Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο Κόσμος

Πεπ Γκουαρδιόλα, ο προπονητής με τη μεγαλύτερη επίδραση στους ποδοσφαιριστές (vid)

Η συναρπαστική βελτίωση ενός ημιτελούς project, όπως ο Ραχίμ Στέρλινγκ μαρτυρά για ποιο λόγο ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ο πιο επιδραστικός άνθρωπος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Όπως αναφέρει το football-academies.gr, οι κινήσεις του μαρτυρούσαν τον ενθουσιασμό ενός ανθρώπου που βρίσκεται για πρώτη μέρα στη δουλειά των ονείρων του.

Έμοιαζε με ένα καθηγητή που μετά από χρόνια αναμονής στην επετηρίδα, επιτέλους είχε την ευκαιρία να διδάξει και να μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις του. Όχι μέσω μιας ψυχρής «δασκαλίστικης» λογικής, αλλά μέσω της πρακτικής εφαρμογής εμπειριών ζωής.

Ο Ραχίμ Στέρλινγκ τον κοιτά στα μάτια, μαγεμένος από την διαδικασία. Πιθανώς, κανείς προπονητής του στο παρελθόν δεν είχε μπει στην διαδικασία για να του εξηγήσει τι κάνει λάθος. Να του μιλήσει για αυτό το πολύτιμο ένα κλάσμα δευτερολέπτου, για το μισό τετραγωνικό χώρου που κάνει την διαφορά στο κορυφαίο επίπεδο. Κανείς δεν είχε μπει στον κόπο να ασχοληθεί λιγάκι περισσότερο μαζί του και να τον μεταμορφώσει από ένα μεγάλο ταλέντο, σε έναν ηγέτη, σε έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης.

Οι περισσότεροι ενδεχομένως να πιστεύουν ότι ο προπονητής είναι μόνο για να φτιάχνει την ενδεκάδα και να κάνει αλλαγές, όταν δεν πάει καλά. Λάθος. Ο προπονητής υπάρχει για να βελτιώνει καθημερινά ποδοσφαιριστές. Να τους εξελίσσει. Να τους περνάει στο επόμενο επίπεδο, δείχνοντας το μονοπάτι της επιτυχίας. Μόνο έτσι μία ομάδα μπορεί να γίνει καλύτερη.

Στο βίντεο που έγινε viral στα social media, ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει πάρει αγκαλιά τον Ραχίμ Στέρλινγκ και γίνεται ο ίδιος το παράδειγμα για να καταλάβει ο Άγγλος μεσοεπιθετικός τι πρέπει να κάνει. Του δείχνει την σωστή στάση που πρέπει να έχει το σώμα του στην υποδοχή της μπάλας, του υποδεικνύει πως πρέπει να την επιστρέψει με την σωστή κλίση και την σωστή γωνία χτυπήματος πίσω και πως να κινηθεί στον κενό χώρο. Του το δείχνει ξανά και ξανά, μέχρι ο Στέρλινγκ να καταλάβει. Από εκεί και μετά η θεωρία τελειώνει. Έπεται η πράξη.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο μαθητής έδειξε ότι κατάλαβε καλά το μάθημά του. Η κομπίνα του Πεπ λειτούργησε στην εντέλεια και ο Στερλινγκ με ψύχραιμο πλασέ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τα βαριά πόδια των αμυντικών της Φέγενορντ, δίνοντας την νίκη στην Μάντσεστερ Σίτι με 1-0. Η ονείρωξη κάθε προπονητή!

Ο προπονητής δεν υπάρχει μόνο για να ζητάει παίκτες και να υποδεικνύει μεταγραφικούς στόχους, αλλά για να αξιοποιεί στο έπακρο το υπάρχον υλικό του. Στα τέλη του Αυγούστου, η διοίκηση των «πολιτών», ψάχνοντας ένα ακόμα ηχηρό μεταγραφικό χτύπημα προσέφερε χρήματα και τον Στέρλινγκ στην Άρσεναλ για να αποκτήσει τον Αλέξις Σάντσες. Η άρνηση των «κανονιέρηδων» πιθανώς και να ήταν το καλύτερο δώρο στην Μάντσεστερ Σίτι!

Στην κορυφή της λίστας των σκόρερ των «πολιτών» δεν βρίσκεται ο Κουν Αγκουέρο, ούτε ο Γκάμπριελ Ζεσούς, μα ένας παίκτης που είχε κολλημένη επάνω του την ετικέτα του ανούσιου, του ασόβαρου, του ανώριμου. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ με την ίδια ευκολία που θα μπορούσε να περάσει σαν σταματημένους τρεις αμυντικούς, ήταν ικανός να σπαταλήσει την πιο εύκολη ευκαιρία. Το απόλυτο ανολοκλήρωτο project για το αγγλικό ποδόσφαιρο, σε μία ηλικία που (23) που δεν θεωρείσαι πια ταλέντο, μα ολοκληρωμένος ποδοσφαιριστής.

Πριν καν φτάσουμε στον Δεκέμβριο, ο Άγγλος μεσοεπιθετικός μετρά ήδη 12 γκολ σε 18 εμφανίσεις σε Αγγλία και Ευρώπη (το προηγούμενο season-high του ήταν 11), σκοράρει ανά 95 λεπτά στην Premier League, όπου σε 8 εμφανίσεις στην ενδεκάδα (σε 11 συνολικά ματς) μετρά 8 τέρματα σε 26 τελικές (μόλις 10 προς την εστία) και 91 επαφές στην αντίπαλη περιοχή. Ο άοσμος, άχρωμος ατελής Στέρλινγκ έχει μεταμορφωθεί σε ένα φονικό όπλο με τέλειο positioning και ιδανικά τελειώματα στις κρίσιμες στιγμές.

Μετρά ήδη τέσσερα νικητήρια γκολ στο τέλος (Μπόρνμουθ, Γουέστ Μπρομ, Φέγενορντ, Χάντερσφιλντ) και έχει περάσει πλέον ξεκάθαρα στο επόμενο επίπεδο, αυτό του ηγέτη μιας ομάδας που πάει με σπασμένα φρένα.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Μετά το τέλος κάθε προπόνησης, ο Στέρλινγκ αφιερώνει αμέτρητες ώρες στα τελειώματα του παρέα με τον Μίκελ Αρτέτα, που ως παίκτης ήξερε πολύ καλά την τέχνη του γκολ. Αντί να πλακωθεί στα βάρη και να γίνει χτιστός, όπως ο Γκάρεθ Μπέιλ προτίμησε την συνολική μυϊκή ενδυνάμωση (με τουλάχιστον 3-4 εξτρά συνεδρίες ανά εβδομάδα στο γυμναστήριο), στοχεύοντας στην έκρηξη και την ταχύτητα. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στο γήπεδο.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ο πιο επιδραστικός άνθρωπος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ένας grand – maitre. Ένας ευεργέτης για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Παίρνει παίκτες που απλώς ξέρουν μπάλα και τους μαθαίνει το ποδόσφαιρο ξανά από την αρχή. Τους το μαθαίνει σωστά. Όπως πρέπει να παίζεται. Τα αποτελέσματα, οι νίκες, τα γκολ είναι το φυσικό επακόλουθο, όχι ο αυτοσκοπός…

Δείτε το βίντεο:

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected