Κατηγορίες
Διάφορα

Εύβοια στο έλεος του Θεού : Βιβλικές καταστροφές και καταγγελίες για αδιαφορία – «Καιγόμαστε, είμαστε μόνοι μας, έλεος!» (vids)

Δραματική ήταν η έκκληση κατοίκου της Ιστιαίας για την τραγική κατάσταση στην Εύβοια. Η ένταση στη φωνή της είναι ένα ακόμη δείγμα της τεράστιας καταστροφής που λαμβάνει χώρα στην περιοχή για έκτη μέρα.

«Σας παίρνω από την Ιστιαία. Έχει εξαφανιστεί ο ήλιος. Όλο το σύννεφο έρχεται στην Ιστιαία. Η κατάσταση είναι αποπνικτική. Από το πρωί δεν έχω ακούσει ένα αεροπλάνο. Έλος, καιγόμαστε! Είμαστε στο έλεος της καταστροφής! Να στείλουν τα εναέρια μέσα. Στέλνουν τον κόσμο από το Πευκί εδώ, θα πνιγεί μέσα στον καπνό ο κόσμος εδώ», ήταν η δραματική έκκληση της κ. Βάσως από την Ιστιαία.

«Η πυροσβεστική δεν είναι αρκετή, είναι δύσβατες οι περιοχές εκεί. Σας παρακαλώ να κάνετε κάτι! Δε φυσάει καθόλου, έχει άπνοια. Όλος ο καπνός έχει κατέβει κάτω. Είμαστε με πετσέτες στο πρόσωπο μέσα στο σπίτι μας. Ούτε στη θάλασσα δεν μπορούμε να πάμε. Όλη η βόρεια Εύβοια έχει εξαφανιστεί από το χάρτη. Είμαστε σε απόγνωση, θέλουμε να βοηθήσουμε και δεν μπορούμε. Όσοι φεύγουν από τα σπίτια τους έρχονται σε χειρότερο μέρος εδώ. Δε θα προλάβουν ούτε τα ferry boats ούτε τίποτα. Έχουμε έλλειψη σε καύσιμα, δεν μπορούμε καν να μετακινηθούμε! Κάνουμε έκκληση, είμαστε μόνοι μας!», συνέχισε η ίδια εξοργισμένη.

«Πνιγόμαστε στον καπνό. Να έρθουν τώρα. Έτσι και γυρίσει ο αέρας δε θα σωθεί τίποτα. Εχτές καιγόταν ο τόπος και έκαναν 5-6 ρίψεις και έφυγαν. Στις πρόποδες της Ιστιαίας έφτασε η φωτιά», πρόσθεσε.

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η πύρινη λαίλαπα, με αρκετά μέτωπα φωτιάς να παραμένουν ενεργά μέχρι και αυτή την ώρα.

Την ώρα που δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη στα πύρινα μέτωπα, ξεκινάει και η συζήτηση για το τι οδήγησε στη βιβλική αυτή καταστροφή.

«Το ανάγλυφο στην Εύβοια είναι πολύ δύσκολο»
«Το σύνολο των συναδέλφων μας βρίσκεται στα μέτωπα, δουλεύοντας στα όριά του και έδωσε μάχη. Οι πυρκαγιές στη Βαρυμπόμπη και στην Εύβοια ξεκίνησαν μαζί, με μικρή χρονική διαφορά. Η πρώτη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη ήταν δύσκολη, ήταν μέσα στον αστικό ιστό. Θέλαμε εξαρχής να τελειώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα με αυτήν. Στην Εύβοια, αμέσως οι δυνάμεις μας διατέθηκαν και προς αυτή την κατεύθυνση, σίγουρα θα θέλαμε να είναι περισσότερες δυνάμεις εκεί. Το ανάγλυφο εκεί είναι πολύ δύσκολο. Υπήρχαν εναέρια μέσα. Η επιχειρησιακή διαχείριση θα κριθεί και στην πορεία. Είναι δύσκολο να επιχειρήσουν στην περιοχή επίγειες δυνάμεις. Λόγω της καύσιμης ύλης υπήρχε πρόβλημα με τη δυνατότητα των εναέριων μέσων», σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών Υπαξιωματικών ΠΣ, Αντώνης Κούκουζας.

«Έχουν καεί περισσότερα από 500-600 χιλιάδες στρέμματα»
«Σφίγγεται η καρδιά μας, σε αυτές τις περιοχές μεγαλώσαμε, θα θέλαμε όλα να είχαν πάει καλύτερα. Είναι μια δύσκολη χρονιά. Έχουν καεί περισσότερα από 500-600 χιλιάδες στρέμματα. Είχαμε ένα ξερό χειμώνα και πριν τις πυρκαγιές υπήρξε παρατεταμένος καύσωνας. Μπορεί να μην έχουμε ισχυρό άνεμο, αλλά το ότι υπάρχει χαμηλή υγρασία, κάνει τις εκτάσεις πολύ εύφλεκτες και οι πυρκαγιές εξελίσσονται γρήγορα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι Έλληνες αστυνομικοί έγιναν μια γροθιά με τους πυροσβέστες»
Για τη συμβολή της αστυνομίας στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης.

«Αυτό που ζούμε είναι η κόλαση του Δάντη. Οι Έλληνες αστυνομικοί έγιναν μια γροθιά με τους πυροσβέστες. Απεγκλώβισαν, άνοιξαν δρόμους διαφυγής, δρόμους για να περάσουν τα πυροσβεστικά. Πολλοί αντιδρούσαν και δεν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους και είναι λογικό αυτό. Αλλά προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή. Έγινε μια συντονισμένη επιχείρηση. Πυροσβεστική, περιφέρεια, αστυνομία, απεγκλώβισαν, άνοιξαν δρόμους. Κινδύνευσαν μαζί με τους πυροσβέστες και Έλληνες αστυνομικοί», τόνισε ο κ. Καλλιακμάνης.

«Μεγάλη δύναμη από όλες τις υπηρεσίες της αστυνομίας, πήγε στα σημεία. Ήταν πολλές οι εστίες. Είναι λογικό να μην μπορούν οι πυροσβέστες να είναι παντού. Οι αστυνομικοί είναι 50.000, οι πυροσβέστες είναι πολύ λιγότεροι», πρόσθεσε ο ίδιος.

13.000 οι πυροσβέστες – «Περιμένουμε τις προσλήψεις»
«Οι πυροσβέστες είναι 13.000. Μας έχουν υποσχεθεί, η πολιτική ηγεσία, ότι θα γίνουν 3.000 προσλήψεις, μένει να το δούμε. Οι αστυνομικοί ήταν στους οικισμούς, οι πυροσβέστες μπαίνουν μέσα στην πυρκαγιά, εκεί που φεύγουν οι άλλοι. Ο κόσμος θα πρέπει να γνωρίζει ότι δίνεται μια τιτάνια μάχη. Είναι σημαντικό ότι δεν υπάρχουν μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Τόσο στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, όσο και της Εύβοιας, της Ηλείας κλπ., η συνδρομή των εθελοντικών ομάδων είναι εξαιρετικής σημασίας», σημείωσε ο κ. Κούκουζας.

Η σημασία της πρόληψης
Για την ανυπολόγιστη καταστροφή στα δάση, αλλά και τη σημασία της πρόληψης μίλησε ο Δασολόγος, Περιβαλλοντολόγος, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων, Νίκος Μπόκαρης.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη συνθήκη αυτή που περάσαμε. Έπρεπε να έχει γίνει κινητοποίηση, και μόλις άναψαν, έπρεπε να σβήσουν άμεσα. Υπάρχει μια λανθασμένη τακτική να δίνεται βάρος στα πτητικά μέσα, που δεν πετούν τη νύχτα και καθηλώνονται πάνω από κάποια θερμοκρασία. Η πολιτεία θα πρέπει την επόμενη μέρα να κοιτάξει την οργάνωση των χερσαίων δυνάμεων. Οι δασολόγοι δίνουμε μεγάλη έμφαση στη δράση των χερσαίων δυνάμεων και στην έγκαιρη επέμβαση πριν πάρει έκταση η πυρκαγιά. Το οδικό δίκτυο για να υπάρχει πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν καθαρισμένο. Τα δάση των κωνοφόρων δεν μπορούν να καθαριστούν. Εκείνο που κάνει η πολιτεία είναι να κάνει καθαρισμούς σε συγκεκριμένα σημεία. Αυτά υπήρχαν, αλλά δεν υπήρχε έγκαιρη επέμβαση. Είτε έχεις αντιπυρικές λωρίδες, είτε δρόμους, υπάρχουν πυρκαγιές που μπορούν να περάσουν την Εθνική Οδό. Οπότε δεν πρέπει να φτάνουμε σε αυτό το σημείο», είπε ο κ. Μπόκαρης.

Δύσκολη η κατάσταση στην Εύβοια
«Η εικόνα είναι δύσκολη στην Εύβοια. Γίνονται προσπάθειες και στην Αρκαδία και στον Πύργο για να τελειώνουμε με αυτές τις πυρκαγιές. Στην Εύβοια έχουν επικεντρωθεί όλες οι δυνάμεις και εκεί έχουν πάει και οι περισσότερες δυνάμεις από το εξωτερικό», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος.

«Στα μέτωπα είδα χιλιάδες εθελοντές», είπε ο ίδιος απαντώντας στις καταγγελίες ότι δεν εκλήθησαν να βοηθήσουν οι εθελοντές πυροσβέστες.

Ο κ. Σταθόπουλος τόνισε ότι ακόμα είναι προς διερεύνηση το πώς ξέφυγε η κατάσταση στη Βαρυμπόμπη, ενώ αποκάλυψε ότι «Την 2η -3η ημέρα των πυρκαγιών και ενώ η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη, υπήρχαν πολλές ψευδείς καταγγελίες για φωτιές, προκειμένου να διασπαστούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις».

«Να αναφερθώ λίγο στο ιστορικό των πυρκαγιών, στην Εύβοια, τη Βαρυμπόμπη και την Ηλεία. Αν ανατρέξετε στο αρχείο των Νέων και του Βήματος θα δείτε ότι το 1977 καταστράφηκαν οι ίδιες ακριβώς περιοχές. Θέλω να πω ότι αυτό είναι ένα ιστορικό επαναλαμβανόμενο που πρέπει να περιμένουμε στα μεσογειακά δάση. Θα συμφωνήσω με τον συνάδελφο δασολόγο, ότι κυρίαρχη πρέπει να είναι η πρόληψη. Αυτό είναι ένα πεδίο να δράσουμε. Αυτή την ώρα είναι πολύ σοβαρό το θέμα της πρόληψης. Η Βαρυμπόμπη, όσο και να λέμε ήταν καθαρή, το μισό δάσος της Βαρυμπόμπης είχε πέσει από το βάρος του χιονιού», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Διαμαντής, υποστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected