Διάφορα

Αποτελέσματα έρευνας δείχνουν πως το lockdown προκάλεσε σημαντική αύξηση στα περιστατικά διαβήτη τύπου ΙΙ στα παιδιά

Απότομη αύξηση στην εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ σε παιδιά, διαπιστώνει μελέτη του Παιδιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που ανέλυσε πολλαπλά ιατρικά αρχεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορονοϊού.

Η μελέτη, διεξήχθη σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, όπου διαπιστώθηκε αύξηση των περιστατικών διαβήτη κατά 77% μεταξύ της περιόδου πριν την πανδημία (1 Μαρτίου 2018, έως 29 Φεβρουαρίου 2020) και του πρώτου έτος της πανδημίας (1 Μαρτίου 2020, έως 28 Φεβρουαρίου 2021).

Η σχετική ανακοίνωση για τη μελέτη δημοσιεύτηκε στις 17 Αυγούστου στο The Journal of Pediatrics, και οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν είναι σαφές εάν η ίδια η μόλυνση από τον ιό ήταν ένας παράγοντας για την αύξηση. Επισημαίνουν ότι η μετάβαση στην τηλεκπαίδευση, η παύση των αθλητικών δραστηριοτήτων και των σχολείων που λαμβάνονται υπόψη ως “περιβαλλοντικοί παράγοντες”, θεωρούνται μία πιθανή αιτία αύξησης του κινδύνου.

Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, πριν από την πανδημία, ο διαβήτης τύπου ΙΙ αυξανόταν μεταξύ των παιδιών σε όλο τον κόσμο και επειδή τα ποσοστά διαβήτη σε παιδιά παρουσιάζουν διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου, οι ερευνητές ξεκίνησαν μια ευρεία αναθεώρηση των ιατρικών αρχείων για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας, σύμφωνα με τη Sheela. N. Magge, M.D., M.S.C.E., Διευθύντρια του Τομέα Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο Παιδιατρικό Κέντρο.

Η Magge, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και επικεφαλής συγγραφέας της εργασίας, λέει ότι η μειωμένη σωματική δραστηριότητα και η αύξηση βάρους είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για διαβήτη τύπου ΙΙ. “Κατά τη διάρκεια του lockdown για τον Covid-19, τα παιδιά απομακρύνθηκαν από την ρουτίνα της καθημερινότητάς τους, όπως το να πηγαίνουν στο σχολείο, να επιδίδονται σε αθλήματα και άλλα χόμπι”, λέει η Magge.

“Όχι μόνο ήταν λιγότερο σωματικά δραστήρια, ήταν περιορισμένα στα σπίτια τους και περνούσαν πολύ περισσότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια ή απασχολούνταν με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές”.

Η Magge προσθέτει ότι προηγούμενη έρευνα από άλλα ιδρύματα έχει δείξει ότι τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη φαίνεται να παρουσιάζουν επιπλοκές πιο γρήγορα από τους ενήλικες.

Σχετικά με τη μελέτη
Οι ερευνητές εντόπισαν 3.113 παιδιά που εμφάνισαν διαβήτη κατά το πρώτο έτος της πανδημίας, ηλικίας 8 έως 21 ετών σε 24 κέντρα στις Η.Π.Α., αριθμός που δείχνει αύξηση 77% σε σχέση με τα περιστατικά δύο χρόνια πριν την πανδημία.

Όπως αναφέρουν, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, στα αρχεία καταγράφηκαν περισσότερα αγόρια (55%) που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με κορίτσια (45%), αντιστρέφοντας τα ποσοστά κατά τα χρόνια πριν από την πανδημία.

“Αυτό ήταν ένα από τα πιο ασυνήθιστα ευρήματα της μελέτης μας”, λέει η παιδοενδοκρινολόγος Risa Wolf, M.D., επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και συγγραφέας της εργασίας. “Συνήθως, βλέπαμε περισσότερα κορίτσια παρά αγόρια να διαγιγνώσκονται με διαβήτη τύπου 2, αν και δεν είναι σαφές το γιατί”.

Να επισημάνουμε ότι η νέα ανάλυση τεκμηρίωσε την αύξηση των περιπτώσεων διαβήτη με μετρήσεις αυξημένου δείκτη μάζας σώματος και με τεστ γλυκόζης αίματος και αιμοσφαιρίνης A1c όπου διαπιστώνονταν αυξημένες τιμές.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 21% των νέων που διαγνώστηκαν παρουσίασαν “μεταβολικό σύνδρομο”, εκ των οποίων τα πιο σοβαρά συμπτώματα περιλαμβάνουν έμετο, λήθαργο, σύγχυση και γρήγορη αναπνοή. Προ πανδημίας, τέτοια συμπτώματα εμφανίζονταν μόνο στο 9% των παιδιών με νεοεμφανιζόμενο διαβήτη τύπου 2. Επειδή η μελέτη περιελάμβανε μια αναδρομική ανασκόπηση των ιατρικών αρχείων, οι ερευνητές λένε ότι υπάρχει πιθανότητα ασυνέπειας στην αναφορά ή έλλειψη πληροφοριών.

Ωστόσο, λένε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν την ανάγκη οι παιδίατροι και οι άλλοι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης να είναι σε επαγρύπνηση στον προσυμπτωματικό έλεγχο για διαβήτη τύπου ΙΙ. “Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι εντοπίζουμε έγκαιρα τους ασθενείς, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε στη θεραπεία και να αποτρέψουμε τις επιπλοκές”, λέει η Wolf.

Συμπληρώνει σε ότι οι γονείς πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς των παιδιών τους σχετικά με την αύξηση του βάρους, ενώ η Magge τονίζει ότι: “Τώρα είναι η ώρα να εστιάσουμε στη σωματική άσκηση και τη διατροφή των παιδιών”.

*News247

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected