουσίας, όλα εξαρτώνται από την ομάδα του Μικέλ Αρτέτα.

Η Άρσεναλ μπήκε στο ματς με σαφή διάθεση να κυριαρχήσει στην αναμέτρηση και να ελέγξει την κατοχή, χωρίς να αφήνει… σπιθαμή χώρου στην Πόρτο. Πάντως, στα πρώτα λεπτά δεν υπήρχε κάποια κλασική ευκαιρία για καμία από τις δύο ομάδες.

Οι γηπεδούχοι, από την άλλη, ίσως και σκόπιμα, έκλειναν τους χώρους και άφησαν την πρωτοβουλία στους «κανονιέρηδες», γνωρίζοντας πόσο επικίνδυνοι είναι οι Άγγλοι στον χώρο και προτιμώντας ένα συντηρητικό τρόπο παιχνιδιού.

Το φιλμ

Παρά τη φαινομενική κυριαρχία της Άρσεναλ, αυτή που απείλησε πρώτη ήταν η Πόρτο. Μετά από κακή αντίδραση της αγγλικής άμυνας στο 21ο λεπτό, ο Γκαλένο έγινε κάτοχος της μπάλας από πολύ κοντά και την έστειλε στο κάθετο δοκάρι. Αυτή επέστρεψε μπροστά του και είχε όλο το τέρμα ώστε να σκοράρει, όμως κατάφερε να αστοχήσει από τη μικρή περιοχή στη διπλή προσπάθεια.
Οι Πορτογάλοι ήταν άψογοι τακτικά στο πρώτο ημίχρονο, με χαρακτηριστικό το γεγονός πως η Άρσεναλ δεν κατάφερε να φτάσει καν σε τελική στο πρώτο μισάωρο, παρόλο που είχε συντριπτικά υπέρ της την κατοχή. Η πρώτη καλή στιγμή των Λονδρέζων ήρθε στο 35’, όταν ο Σαλιμπά έπιασε μια κεφαλιά μετά από κόρνερ του Έντεγκααρντ και έστειλε την μπάλα λίγο άουτ.

Η Πόρτο έβλεπε το ματς να κυλάει ακριβώς στον ρυθμό που ήθελε, και βρήκε ακόμα μία τελική στο 38’, με μακρινό σουτ του Νίκο Γκονζάλεθ που έφυγε αρκετά μακριά από την εστία. Λίγο αργότερα, στο 40’, ο Εβανίλσον έκλεψε και συνεργάστηκε με τον Πεπέ, ωστόσο εκτέλεσε από δύσκολη γωνία και ο Ράγια μπλόκαρε. Μετά από δύο μέτριας απειλής κεφαλιές του Χάβερτς, το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε στο 0-0.

Η Άρσεναλ μπήκε πιο δυνατά, προσπάθησε με στημένα να απειλήσει και στο 56ο λεπτό είχε την καλύτερή της στιγμή στο ματς. Ο Ράις εκτέλεσε το κόρνερ, ο Τροσάρ βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά το σουτ πέρασε άουτ. Οι Λονδρέζοι προσπάθησαν να γίνουν επικίνδυνοι, χωρίς όμως αποτέλεσμα, μιας και η Πόρτο ήταν εξαιρετική στο ανασταλτικό κομμάτι.

Οι «Δράκοι» ισορρόπησαν μετά το 60′, πήραν μέτρα και στο 67′ βρέθηκαν πολύ κοντά στο γκολ. Ο Εβανίλσον βρέθηκε μια ανάσα από το γκολ, αλλά ο Ντέκλαν Ράις με τρομερή προβολή κράτησε το μηδέν για την ομάδα του. Κάπου εκεί το ματς… έσβησε, η Άρσεναλ πρόσεξε περισσότερο την άμυνά της, η Πόρτο δε ρίσκαρε και έμεινε στο ανασταλτικό παιχνίδι. Ολα αυτά αυτά μέχρι το 3ο λεπτό των καθυστερήσεων. Ο παίκτης που έχασε την ευκαιρία της… χρονιάς, πέτυχε το τέρμα της φετινής διοργάνωσης. Ο Γκαλένο σήκωσε το κεφάλι από τα 30 μέτρα και με ένα απίθανο, αριστουργηματικό τέρμα χάρισε τη νίκη στην Πόρτο, δίνοντας της παράλληλα και προβάδισμα πρόκρισης.

Συνθέσεις

Πόρτο (Σέρτζιο Κονσεϊσάο): Ντιόγκο Κόστα, Γουέντελ (90’ Εουστάκιο), Οτάβιο, Πέπε, Ζοάο Μάριο, Γκονζάλεθ (80’ Χάιμε), Βαρέλα, Κονσεϊσάο (85’ Μπόρζες), Πέπε, Γκαλένο, Εβανίλσον (85’ Μαρτίνεθ).

Άρσεναλ (Μικέλ Αρτέτα): Ράγια, Γουάιτ, Σαλιμπά, Γκάμπριελ, Κίβιορ, Έντεγκααρντ, Ράις, Τροσάρ (74’ Ζορζίνιο), Σάκα, Μαρτινέλι, Χάβερτς.

Το πρόγραμμα των πρώτων αγώνων της φάσης των “16”

Τρίτη 13/2

Κοπεγχάγη – Μάντσεστερ Σίτι  1-3
Λειψία – Ρεάλ Μαδρίτης  0-1

Τετάρτη 14/2

Παρί Σεν Ζερμέν – Σοσιεδάδ  2-0
Λάτσιο – Μπάγερν Μονάχου  1-0

Τρίτη 20/2

Ίντερ – Ατλέτικο Μαδρίτης  1-0
Αϊντχόφεν – Ντόρτμουντ  1-1

Τετάρτη 21/2

Πόρτο – Άρσεναλ  1-0
Νάπολι – Μπαρτσελόνα  1-1

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected