Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Η μέρα που ξεκινούν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Μέρισμα

Το αργότερο μέχρι την Δευτέρα αναμένεται να έχει τεθεί σε λειτουργία ο διαδικτυακός τόπος koinonikomerisma.gr όπου οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για να υπαχθούν στους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος

Μετά την χθεσινή ανάρτηση της απαραίτητης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που όρισε τις προϋποθέσεις χορήγησης, απομένουν μόνο οι τυπικές λεπτομέρειες για να γίνει πράξη η έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων. Αιτήσεις οι οποίες θα είναι προσυμπληρωμένες ως προς το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και τα προσωπικά στοιχεία των υποψήφιων δικαιούχων.

Όπως αναφέρουν τα dikaiologitika, συνολικά η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ετοιμάσει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) για να υποδεχτεί τον ιστότοπο του κοινωνικού μερίσματος έχει ως στόχο να καλύψει πάνω από 3,4 εκατ πολίτες ή 1,4 εκατ. νοικοκυριά.

Οι βασικές εισοδηματικές κατηγορίες θα είναι τρεις:
• Για εισόδημα έως 5.000 ευρώ – μέρισμα 450 ευρώ.
• Για εισόδημα από 5.001 ευρώ – 7.000 ευρώ, μέρισμα 350 ευρώ.
• Για εισόδημα από 7.001 ευρώ – 9.000 ευρώ, μέρισμα 250 ευρώ.

Προσαυξάνονται κατά 50% τα εισοδηματικά όρια για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος ενός νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος. Επίσης προσαυξάνεται και το ποσό του μερίσματος. Αυτό σημαίνει ότι μια τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, έχει αντίστοιχα εισοδηματικά όρια ως εξής:
• Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, μέρισμα 900 ευρώ
• Για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 14.000 ευρώ, μέρισμα 700 ευρώ.
• Για εισόδημα από 14.001 ευρώ έως 18.000 ευρώ μέρισμα 500 ευρώ.
Το ανώτατο όριο εισοδήματος είναι τα 27.000 ευρώ και μέρισμα 1.350 ευρώ. Αφορά νοικοκυριά με τουλάχιστον πέντε ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τουλάχιστον έξι ενήλικα μέλη.

Για το εισοδηματικό κριτήριο, η ΚΥΑ ορίζει ότι προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι εισφορές υπέρ Κοινωνικής Ασφάλισης από όλα τα μέλη του νοικοκυριού, στοιχείο που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις της προηγούμενης χρονιάς. Στο εισόδημα προστίθενται τυχόν επιδόματα ή χρηματικές μεταβιβάσεις που μπορεί να προέκυψαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ωφελούμενη μονάδα είναι το νοικοκυριό, απαρτιζόμενο από όλα τα άτομα που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοξενούμενων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας του 2016. Στην ωφελούμενη μονάδα εντάσσονται υποχρεωτικά και οι φοιτητές έως 25 ετών, ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους. Οι δηλωμένοι του 2016 φιλοξενούμενοι δεν έχουν ίδιο δικαίωμα στην καταβολή κοινωνικού μερίσματος και προσμετρώνται υποχρεωτικά στη φιλοξενούσα μονάδα. Δικαιούχος είναι το ενήλικο άτομο που υποβάλλει αίτηση για λογαριασμό του νοικοκυριού.

Στην ΚΥΑ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Τονίζεται ότι για όσους συμπλήρωσαν στις 31 Οκτωβρίου 2017 το λιγότερο έξι μήνες ανεργίας, δεν λαμβάνεται υπόψη το ατομικό εισόδημα που μπορεί να απέκτησαν το 2016 μέχρι του ποσού των 9.000 ευρώ. Το εισόδημα αυτό προσαυξάνεται 1.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μήνα ανεργίας. Για τα ΑΜΕΑ προβλέπεται ότι κάθε ανάπηρο μέλος νοικοκυριού με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% θα μετρά διπλό όριο τόσο ως προς το εισόδημα, όσο και ως προς το ποσό που θα δικαιούνται. Αν μάλιστα ο ανάπηρος είναι ο βασικός δικαιούχος του νοικοκυριού, δηλαδή εκείνος που υποβάλλει την αίτηση, τότε το μπόνους θα μετρά επί 1,5.

Στους ηλικιωμένους προβλέπεται εξαίρεση σε όσους είναι άνω των 70 ετών να μπορούν να πάρουν μέρισμα χωρίς να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση. Τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται είναι τα εξής:
α) Να είναι συνταξιούχοι ή δικαιούχοι του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων.
β) Να μην υπάρχουν στο νοικοκυριό τους άλλα εξαρτώμενα μέλη ή φιλοξενούμενοι.
γ) Να έχει δηλωθεί κύρια κατοικία στο Ε1 και όχι φιλοξενία σε άλλο φυσικό πρόσωπο.
Όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση – που επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης – στην πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του συστήματος TAXISnet. Αν υπάρχουν φιλοξενούμενα μέλη, ζητείται η συναίνεσή τους για τη λήψη των στοιχείων τους. Οι δικαιούχοι πρέπει να συμπληρώσουν αριθμό λογαριασμού IBAN.

Το νοικοκυριό δικαιούται μέρισμα εφόσον πληροί σωρευτικά τα εξής κριτήρια, πέραν των εισοδηματικών:
• Φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας κάτω από 120.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τα 180.000 ευρώ.
• Καταθέσεις κάτω από 9.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό με προσαύξηση 50% για κάθε ενήλικο μέλος και 25% για κάθε ανήλικο.

Ειδικά κριτήρια υπάρχουν επίσης για τους τόκους των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες, ενώ εξαιρούνται νοικοκυριά, τα μέλη των οποίων εμπίπτουν στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία κ.α. Ο δικαιούχος πρέπει να διαμένει στην Ελλάδα τα τελευταία πέντε έτη και να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε Ταμείο τουλάχιστον για ένα μήνα μέχρι και 31/10/2017, ή να είναι συνταξιούχος.

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected