Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Αγγλία – Δεν καταλαβαίνει από…ονόματα το…”στήσιμο”

b018cd60fe4a79999f90d500756a8747_LΣύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που επικαλείται η «Telegraph», έγιναν έξι συλλήψεις μελών οργάνωσης που έστηνε ποδοσφαιρικούς αγώνες στην Αγγλία, με το σκάνδαλο να είναι ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων δεκαετιών στο βρετανικό ποδόσφαιρο!

Το αποκλειστικό ρεπορτάζ αναπαράγεται και στην ιστοσελίδα της έγκυρης εφημερίδας, και αναφέρει πως οι αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος έχουν συλλάβει έξι άνδρες τις τελευταίες 48 ώρες. Οι τρεις από αυτούς φέρονται να είναι ποδοσφαιριστές, ενώ έχει διαρρεύσει το όνομα του Ντέλροϊ Φέσεϊ, πρώην ποδοσφαιριστής που έγινε μάνατζερ παικτών και στο παρελθόν είχε αγωνιστεί στην Premier League.

Οι συλλήψεις έγιναν μετά από την αποκάλυψη της εν λόγω εφημερίδας για στήσιμο αγγλικών αγώνων από ανθρώπους στην Ασία, ενώ ένας από τους συλληφθέντες είχε μόλις φτάσει στη Βρετανία πριν συλληφθεί το βράδυ της Τρίτης (26/11). Σύμφωνα με συνομιλίες του, που είχαν καταγραφεί, παιχνίδια χαμηλών κατηγοριών μπορούν να στηθούν έναντι 50.000 λιρών ενώ τρία αποτελέσματα που «προέβλεψε» επαληθεύτηκαν στο έπακρο.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που η αστυνομία έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία και αποδείξεις για να καταφέρει να στοιχειοθετήσει ότι οι ύποπτοι έχουν «στήσει» παιχνίδια στη Βρετανία, κάτι που έρχεται να αποτελέσει επί της ουσίας μια συνέχεια των σκανδάλων που έχουν ταράξει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

Το βράδυ της Τετάρτης (27/11), από τις αρχές ανακοινώθηκε ότι: «Έξι άνδρες συνελήφθησαν στη χώρα ως εμπλεκόμενοι σε υπόθεση προσυμφωνημένων αγώνων. Η επιχείρηση έχει επικεντρωθεί επάνω στην ύπαρξη διεθνούς παράνομης στοιχηματικής οργάνωσης. Η NCA (National Crime Agency), είναι σε διαρκή συνεργασία με την Επιτροπή Στοιχηματισμού και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) της χώρας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η NCA είναι η προσπάθεια δημιουργίας ενός οργάνου αντίστοιχου του FBI στη Βρετανία και η συγκεκριμένη υπόθεση έχει περάσει πλήρως στη δική της δικαιοδοσία. Η NCA συστάθηκε το 2013 για να καταπολεμήσει οργανωμένα σοβαρά εγκλήματα.

Για την ώρα δεν έχουν αποκαλυφθεί ονόματα ομάδων ή ποδοσφαιριστών που εμπλέκονται, για νομικούς λόγους, αλλά και γιατί η επιχείρηση των αρχών είναι εν εξελίξει. Έχει ξεκαθαριστεί ωστόσο πως δεν πρόκειται για ομάδες της Premier League. «Η υπόθεση είναι πολύ… ζωντανή με εξελίξεις σε καθημερινή βάση», λέει στην «Telegraph» καλά πληροφορημένη πηγή.

Οι ύποπτοι που έχουν συλληφθεί, κρατούνται από τις Αρχές σε ένα αστυνομικό τμήμα των Μίντλαντς και γίνεται εύκολα αντιληπτό πως πλέον θα αναλάβει δράση και ο εισαγγελέας. Το γεγονός, όμως, ότι στα ύποπτα παιχνίδια είναι πλέον και βρετανικοί αγώνες, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις με την Ομοσπονδία της χώρας για την ώρα να αρνείται τα πάντα και να μην έχει πάρει ξεκάθαρη θέση γύρω από το συμβάν.

Η έρευνα που έφερε στο φως το σκάνδαλο…

Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν αρκετοί φόβοι πως μέλη οργανώσεων που επιδίδονται στο «στήσιμο» αγώνων, θα προσπαθούσαν να επεκταθούν και στο «Νησί». Η εφημερίδα επικαλείται πως ένας – υπό κάλυψη – ερευνητής με αρκετές διασυνδέσεις στη FIFA συνέλεξε πληροφορίες για τις οργανώσεις που εδρεύουν στην Ασία και δραστηριοποιούνται στο παράνομο στοίχημα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται και στη Βρετανία.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των Μπεν Μπράιαντ, Σαμ Μάρσντεν, Γκρεγκ Μόργκαν και Έρικα Έλκερσι, έγινε μια σειρά συναντήσεων στο Μάντσεστερ στη διάρκεια του Νοεμβρίου, οι οποίες καταγράφηκαν κρυφά. Ένας από τους συμμετέχοντας στο «στήσιμο» των αγώνων, υποστήριξε πως θα μπορούσε να «φτιάξει» τα παιχνίδια έτσι ώστε να κερδίσουν εκατομμύρια λίρες όσοι χρησιμοποιούσαν τις πληροφορίες που θα έδιναν οι Ασιάτες συνεργάτες του.

Ο συγκεκριμένος, προερχόμενος από τη Σιγκαπούρη, τόνισε πως ελέγχει ομάδες σε όλη την Ευρώπη και πως μπορεί να «αγοράσει» ξένους διαιτητές για να διασφαλίσει το αποτέλεσμα που θα ήθελε. «Στην Αγγλία κοστίζει ακριβά. Συνήθως για τους παίκτες το ποσό ανέρχεται στις 70.000 λίρες», εξήγησε χαρακτηριστικά για το κόστος του να στηθεί ένας αγώνας.

Προσφέρθηκε μάλιστα να δώσει το αποτέλεσμα δυο αγώνων στη Βρετανία στη διάρκεια του Νοεμβρίου και τόνισε πως σκόπευε να πει στους ποδοσφαιριστές το πόσα γκολ χρειαζόταν να πετύχουν συνολικά. «Μιλάω μαζί τους. Είναι διπλή επιβεβαίωση. Θα τους πω, ‘αυτό θέλω’. Ζητάω κάτι και το κάνουν. Θα τους πω πόσα γκολ χρειάζομαι. Αν θέλω λιγότερα από πέντε, δεν με νοιάζει αν θα είναι 3-2, 4-0 ή κανένα. Και τα τέσσερα είναι αρκετά για εμένα», εξηγεί.

«Στο δεύτερο ημίχρονο, το αποτέλεσμα ήταν 2-0. Τελικά, το παιχνίδι θα έπρεπε να τελειώσει 3-1 ή 2-2. Οσο ακριβώς ήθελα να είναι το τελικό αποτέλεσμα των γκολ», πρόσθετε στις μαγνητοφωνημένες συζητήσεις του με τους ερευνητές της εφημερίδας. Παράλληλα, υποστήριξε πως μπορούσε να πληρώσει έξτρα 5000 λίρες σε κάποιον ποδοσφαιριστή για να πάρει μια κίτρινη κάρτα στην αρχή του αγώνα, ως σημάδι ότι ο αγώνας είναι χειραγωγημένος!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος προέβλεψε τον ακριβή αριθμό των γκολ ενός αγώνα που ακολούθησε. «Αυτή είναι η ομάδα μου. Γνωρίζω ακριβώς τι θα κάνουν. Το γνωρίζω γιατί μου το λένε διαρκώς. Κάποιες φορές, όταν έχω έξτρα χρήματα τους τα στέλνω. Γιατί τα χρειάζονται και με καλούν», υποστήριξε και ζήτησε 50.000 λίρες (60.000 ευρώ) λέγοντας ότι αυτό είναι το κόστος της πληρωμής των ποδοσφαιριστών για να στηθεί ο αγώνας!

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα, το μέλος της οργάνωσης των στημένων αγώνων τόνισε πως συνεργάτης του είναι ο Γουίλσον Ράι Περουμάλ, που είχε καταδικαστεί για χειραγώγηση αγώνων στο εξωτερικό. «Ο Γουίλσον Περουμάλ… Είναι ο βασιλιάς… Είναι το αφεντικό μου. Όλοι στον κόσμο των γνωρίζουν», έλεγε χαρακτηριστικά. Ο Ράι Περουμάλ είναι επίσης από τη Σιγκαπούρη αλλά δραστηριοποιήθηκε στο Λονδίνο. Υπολογίζεται πως είναι υπεύθυνος για το «στήσιμο» αρκετών αγώνων τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ πλέον βοηθά την αστυνομίας της Ουγγαρίας να καταπολεμήσει τη διαφθορά.

Πως λειτουργεί το σύστημα

Στην έρευνα της «Telegraph» αναλύεται και το πώς λειτουργεί το σύστημα των στημένων αγώνων που έφεραν στην επιφάνεια. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, αυτοι που θέλουν να προκαθορίσουν το αποτέλεσμα ενός αγώνα πλησιάζουν ποδοσφαιριστές και διαιτητές, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να ποντάρουν σε αποτελέσματα που θα έρθουν γνωρίζοντάς τα ή καθορίζοντάς τα οι ίδιοι. Το ποντάρισμα συνήθως αφορά τον ελάχιστο αριθμό των τερμάτων, με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιριστές να αφήνουν την ομάδα τους να δεχθεί τέρματα πιο εύκολα και να χάσουν αγώνες, προκειμένου να κερδίσουν στο στοίχημα.

Το ποντάρισμα γίνεται σε ασιατικές αγορές, με τις βρετανικές εταιρίες στοιχηματισμού να μην έχουν ανάμιξη, όπως φαίνεται, με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

«Έγινε ενδημικό»

Γνωρίζοντας πως οι παράνομοι bookmakers από την Ασία έχουν αρχίσει ήδη να στρέφονται και σε αγώνες χαμηλότερων κατηγοριών στην Βρετανία, ο Κρις Ίτον, άλλοτε υπεύθυνος ασφαλείας της FIFA, υποστήριξε πως το «στήσιμο» αγώνων έγινε… ενδημικό στο εύρος όλης της επικράτειας. Νωρίτερα τον Νοέμβριο, ο Νικ Γκάρλικ, υψηλά ιστάμενος στη Europol, άσκησε έντονη κριτική στην FA καθώς θεωρούσε πως υπάρχει παράνομος στοιχηματισμός και χειραγωγημένα παιχνίδια στη Βρετανία, κάτι που η ομοσπονδία διέψευδε κατηγορηματικά και αρνούταν να ερευνήσει!

Διεθνείς εταιρείες και παρατηρητές των πονταρισμάτων ωστόσο, ενημέρωσαν πως εκατομμύρια λίρες είχαν «πέσει» πάνω σε παιχνίδια της Conference το τελευταίο διάστημα και πως βρετανικές εταιρείες στοιχηματισμού «κλείδωσαν» τους αγώνες συγκεκριμένων ομάδων στη διάρκεια της χρονιάς! Μετα κι από αυτά, το μόνο που έκανε η FA ήταν να παρατηρήσει τις ομάδες και να ενημερώσει ξανά ποδοσφαιριστές, παράγοντες και διαιτητές πως «πρέπει να δείξετε υπευθυνότητα και να σέβεστε τους κανόνες».

Την ίδια ώρα, διεξάγονται έρευνες και υπάρχουν ανοικτές υποθέσεις ύποπτων αγώνων ποδοσφαίρου σε περισσότερες από 60 χώρες. Τον Σεπτέμβριο, τέσσερις ποδοσφαιριστές στην Αυστραλία συνελήφθησαν για συμμετοχή σε στήσιμο αγώνα για παράδειγμα.

Το βράδυ της Τετάρτης, εκπρόσωπος της FA πήρε θέση και τόνισε: «Η FA έχει ενημερωθεί για συλλήψεις που έγιναν από την NCA. Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Δεν θα προβούμε σε κανένα άλλο σχόλιο, όσο υπάρχει ανοιχτή η διαδικασία της έρευνας».

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της επιτροπής στοιχηματισμού στη Βρετανία ανέφερε: «Η Επιτροπή θα παρέχει συμβουλές, γνώσεις και ειδίκευση στην έρευνα της NCA και θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά τόσο μαζί της, όσο και με την FA»…

*onsports.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected