Κατηγορίες
B ΕΠΣ Ημαθίας - Α ΕΠΣ Ημαθίας - Γ ΕΠΣ Ημαθίας

ΕΠΣ Ημαθίας : Το οδοιπορικό του sportsup.gr στις (κάποτε) 70 ομάδες του νομού! (ΜΕΡΟΣ Α)

Τον Αύγουστο του 2014, ο πρόγονος του sportsup.gr, το ImathiaSportsNews και ο Αργύρης Τσιγγενόπουλος, είχαν κάνει ένα οδοιπορικό σε όλες τις περιοχές της Ημαθίας (πόλεις και χωριά), παρουσιάζοντας τις ομάδες που είτε ήταν τότε ενεργές ή είχαν περάσει ήδη στη…λήθη της ποδοσφαιρικής μνήμης.

Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά και γίνονται ακόμη περισσότερο σημαντικά στις μέρες μας, για μια Ποδοσφαιρική Ένωση στην οποία έχουν απομείνει 33 ομάδες και στις τρεις κατηγορίες…

Παρακάτω το πρώτο μέρος της τότε έρευνας-οδοιπορικού.

Δημοτική Ενότητα Αλεξάνδρειας (20.128 κάτοικοι)

Πόλη της Αλεξάνδρειας (Πληθυσμός 15.906 κάτοικοι)

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο, άτομα που παίζουν ποδόσφαιρο και κείμενο

ΑΕ Αλεξάνδρειας  : Ο πάλαι ποτέ “έτερος πόλος” της Νάουσας και της Βέροιας στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται στα τοπικά πρωταθλήματα της Ημαθίας. Η ομάδα του Δημήτρη Πρίντζιου είναι το ακλόνητο φαβορί για τον τίτλο της Α Ερασιτεχνικής, που θα της δώσει το δικαίωμα να αγωνιστεί στα μπαράζ ανόδου στη Γ Εθνική μετά από έξι χρόνια, αν και τότε είχε ανέλθει στις εθνικές κατηγορίες ως Φίλιππος Αλεξάνδρειας, μετά την (εξ)αγορά του ΑΦΜ του Διαγόρα Σεβαστής.

ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας : Ανενεργός ο “δικέφαλος” από το καλοκαίρι του 2021, όταν είχε υποβιβαστεί από τη Γ Εθνική. Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποίησε ως έδρα και το γήπεδο Βρυσακίου. Στις σημαντικές επιτυχίες, το 2010-2011 όταν τερμάτισε στην 1η θέση της Α1 ΕΠΣ Ημαθίας και κέρδισε την άνοδο στη Δ’ Εθνική, αλλά την επόμενη χρονιά τερμάτισε στη 10η θέση και υποβιβάστηκε στο τοπικό. Το 2013-14 τερμάτισε ξανά στην κορυφή στην Α1, ενώ ήταν φιναλίστ του κυπέλλου ΕΠΣ Ημαθίας το 2014 και το 2015, χάνοντας από την ΑΕ Καψόχωρας 1-2 και ΦΑΣ Νάουσα 2-0 αντίστοιχα.

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, άτομα που παίζουν ποδόσφαιρο, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο και κείμενο

Αστέρας Αλεξάνδρειας : Τα τελευταία χρόνια έπαψε να διατηρεί ανδρικό τμήμα και συμμετέχει μόνο στα πρωταθλήματα Υποδομής της ΕΠΣ Ημαθίας, με σημαντικές επιτυχίες. Έχει ως έδρα το γήπεδο Νησίου.

Μπορεί να είναι εικόνα 13 άτομα

*Η ομάδα της Καψόχωρας τη σεζόν 1969-1970

ΑΕ Καψόχωρας : Η κάτοχος του Κυπέλλου της ΕΠΣ Ημαθίας τη σεζόν 2013/2014 είναι ενεργό σωματείο τα τελευταία χρόνια, και μάλιστα φέτος, λογίζεται ένα από τα φαβορί για την άνοδο στην Α Ερασιτεχνική.

Νησέλι (653 κάτοικοι)

Αλιάκμων Νησελίου : Ένα ακόμη ανενεργό σωματείο του νομού και συγκεκριμένα από το 2019. Στο γήπεδο του χωριού φιλοξενείται η Ακαδημία των Τηλεμάχων Αλεξάνδρειας, στην οποία ανήκουν πολλά παιδιά των γύρω περιοχών, με σημαντικές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια στα αντίστοιχα πρωταθλήματα Υποδομής της ΕΠΣ Ημαθίας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

*Η βράβευση της ΑΕ Σχοινά για το πρωτάθλημα της Β Ερασιτεχνικής του 1987. Στο βάθος οι παίκτες του Άρη Παλαιού Σκυλιτσίου.

Σχοινάς (390 κάτοικοι)

ΑΕ Σχοινά : Τα δύο τελευταία χρόνια, οι “κυανόλευκοι” από το χωριό Σχοινάς του Δήμου Αλεξάνδρειας είναι ανενεργό σωματείο. Τελευταία συμμετοχή, στο πρωτάθλημα της Α Ερασιτεχνικής τη σεζόν 2020/2021.

Νεοχώρι (529 κάτοικοι)

Μέγας Αλέξανδρος Νεοχωρίου : Τελευταία συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα της Γ Ερασιτεχνικής το 2012.

Βρυσάκι (599 κάτοικοι)

Δόξα Βρυσακίου : Η ομάδα με την ασπρόμαυρη φανέλα, είχε κάνει εντυπωσιακό come-back μετά από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα τη σεζόν 2022/2023, όταν είχε πανηγυρίσει την άνοδο στην Α Ερασιτεχνική. Ωστόσο, φέτος δεν δήλωσε συμμετοχή και έτσι εντάχθηκε και αυτή στη μεγάλη λίστα των ανενεργών συλλόγων.

Καμποχώρι (620 κάτοικοι)

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

*Οι παίκτες της ΑΕΚ Καμποχωρίου πανηγυρίζουν την άνοδο στη Β Ερασιτεχνική (11/2/2013)

ΑΕΚ Καμποχωρίου : Χάρη στον Μέρκο Καραλιόπουλο αλλά και τους φιλότιμους κατοίκους της περιοχής, ο σύλλογος παραμένει ενεργός τα τελευταία χρόνια. Φέτος, συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Γ Ερασιτεχνικής.

Λουτρός (1.248 κάτοικοι)

Ολυμπιακός Λουτρού : Για κάποιους θεωρείται απίστευτο μια περιοχή με 1500 περίπου κατοίκους να μην καταφέρνει να διατηρεί ποδοσφαιρικό σύλλογο. Μέχρι την περσινή σεζόν, η ερυθρόλευκη “καρδιά” χτυπούσε στις ερασιτεχνικές κατηγορίες του νομού, ωστόσο φέτος δεν δήλωσε συμμετοχή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

*Ο Νησαϊκός το 2014. Διακρίνεται και ο αείμνηστος Τέο Αραμπατζής (στη μέση κάτω)

Νησί (1.226 κάτοικοι)

Νησαϊκός : Ένας σύλλογος που μετράει 50 περίπου χρόνια ιστορίας, τη φανέλα του οποίου φόρεσαν πολλά μεγάλα ονόματα της περιοχής. Η επανεμφάνιση του στα ποδοσφαιρικά δρώμενα το 2015, είχε χαροποιήσει ιδιαίτερα τους φίλους του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, όμως η παρουσία ήταν σύντομη.

 

Δημοτική Ενότητα Αντιγονιδών

Επισκοπή (584 κάτοικοι)

Δόξα Επισκοπής : Τελευταία παρουσία στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα του νομού, καταγράφεται τη σεζόν 2017/2018. Έκτοτε δεν κατάφερε να συσταθεί ξανά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες παραγόντων και ποδοσφαιριστών.

Καλοχώρι (232 κάτοικοι)

Βράχος Καλοχωρίου : Από τις ομάδες που έμειναν στην ιστορία για την…ονομασία τους αλλά και για την αγάπη των κατοίκων προς το “καμάρι” τους. Κατάφερε επί μία πενταετία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 να ανέβει κατηγορίες ωστόσο ο Βράχος δεν είχε τη συνέχεια και τη δυναμική που πήγαζε άλλωστε και από την επωνυμία του!

Μπορεί να είναι εικόνα 11 άτομα, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο και άτομα που παίζουν ποδόσφαιρο

Καβάσιλα (519 κάτοικοι)

ΑΕ Καβασίλων : Χάρη στον Δημήτρη Κουτσιάδη και τους συνοδοιπόρους του στο χωριό, η σπουδαία ΑΕΚ (φωτ. επάνω) βρίσκεται στο προσκήνιο και μάλιστα πρωταγωνιστεί φέτος στο πρωτάθλημα της Α Ερασιτεχνικής. Με προπονητή τον Σάκη Παγγούρα, που πήρε πάνω του την προσπάθεια των τελευταίων χρόνων, η ομάδα από την (ή τα) Καβάσιλα, φιγουράρει ανάμεσα στις 11 ομάδες της μεγάλης κατηγορίας της ΕΠΣ Ημαθίας.

Κεφαλοχώρι (563 κάτοικοι)

Άρης Κεφαλοχωρίου : Μία ακόμη ομάδα του Δήμου Αντιγονιδών που δεν κατάφερε να σταθεί σε βάθος χρόνου. Σταμάτησε τη λειτουργία του την περίοδο 2002-2003.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

*Πρωταθλητής 2ου ομίλου Γ’ ερασιτεχνικής κατηγορίας 1997/1998 ο ΠΟ Ξεχασμένης

Ξεχασμένη (638 κάτοικοι)

ΠΟ Ξεχασμένης : Ο…φόβος και ο τρόμος των ομάδων τη δεκαετία του ’80! Ο ΠΟΞ έκανε μια σημαντική προσπάθεια με την επαναλειτουργία του τη διετία 2017-2019, ωστόσο αποδείχτηκε προσωρινή.

Ραψωμανίκι (206 κάτοικοι)

Απόλλων Ραψομανίκης : Μία ακόμη ομάδα που μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’80 και ο κορεσμός του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αλλά και η αποχώρηση των γηγενών ποδοσφαιριστών, την τοποθέτησαν στη λήθη της ιστορίας. Αποχώρησε από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα το 2007.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

*Ο Άρης Παλαιού Σκυλιτσίου το 2017

Παλαιό Σκυλίτσι (468 κάτοικοι)

Άρης Παλαιού Σκυλιτσίου : Από το 2017 βρίσκεται εκτός ποδοσφαιρικών δρώμενων, για μια ομάδα που τη φανέλα της φόρεσαν πολλοί γνώριμοι ποδοσφαιριστές, που αργότερα έπαιξαν σε υψηλό επίπεδο.

Σταυρός (1.064 κάτοικοι)

Θύελλα Σταυρού : Από τις ιστορικότερες ομάδες του νομού (έτος ίδρυσης 1955), η Θύελλα συμμετέχει ανελλιπώς στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της ΕΠΣ Ημαθίας. Φέτος (φωτ. επάνω) αγωνίζεται στη Β Ερασιτεχνική.

Τίμησε Τσάκαλο και Παπαδόπουλο ο Φίλιππος Μελίκης (φωτο)

*Η σπουδαία ομάδα του Φίλιππου Μελίκης τη σεζόν 2013/2014

 

Δημοτική Ενότητα Μελίκης

Μελίκη (2.838 κάτοικοι)

Φίλιππος Μελίκης : Μια ακόμη ομάδα με συνεχόμενη αγωνιστική δράση και σημαντικές περγαμηνές στο ποδόσφαιρο της Ημαθίας. Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, είτε διοικητικά είτε υποδομών (αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ως έδρα το γειτονικό Νεόκαστρο), παραμένει στα δρώμενα και φέτος αγωνίζεται στην Α Ερασιτεχνική.

Κένταυρος & ΠΑΟΚ Μελίκης : Τα σωματεία λειτούργησαν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ως Ακαδημίες του τοπικού Φίλιππου, ενώ ο Κένταυρος αγωνίστηκε και στη Γ Ερασιτεχνική

ΑΠΣ Μελίκης : Είναι ο μοναδικός νεότευκτος σύλλογος στην ΕΠΣ Ημαθίας. Ιδρύθηκε φέτος και συμμετέχουν κυρίως νεαροί ποδοσφαιριστές από την περιοχή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

*Η φωτό της 11άδας πριν η Νίκη Αγκαθιάς επικρατήσει με 1-0 του Μακεδονικού, κάνοντας σημαντικό βήμα παραμονής στη Γ Εθνική (2021)

Αγκαθιά (1.318 κάτοικοι)

Νίκη Αγκαθιάς : Από τις κραταιές ποδοσφαιρικές δυνάμεις του νομού, που πέρασε και αυτή στη λήθη. Ένας σύλλογος με συμμετοχές στις εθνικές κατηγορίες και με τέσσερα πρωταθλήματα στο παλμαρέ του (1992, 1995, 2008 και 2018) δεν δήλωσε φέτος συμμετοχή.

Τριλοφιά (178 κάτοικοι)

Η περιοχή δεν είχε ποτέ ιδρύσει ποδοσφαιρικό σύλλογο.

Κυψέλη (374 κάτοικοι)

Δόξα Κυψέλης : Η ισχυρή άλλοτε ομάδα από το νοτιανατολικότερο σημείο της Ημαθίας και κοντά στα σύνορα με την Πιερία, αποχώρησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όμως το 2018 επέστρεψε στα πρωταθλήματα, φτάνοντας μέχρι τη Β Ερασιτεχνική της σεζόν 2019/2020, όταν και αποσύρθηκε ξανά.

Κυπελλούχος Ημαθίας ο Αχιλλέας Νεοκάστρου

*Ο Γιάννης Βαλδήρ παραλαμβάνει το Κύπελλο Ημαθίας, ως αρχηγός του Αχιλλέα Νεοκάστρου, στο τελικό κόντρα στο Μακροχώρι (σεζόν 2012/2013, σκορ 2-0)

Νεόκαστρο (744 κάτοικοι)

Αχιλλέας Νεοκάστρου : Η πρωταθλήτρια της περιόδου 2012-2013 και με συμμετοχή στη Δ Εθνική, παρέμεινε ως ενεργό σωματείο στα τοπικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ημαθίας μέχρι τη σεζόν 2020/2021, χρονιά η οποία ήταν και η τελευταία για την ομάδα που ιδρύθηκε το 1965.

Αγία Τριάδα (279 κάτοικοι)

Δόξα Αγίας Τριάδας : Μία από τις ομάδες που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ημαθίας. Με παίκτες που αργότερα μεταπήδησαν σε μεγαλύτερους συλλόγους και με κόσμο που είχε αμέριστο πάθος με την ομάδα, μεσουρανούσε επί 20 συναπτά έτη στον νομό και έδωσε εντυπωσιακές “μάχες” στα αλήστου μνήμης ματς με τους γείτονες Νίκη Αγκαθιάς και Φίλιππο Μελίκης.

Πρόδρομος (1.076 κάτοικοι)

Μέγας Αλέξανδρος Παλαιού Προδρόμου : Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αποχώρηση του Μέγα Αλέξανδρου από τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Ημαθίας. Αστείρευτη πηγή ταλέντων και η συγκεκριμένη περιοχή, που αριθμεί (μαζί με τον Νέο Πρόδρομο) πάνω από 1000 κατοίκους.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

*ΠΑΟ Κορυφής, σεζόν 2013/2014

 

Δημοτική Ενότητα Πλατέος

Κορυφή (1.293 κάτοικοι)

ΠΑΟ Κορυφής : Η άλλοτε ισχυρή ομάδα με την ασπρόμαυρη φανέλα, που την περίοδο 2010-2011 αγωνίστηκε στην τότε Α1 Ερασιτεχνική, συμπληρώνει μια δεκαετία μακριά από τις ποδοσφαιρικές εξελίξεις στην Ημαθία.

Παλαιοχώρι (392 κάτοικοι)

Άρης Παλαιοχωρίου : Μια ομάδα που διατηρεί ζωντανό το ποδοσφαιρικό στοιχείο στην περιοχή. Οι “κιτρινόμαυροι” συμμετέχουν ανελλιπώς στα πρωταθλήματα και φέτος (φωτ. επάνω), θα δώσουν τη δική τους μάχη για είσοδο στα play off της Β Ερασιτεχνικής.

*Ο Αγροτικός Αστέρας Πλατέος, σεζόν 2018/2019

Πλατύ (1.658 κάτοικοι)

Αγροτικός Αστέρας Πλατέος : Ένα από τα κεφαλοχώρια του Νομού Ημαθίας που δεν έχουν εκπρόσωπο στα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα της Ημαθίας. Φέτος συμπληρώνονται τρία χρόνια από την τελευταία συμμετοχή της ομάδας στην Α Ερασιτεχνική και ελπίζουμε κάποια στιγμή οι “πράσινοι” να κάνουν το come-back.

*Ποντιακή Νεολαία Αράχου, σεζόν 2014/2015

Άραχος (301 κάτοικοι)

Ποντιακή Νεολαία Αράχου : Το 2018 ήταν η τελευταία χρονιά στην οποία οι Πόντιοι κατέγραψαν την τελευταία τους παρουσία και συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα της Α Ερασιτεχνικής.

*Εθνικός Κλειδιού, 2015/2016

Κλειδί (1.084 κάτοικοι)

Εθνικός Κλειδιού : Μία ακόμη ομάδα που προέρχεται από μια περιοχή με +1000 κατοίκους αλλά δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Ένας σύλλογος με σημαντικές παρουσίες στην περιοχή, αλλά και με συμμετοχή στα εθνικά πρωταθλήματα και συγκεκριμένα στη Δ Εθνική (2006/2007), αποχώρησε οριστικά το 2019.

*Δόξα Λιανοβεργίου, σεζόν 2016/2017

Λιανοβέργι (1.345 κάτοικοι)

Δόξα Λιανοβεργίου : Οι πρωταθλητές της Β Ερασιτεχνικής της σεζόν 2013/2014, με συμμετοχή στα “μεγάλα σαλόνια” του ποδοσφαίρου της Ημαθίας, αποχώρησαν οριστικά το 2020.

*Μακεδονικός Πλατάνου, σεζόν 2012/2013

Πλάτανος (675 κάτοικοι)

Μακεδονικός Πλατάνου : Οι “πράσινοι” από το χωριό Πλάτανος, έχουν αποχωρήσει από τα γήπεδα της Ημαθίας από το 2017.

Κυδωνιά (213 κάτοικοι) 

ΑΕ Κυδωνέας : Φέτος συμπληρώνονται 10 χρόνια από την τελευταία φορά που η ΑΕΚ αγωνίστηκε στα πρωταθλήματα της Ημαθίας και συγκεκριμένα στη Β Ερασιτεχνική της σεζόν 2013/2014.

Νησελλούδι (281 κάτοικοι)

Η περιοχή δεν είχε ποτέ ιδρύσει ποδοσφαιρικό σύλλογο.

Πρασινάδα (498 κάτοικοι)

Ηρακλής Πρασινάδας : Αποχώρησε από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο το 2011. Έκτοτε έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες και επαναλειτουργία, οι οποίες ωστόσο απέβησαν άκαρπες.

Γ΄Εθνική Ηρακλής-Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων 4-0

*Ο Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων λίγο πριν ξεκινήσει το ματς κόντρα στον Ηρακλή, για το πρωτάθλημα της Γ Εθνικής (15/1/2018)

Τρίκαλα (1.124 κάτοικοι)

Μέγας Αλέξανδρος Τρικάλων : Μία από τις ομάδες που έχουν καταγράψει σπουδαίες επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, με παρουσία στις εθνικές κατηγορίες αλλά και στο Κύπελλο Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1965 και μετρά τίτλους και διακρίσεις. Το 1982 αγωνίστηκε στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα, το 1998 στη Δ Εθνική αλλά και τέσσερις συμμετοχές στη Γ Εθνική (2017, 2019, 2020 και 2021). Φέτος αγωνίζεται στην Α Ερασιτεχνική.

Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος θα αφορά τους συλλόγους από τους Δήμους Βέροιας και Νάουσας.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected