Κατηγορίες
B ΕΠΣ Ημαθίας - Α ΕΠΣ Ημαθίας - Γ ΕΠΣ Ημαθίας

ΕΠΣ Ημαθίας : Το οδοιπορικό του sportsup.gr στις (κάποτε) 70 ομάδες του νομού! (ΜΕΡΟΣ Β)

Μετά το Α Μέρος του οδοιπορικού του www.sportsup.gr για τις ομάδες της Ημαθίας, που μεσουρανούσαν ή μεσουρανούν στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του νομού, ακολουθεί το δεύτερο μέρος του αφιερώματος, με τους συλλόγους από τους Δήμους Βέροιας και Νάουσας.

 

S2. Θεσπρωτός- ΝΠΣ Βέροια 1-3. Νάτοι Νάτοι οι πρωταθλητές - Εφημερίδα ΛΑΟΣ Βέροια Ημαθίας

Δήμος Βέροιας (62.655 κάτοικοι)

Βέροια (43.212 κάτοικοι)

ΝΠΣ Βέροια : Ο…απόγονος της θρυλικής ομάδας της Βέροιας, που αγωνίστηκε για πολλά χρόνια στην Α Εθνική και από τα σπλάχνα της, αναδείχτηκαν ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην Εθνική ομάδα αλλά και σε ευρωπαϊκούς συλλόγους. Το 2018, πραγματοποιήθηκε επανενεργοποίηση των προσπαθειών της ερασιτεχνικής Βέροιας με προσωρινή διοίκηση που διορίστηκε από το τοπικό δικαστήριο της πόλης, η οποία στην πορεία απέβη άκαρπη και στα τέλη του καλοκαιριού του 2018 αποφασίστηκε ο ΓΑΣ Βέροια να αδρανοποιηθεί. Μετά από πρωτοβουλίες της οικογένειας Μπίκα με τη διοίκηση της Ελπίδας Σκουτάρεως της ΕΠΣ Σερρών που αγωνιζόταν στη Γ Εθνική, συμφωνήθηκε η μεταφορά της έδρας και η αλλαγή της επωνυμίας της.

Στο πρωτάθλημα της Football League σαν τρίτη κατηγορία πλέον μετά από την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών πρωταθλημάτων τερμάτισε στην 7η θέση όπου διακόπηκε και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ το πρωτάθλημα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Την επόμενη χρονιά μετά από μια καταπληκτική χρονιά κατέλαβε την 1η θέση και εξασφάλισε την άνοδο στη Super League 2. Κλήθηκε να συμμετάσχει στα μπαράζ που θα έκριναν τον Πρωταθλητή της Super League 2 και την άνοδο, ενάντια στον Λεβαδειακό πρωταθλητή του 2ου ομίλου. Από τους αγώνες μπαράζ προβιβάστηκε ο Λεβαδειακός με τη Βέροια να πηγαίνει σε νέα μπαράζ ενάντια στη Λαμία 13η της Super League.

Tη χρονιά που διανύουμε, αγωνίζεται στη Γ Εθνική, μετά τον υποβιβασμό από τη Super League 2, ενώ πρόεδρος ανέλαβε ο μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας της Veria Ladies (γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου, με παρουσία στη Β Εθνική), Αγάπιος Αναστασιάδης.

* Δεκέμβριος του 1991, στο Δημοτικό στάδιο της πρωτεύουσας της Ημαθίας, το τοπικό ντέρμπι μεταξύ Βέροιας και ΑΕ Ποντίων (φωτ. ΚΕΡΚΙΔΑ)

ΑΕΠ Βέροιας : Μία από τις ιστορικότερες ομάδες του νομού, με παρουσία μέχρι και τη Β Εθνική. Ιδρύθηκε το 1984 και έδρα της ομάδας αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Ράχης. Η ομάδα της οποίας φόρεσαν τη φανέλα μεγάλα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, μόλις λίγα χρόνια έπειτα από την ίδρυσή της, έλαβε μέρος στις Εθνικές κατηγορίες, με υψηλότερη πορεία τη Β’ Εθνική κατηγορία (1993 έως 1995). Φέτος συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Β Ερασιτεχνικής και διατηρεί επί πολλά χρόνια, τμήματα υποδομής.

Μακεδόνας Βέροιας : Μια ακόμη ομάδα με πλούσιο ιστορικό στην περιοχή. Με ερασιτεχνικό τμήμα, συμμετείχε τελευταία φορά στο πρωτάθλημα της Β Ερασιτεχνικής τη σεζόν 2015/2016 και μέχρι το 2019, διατηρούσε τμήματα υποδομής, με συμμετοχή στα αντίστοιχα πρωταθλήματα της ΕΠΣΗ. Από την ομάδα, έχουν επίσης αναδειχτεί μεγάλα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο, άτομα που παίζουν ποδόσφαιρο και κείμενο

Ακαδημία Βέροιας : Αδιάλειπτη η συμμετοχή των “βυσσινί” στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ημαθίας. Για ένα διάστημα τριών ετών, επέλεξε να διατηρεί μικρότερα ηλικιακά τμήματα, με τα οποία συμμετείχε στις αντίστοιχες διοργανώσεις, όμως τις δύο τελευταίες σεζόν, δήλωσε συμμετοχή και το ερασιτεχνικό τμήμα (φωτ. επάνω), το οποίο μάλιστα πέρσι, κατέκτησε τον τίτλο στη Γ κατηγορία. Από την ομάδα, έχουν επίσης αναδειχτεί μεγάλα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Νηρέας Βέροιας : Το σωματείο με την κοκκινόμαυρη φανέλα, ολοκλήρωσε την παρουσία του στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα το 2016. Έκτοτε, διατηρεί τμήματα υποδομής και φέτος δήλωσε συμμετοχή μετά από πολύ καιρό σε πρωτάθλημα και συγκεκριμένα της ηλικιακής κατηγορίας U14.

Προμηθέας Βέροιας : Αποχώρησε το 2012 από το πρωτάθλημα της Γ Ερασιτεχνικής και έκτοτε δεν επανασυστήθηκε ποτέ.

Ερμής Βέροιας : Ίσως η αρχαιότερη ομάδα του νομού, καθώς ιδρύθηκε το 1929. Το 1938 διαλύθηκε κατά τη δικτατορία του Μεταξά μαζί με άλλα 12 σωματεία της Βέροιας (Ιστορία της Βέροιας σελ. 1097 τόμος Β του Δρ καθηγητή Αντώνη Μ. Κολτσίδα). Το 1949 ανασυστήθηκε και δραστηριοποιήθηκε με τον Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Όμιλο Βέροιας «ΒΕΡΜΙΟΝ» για να προκύψει στη συνέχεια η σημερινή Βέροια. Το πρωτάθλημα της Κεντρικής Μακεδονίας διεξάγονταν τότε μεταξύ των ομάδων των τριών νομών Ημαθίας-Πιερίας-Πέλλας. Το διοικητικό συμβούλιο του Ερμή πριν την συγχώνευση μέχρι τις αρχές του 1960 αποτελείτο από τους διοικητικούς παράγοντες Καλλιμπάκα-Κούρτη-Γεωργουδάκη-Παπαμιχαήλ-Δέλλιου-Μαλούτα.

Μέγας Αλέξανδρος Βέροιας : Ιδρύθηκε το 1924, διαλύθηκε επί Μεταξά και επανιδρύθηκε το 1950. Σύμφωνα με το βιβλίο του Γιώργου Γαλανομάτη, είχε διάρκεια ζωής 17 χρόνια (έως το 1967) και το 1972 επαναδραστηριοποιήθηκε μέχρι το 1979, οπότε και σταμάτησε κάθε δραστηριότητα. Σε αυτή την επταετία, κατέφερε να φθάσει να αγωνιστεί στην Εθνική Ερασιτεχνική. Από τότε έκανε κάποιες προσπάθειες επανασύστασης, αγωνίσθηκε στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΠΣΗ, όμως δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει από τα στενά όρια της Γ κατηγορίας.

Αναγέννηση Βέροιας : Δεν έχομε καταφέρει να αντλήσουμε πολλά στοιχεία για το σωματείο, που δραστηριοποιήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Ο σύλλογος απασχολούσε τους νέους ποδοσφαιριστές όταν η ΑΕΠ Βέροιας υποβιβάστηκε στη Δ Εθνική.

Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο και άτομα που παίζουν ποδόσφαιρο

Λαζοχώρι (380 κάτοικοι)

ΑΕΚ Λαζοχωρίου : Από το 2017 και μέχρι σήμερα, η ΑΕΚ έδωσε ξανά πνοή στην περιοχή. Το Δημοτικό Γήπεδο Λαζοχωρίου χρησιμοποιείται από την ΑΕΚ Βέροιας (φωτ. επάνω), την Ακαδημία που ανήκει στο δίκτυο του “δικεφάλου” της Αθήνας και συμμετέχει παράλληλα στα πρωταθλήματα υποδομής της ΕΠΣ Ημαθίας ως ΑΕΚ Λαζοχωρίου.

Δόξα Λαζοχωρίου : Η ομάδα που μας…δυσκόλεψε πολύ στο να βρούμε περαιτέρω στοιχεία, φαίνεται πως είχε πολύ σύντομη παρουσία στα αθλητικά δρώμενα, κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

*Ο Φίλιππος Μέσης τη σεζόν 2015/2016, την τελευταία της παρουσίας της στο ποδόσφαιρο της Ημαθίας.

Μέση (568 κάτοικοι)

Φίλιππος Μέσης : Η ομάδα με την κοκκινομπλέ φανέλα, αποχώρησε από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα το 2016. Είχε ανέλθει μέχρι την Α Ερασιτεχνική και αποτελούσε μια ιδιαίτερα ισχυρή ομάδα, κυρίως εντός έδρας.

Άχθος Αρούρης - Αυτο-οργανωμένος Αθλητικός Όμιλος στη Βέροια

Άχθος Αρούρης : Μία από τις νεοσύστατες ομάδες του νομού, με έτος ίδρυσης το 2018. Είναι ένας αυτοοργανωμένος αθλητικός σύλλογος με έδρα το γήπεδο της Μέσης. Οι άνθρωποι που περιβάλουν τον σύλλογο, χαρακτηρίζονται από το “παρεΐστικο” πνεύμα αλλά και από τη φιλοσοφία πως δεν υπάρχει πρόεδρος, δεν υπάρχουν χορηγοί και γενικότερα δεν υφίσταται λειτουργία με τον τρόπο που γνωρίζουμε μέχρι τώρα στο ποδόσφαιρο. Το σωματείο κατάφερε να φτάσει γρήγορα μέχρι την Α Ερασιτεχνική και συγκεκριμένα τη σεζόν 2021/2022.

Ταγαροχώρι (250 κάτοικοι) 

Ερμής Ταγαροχωρίου : Με παρουσία κυρίως σε Β και Γ Ερασιτεχνική στα τέλη της δεκαετίας του 1990, είχε έδρα το γήπεδο της περιοχής, το οποίο χρησιμοποιεί πλέον ο ΝΠΣ Βέροια ως προπονητικό κέντρο.

*Η σπουδαία ομάδα γυναικών του Αγρ.Αστ.Αγ.Βαρβάρας. Η αρχηγός της ομάδας, Αναστασία Σπυριδωνίδου που πλέον κάνει καριέρα στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Αγία Βαρβάρα (991 κάτοικοι)

Αγροτικός Αστέρας Αγίας Βαρβάρας : Ένα σωματείο με συνεχόμενο και αδιάλειπτη παρουσία στα πρωταθλήματα της Ημαθίας. Μέχρι πρόσφατα διατηρούσε και γυναικείο τμήμα, το οποίο μάλιστα έφτασε μέχρι και την Α Εθνική. Τη φανέλα της ομάδας φόρεσε και η Αναστασία Σπυριδωνίδου, που κοσμεί πλέον τα γήπεδα της Ιταλίας, φορώντας τα τελευταία χρόνια τη φανέλα της Εθνική μας. Το ερασιτεχνικό τμήμα ανδρών (το γυναικείο έχει παύσει τη λειτουργία του) αγωνίζεται στη Β Ερασιτεχνική, ενώ το σωματείο διατηρεί ανελλιπώς τμήματα μικρότερων ηλικιακών κατηγοριών.

Άμμος (153 κάτοικοι)

Αλιάκμων Άμμου : Μία προσπάθεια για επαναλειτουργία του συλλόγου το 2011 απέβη άκαρπη, και ο σύλλογος παραμένει ανενεργός από τα τέλη της δεκαετίας του ’90.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Ασώματα (551 κάτοικοι)

Δόξα Ασωμάτων : Μετά το 2008, όταν ο σύλλογος σταμάτησε τη λειτουργία του, οι κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν την επανασύσταση της ομάδας κι αυτό έγινε πράξη το 2020. Φέτος αγωνίζεται στη Β Ερασιτεχνική, μετά την περσινή άνοδο (φωτ. επάνω).

Γεωργιανοί (335 κάτοικοι)

Ηρακλής Γεωργιανών : Σύντομη αποδείχτηκε η επαναλειτουργία του συλλόγου, που συστάθηκε το 2011 αλλά αποχώρησε από τα πρωταθλήματα το 2014.

Καστανιά – Μικρή Σάντα (116 κάτοικοι)

Η περιοχή δεν είχε ιδρύσει ποτέ ποδοσφαιρικό σύλλογο.

Κάτω Βέρμιο – Σέλι (268 κάτοικοι)

Βέρμιο Σελίου : Με έδρα το ΔΑΚ Βικέλας (τότε ΕΑΚ), η ομάδα που αντλούσε την ονομασία από τον πανέμορφο ορεινό όγκο του νομού μας, αποσύρθηκε από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα την περίοδο 1990-1991.

Κουμαριά – Ξηρολίβαδο (285 κάτοικοι)

Η περιοχή δεν είχε ιδρύσει ποτέ ποδοσφαιρικό σύλλογο.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που παίζουν ποδόσφαιρο, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο και κείμενο

Ράχη (616 κάτοικοι)

Εθνικός Ράχης : Έτος ίδρυσης 1977 και πάντα πρωταγωνιστής ο Εθνικός, αγωνίζεται ανελλιπώς στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ημαθίας. Φέτος (φωτ. επάνω, πηγή : sportsfan.gr) συμμετέχει στη Β Ερασιτεχνική, έχοντας βλέψεις για τα play off.

Τριπόταμος (601 κάτοικοι)

ΑΣ Τριποτάμου : Σύντομη η λειτουργία του Αθλητικού Συλλόγου Τριποτάμου και συγκεκριμένα τη διετία 2014-2016 στο πρωτάθλημα της Γ Ερασιτεχνικής.

Αστέρας Τριποτάμου για Γ΄ εθνική!

*Ο Αστέρας Τριποτάμου πανηγυρίζει τον τίτλο της σεζόν 2021/2022, στον αγώνα με τη Νίκη Αγκαθιά.

Αστέρας Τριποτάμου : Η ομάδα που έκανε τη σπουδαία πορεία, από το 2017 στη Γ Ερασιτεχνική, μέχρι το 2022 όταν κατέκτησε τον τίτλο στην Α κατηγορία. Αγωνίστηκε στη συνέχεια στα μπαράζ ανόδου στη Γ Εθνική, όπου τερμάτισε στην 1η θέση και κέρδισε το εισιτήριο μόνο με νίκες, ενώ είχε δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Ελλάδας, παραχωρώντας όμως τη θέση του στον ΦΑΣ Νάουσα. Όπως όμως ξεκίνησε το 2017 η προσπάθεια, έτσι και ολοκληρώθηκε…

 

Δημοτική Ενότητα Αποστόλου Παύλου (7.994 κάτοικοι)

Ένωση Αποστόλου Παύλου-Ρήγας Φεραίος 1-0

*Η σπουδαία ομάδα του Μακροχωρίου, τη σεζόν 2012/2013 στη Δ Εθνική

Μακροχώρι (4.870 κάτοικοι)

Μακροχώρι : Η πρώην Ένωση Αποστόλου Παύλου, έχει μια από τις σημαντικότερες παρουσίες στο ποδόσφαιρο της Ημαθίας. Από το 2002 έως το 2010 αγωνίστηκε στη Δ Εθνική, όπως επίσης και τη σεζόν 2012/2013. Τις δύο επόμενες χρονιές συμμετείχε στη Γ Εθνική και από το 2015 αγωνίζεται στην Α κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας. Είναι από τα σωματεία που έχουν αναδείξει πολλούς ποδοσφαιριστές που αργότερα αγωνίστηκαν ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ακαδημία Μακροχωρίου : Η δεύτερη ομάδα της περιοχής, συμμετέχει πλέον στα αντίστοιχα πρωταθλήματα Υποδομής της ΕΠΣ Ημαθίας, ενώ στο παρελθόν αγωνίστηκε και στις μικρές ερασιτεχνικές κατηγορίες.

Διαβατός (1.096 κάτοικοι)

Ατρόμητος Διαβατού : Από τις πρωταγωνίστριες ομάδες στην ΕΠΣ Ημαθίας. Με έτος ίδρυσής τους το 1956, οι “κυανόλευκοι” έκαναν μια αγωνιστική παύση το 2021 και το καλοκαίρι της επόμενης σεζόν, επανασυστάθηκαν. Μεγαλύτερη διάκριση στην ιστορία του συλλόγου είναι η κατάκτηση του τοπικού πρωταθλήματος το 1979 και η άνοδος στο πρωτάθλημα της Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας, που αποτελούσε την 3η τη τάξει εθνική κατηγορία, τη σεζόν 1979-80. Την περσινή σεζόν, κατέκτησε τον τίτλο στο πρωτάθλημα της Γ Ερασιτεχνικής στην ΕΠΣ Ημαθίας και φέτος (φωτ. επάνω), λογίζεται στα φαβορί για επιστροφή στα “μεγάλα σαλόνια”.

Κουλούρα (941 κάτοικοι)

ΠΑΟ Κουλούρας : Το 2019 αποτέλεσε το “κύκνειο άσμα” για τον σύλλογο ως σωματείο της περιοχής, όταν και ενσωματώθηκε στον ΝΠΣ Βέροια. Συμμετείχε με τη συγκεκριμένη επωνυμία για δύο ακόμη χρόνια, ωστόσο με ποδοσφαιριστές που ανήκαν στο δυναμικό της “Βασίλισσας του Βορρά”.

Λυκογιάννη (480 κάτοικοι)

Απόλλων Λυκογιάννης : Συμμετέχει ανελλιπώς στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ημαθίας. Φέτος αγωνίζεται στη Γ Ερασιτεχνική, με στόχο να επιστρέψει ξανά εκεί που αγωνιζόταν πέρσι, στη Β κατηγορία.

Νέα Νικομήδεια και Νέα Γενεά αποχαιρέτησαν τον δικό τους Μίμη — pena.press

*Το πρώτο δελτίο του Μίμη Παπαϊωάννου, στη Νέα Γενεά Νικομήδειας.

Νέα Νικομήδεια (607 κάτοικοι)

Νέα Γενεά Νικομήδειας : Η ιστορική ομάδα (ιδρύθηκε το 1946), συμμετέχει απρόσκοπτα στα πρωταθλήματα της Ημαθίας. Τις περιόδους 1983/1984 και 1984/1985 αγωνίστηκε στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα, την τότε 4η τη τάξει κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχει κατακτήσει ένα πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας της Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας την περίοδο 1982/1983 και ένα Κύπελλο της Ένωσης Κεντρικοδυτικής Μακεδονίας την περίοδο 1977/1978.

Η Νέα Νικομήδεια ήταν η γενέτειρα του Μίμη Παπαϊωάννου, ο οποίος έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στη Νέα Γενεά (φωτ.επάνω), προτού πάρει μεταγραφή στην ΑΕΚ το 1962, με τον πατέρα του, Κώστα, να είναι έφορος του συλλόγου. Φέτος αγωνίζεται στη Γ ΕΠΣΗ και ελπίζει να επιστρέψει στη Β κατηγορία.

 

Δημοτική Ενότητα Βεργίνας (2.034 κάτοικοι)

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

*Ο ΜΑΣ Βεργίνα τη σεζόν 1992/1993 στη Δ Εθνική. Από αριστερά : Θεοχαρόπουλος Γρηγόρης, Ιωσηφίδης Λεωνίδας, Παπαδόπουλος Αντώνης, Τσακιρίδης Ιωάννης, Αδαμόπουλος Αθανάσιος, Παπανώτας Νίκος, Μαραντίδης Λάκης, Παπάζογλου Σάκης, Γκόγκος Νίκος, Θεοχαρόπουλος Βασίλης, Ιακωβίδης Ματθαίος (Φωτογραφία Ιακωβίδης Ματθαίος).

Βεργίνα (1.096 κάτοικοι)

ΜΑΣ Βεργίνας : Ο σύλλογος από μία από τις πιο γνωστές περιοχές στη χώρα μας, λόγω της αρχαιολογικής της σημασίας, φιγουράρει ανάμεσα στις 15 ομάδες της Β κατηγορίας τη φετινή σεζόν. Η εύρυθμη λειτουργία της πέρασε από…χίλια κύματα, όμως το 2020 μια παρέα φίλων και παλιών συμπαικτών, με μπροστάρη τον αείμνηστο Μάκη Αμπρικίδη, έβαλε ξανά τον ιστορικό ΜΑΣ στις…ράγες.

Μετόχι (110 κάτοικοι)

Η περιοχή δεν είχε ιδρύσει ποτέ ποδοσφαιρικό σύλλογο.

*Η τελευταία φωτογραφία του ΠΑΟ Παλατιτσίων, από το ματς Κυπέλλου το 2020 κόντρα στον Ολυμπιακό Λουτρού

Παλατίτσια (734 κάτοικοι)

ΠΑΟ Παλατίτσια : Οι “πράσινοι” από τα Παλατίτσια σταμάτησαν να πατούν το χόρτο του Δημοτικού Γηπέδου Παλατιτσίων τον Οκτώβριο του 2020, με τελευταίο αγώνα το 4-1 επί του Ολυμπιακού Λουτρού, για το Κύπελλο Ερασιτεχνών. Από την ομάδα έχουν αναδειχτεί πολλοί ποδοσφαιριστές που αργότερα αγωνίστηκαν σε υψηλό επίπεδο.

Συκιά (136 κάτοικοι)

ΑΟ Συκιάς : Μια ακόμη ομάδα με ανελλιπή παρουσία στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του νομού μας. Οι άνθρωποι στο χωριό αγαπούν το ποδόσφαιρο, παρά το γεγονός πως έχει υπάρξει σημαντική “αποψίλωση” ανθρώπινου δυναμικού. Φέτος αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Β Ερασιτεχνικής και διαγράφει μια σημαντική πορεία με φόντο τα play off.

 

Δημοτική Ενότητα Δοβρά (4.388 κάτοικοι)

*Η ομάδα του Μέγα Αλέξανδρου Αγίας Μαρίνας που κατέκτησε πέρσι τον τίτλο.

Αγία Μαρίνα (698 κάτοικοι)

Μέγας Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας : Το 2014 έγινε η επανασύσταση του συλλόγου και από τότε, μπήκε πολύ…νερό στο αυλάκι! Οι “κυανόλευκοι” προβιβάστηκαν γρήγορα (2016) στην Α Ερασιτεχνική και μέχρι το καλοκαίρι του 2023 συμμετείχαν ανελλιπώς στο εν λόγω πρωτάθλημα. Μετά από μια εξαιρετική πορεία πέρσι, ο Μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε τον τίτλο και συμμετείχε στα μπαράζ ανόδου στη Γ Εθνική, όπου πανηγύρισε την παρθενική του συμμετοχή στα εθνική πρωταθλήματα.

*Ο Απόλλων Αγίου Γεωργίου το 2011

Άγιος Γεώργιος (1.474 κάτοικοι)

Απόλλων Αγίου Γεωργίου : Άλλη μια ομάδα με συνεχόμενη παρουσία στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ημαθίας, από την οποία έχουν αναδειχτεί ουκ ολίγοι ποδοσφαιριστές. Με έτος ίδρυσης το 1952, έχει περισσότερες παρουσίες στην Α κατηγορία, όπου αγωνίζεται και φέτος, έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο.

*Ο ΑΣ Πατρίδας τη σεζόν 2016/2017

Πατρίδα (1.328 κάτοικοι)

ΑΣ Πατρίδας – Κίτρινη Θύελλα Πατρίδας : Σημαντική παράδοση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ημαθίας και για την ομάδα της Πατρίδας. Το 2007 και το 2009 αγωνίστηκε στους τελικούς του Κυπέλλου Ημαθίας, όπου ηττήθηκε σε αμφότερους από την ισχυρή τότε ΑΕ Αλεξάνδρειας. Φέτος επέστρεψε στο πρωτάθλημα της Α Ερασιτεχνικής και ελπίζει να καθιερωθεί.

*Ο Ερμής Τριλόφου τη σεζόν 2018/2019

Τρίλοφος (522 κάτοικοι)

Ερμής Τριλόφου : Με ιδιαίτερη αγάπη και ζήλο για τον σύλλογο, διετέλεσαν όλοι οι παράγοντες στον Ερμή, όμως φέτος η ομάδα δεν δήλωσε συμμετοχή. Η κόπωση αλλά και η έλλειψη ποδοσφαιριστών από την περιοχή, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση, για ένα σωματείο που ιδρύθηκε το 1970 και είχε αδιάλειπτη παρουσία στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ημαθίας.

Φυτειά (366 κάτοικοι)

ΑΜΣ Φυτειάς : Έντεκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την τελευταία παρουσία της ομάδας στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Ημαθίας.

 

Δημοτική Ενότητα Μακεδονίδος (1.263 κάτοικοι)

Ριζώματα (632 κάτοικοι)


*Η ποδοσφαιρική ομάδα των Ριζωμάτων σε φιλικό στα Ασώματα το 1983, πριν ιδρυθεί η Α.Ε.Ρ. πάνω αριστερά: Κουτσαντάς Γιώργος, Δέλλας Γιάννης, Τσιλώνης Βαγγέλης, Γκεκόπουλος Σάκης, Συρόπουλος Χρήστος, Αρσενάς Χρήστος κάτω αριστερά: Δήμου Νίκος, Κουτσιούκης Χρήστος, Συρόπουλος Γιάννης, Λαγόπουλος Σάκης, Κουτσαντάς Φάνης, Βλαχόπουλος Βασίλης (ευχαριστούμε τον Βαγγέλη Τσιλώνη για τη φωτογραφία)

ΑΠΣ Ριζωμάτων : Η αξιομνημόνευτη πορεία, που έφερε την ομάδα στην Α1 το 2009, ήταν ότι καλύτερο είχε να επιδείξει η “θρυλική” ΑΕΡ. Η ομάδα από τα ορεινά Πιέρια, από τις πιο δυνατές έδρες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου της Ημαθίας, έχει επιστρέψει για τα καλά στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, και φέτος, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, βρίσκεται στην 1η θέση της Γ Ερασιτεχνικής.

*Η ΑΕ Σφηκιάς τη σεζόν 2014/2015

Σφηκιά (343 κάτοικοι)

ΑΕ Σφηκιάς : Η σεζόν 2015/2016 ήταν το “κύκνειο άσμα” για τους μπλε από τα Πιέρια.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

*Η Θύελλα Παπάγου το 1979, πρώτη χρονιά της ίδρυσης της.

Δάσκιο (190 κάτοικοι)

Θύελλα Παπάγου – Λύκοι Δασκίου : Με έδρα το γήπεδο του Σταυρού και με ποδοσφαιριστές που έγραψαν τη δική τους ιστορία να βγαίνουν από τα σπλάχνα του (μεταξύ αυτών και ο Γιώτης Τσαλουχίδης), η Θύελλα κατάφερε να βρίσκεται για αρκετά χρόνια στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο, ωστόσο στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σταμάτησε τη λειτουργία της.

Πολυδένδρι-Χαράδρα-Ελαφίνα (98 κάτοικοι)

Η περιοχή δεν είχε ιδρύσει ποτέ ποδοσφαιρικό σύλλογο.

 

Δημοτική Ενότητα Νάουσας (19.706 κάτοικοι)

Ηρωική πόλη της Νάουσας (18.049 κάτοικοι)

*Η “χρυσή” περίοδος του ΦΑΣ Νάουσα, με τη συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα της Α Εθνικής (1993/1994)

ΦΑΣ Νάουσα : Μαζί με τη Βέροια, οι δύο πιο λαοφιλείς αλλά και παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις του νομού. Η ιστορική ομάδα με την κυανόλευκη φανέλα, έχει αφήσει το δικό της στίγμα στην περιοχή και έχει αναδείξει επίσης ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα της Εθνικής μας ομάδας. Ιδρύθηκε το 1962 από τη συνένωση του Παναουσαϊκού και του Ολυμπιακού Νάουσας και έχει καταφέρει να αγωνιστεί μία φορά στην Α’ Εθνική την περίοδο 1993-94.

Στις 22 Αυγούστου 1993 έδωσε τον πρώτο αγώνα της ιστορίας της στην κατηγορία με αντίπαλο την ΑΕΛ εντός έδρας, μπροστά σε ένα κατάμεστο γήπεδο, γνωρίζοντας την ήττα με 2-3 με προπονητή τον Αλέκο Παπαδόπουλο και σκόρερς τους Αλεξιάδη (45′) και Φασίδη (63′). Ωστόσο, το τέλος της σεζόν βρήκε τη Νάουσα τελευταία στη 18η θέση της βαθμολογίας και υποβιβάστηκε.Έχει 24 παρουσίες στη Β Εθνική αλλά και 11 στη Γ, όπου ελπίζει να επιστρέψει σύντομα.

*Ο Αχιλλέας Νάουσας της σεζόν 2012/2013

Αχιλλέας Νάουσας : Από τις ομάδες που διακρίνονται τα τελευταία χρόνια στα πρωταθλήματα που αγωνίζεται. Το 1954 αποτέλεσε ένα από τα 19 ιδρυτικά σωματεία της ΕΠΣ Κεντρικής-Δυτικής Μακεδονίας που περιλάμβανε τους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας. Το 1985 νίκησε σε αγώνα κατάταξης τον Μέγα Αλέξανδρο Τρικάλων και αναδείχθηκε πρωταθλητής Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣΚΜ, κερδίζοντας την πολυπόθητη άνοδο στην Εθνική Ερασιτεχνική Κατηγορία, τη μετέπειτα Δ Εθνική. Τη σεζόν 1985-1986 έκανε την παρθενική του εμφάνιση στα Εθνικά πρωταθλήματα και συμμετείχε στον 6ο όμιλο της Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας. Μετά από 4 χρονιές, τη σεζόν 1989-90, αναδείχθηκε εκ νέου πρωταθλητής ΕΠΣΚΜ και κέρδισε την άνοδο στη Δ Εθνική κατηγορία. Φέτος αγωνίζεται στη Β Ερασιτεχνική και ελπίζει να επιστρέψει σύντομα στα “μεγάλα σαλόνια”.

Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα, άτομα που παίζουν ποδόσφαιρο, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο και κείμενο

Ολυμπιακός Νάουσας : Παραμένει ανελλιπώς στο προσκήνιο και φέτος (φωτ. επάνω, πηγή sportsfan.gr) φαντάζει έτοιμος να επιστρέψει μετά από 6 χρόνια στην Α Ερασιτεχνική. Χρησιμοποιεί ως έδρα του το Δημοτικό Γήπεδο Αγίου Νικολάου. Φέτος ανέστειλε μετά από πολλά χρόνια τη λειτουργία των τμημάτων υποδομής.

*Η Δόξα Νάουσας τη σεζόν 2016/2017, λίγο πριν αποχωρήσει οριστικά από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα.

Δόξα Νάουσας : Ο σύλλογος με την ασπρόμαυρη φανέλα, ανέστειλε τη λειτουργία του το 2019, μετά από πολυετή παρουσία στα πρωταθλήματα.

Μακεδονία Νάουσας : Ολοκλήρωσε την παρουσία της στα γήπεδα της Ημαθίας το 2014.

Ακαδημία Νάουσας : Η Παλασίδειος Ακαδημία όπως είναι επίσης γνωστή, αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια στη Γ Ερασιτεχνική, ενώ λειτουργεί τμήμα U16, το οποίο αγωνίζεται στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Ημαθίας.

Αρκοχώρι (202 κάτοικοι)

Η περιοχή δεν είχε ιδρύσει ποτέ ποδοσφαιρικό σύλλογο.

Γιαννακοχώρι (388 κάτοικοι)

ΑΟ Μπουτάρη : Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν μία εξαιρετική ομάδα τη δεκαετία του ’80, που είχε “απόρθητη” έδρα και πολύ κόσμο στις εξέδρες.

ΑΣ Γιαννακοχωρίου : Διέκοψε τη λειτουργία του το 2019, μετά από μια άνοδο στη Β Ερασιτεχνική και συνολικά τέσσερα χρόνια παρουσίας στα γήπεδα της Ημαθίας.

*Η ομάδα του ΓΑΣ Ροδοχωρίου που αγωνίστηκε στον τελικό του Κυπέλλου Ημαθίας (2017)

Ροδοχώρι (428 κάτοικοι)

ΓΑΣ Ροδοχωρίου : Μία από τις ανερχόμενες ποδοσφαιρικές δυνάμεις της περιοχής, μέχρι το καλοκαίρι του 2022 όταν ανέστειλε τη λειτουργία της. Οι “μπλε” είχαν αξιοσημείωτη πορεία στην Α Ερασιτεχνική, ενώ το 2017 αγωνίστηκαν στον τελικό του Κυπέλλου Ημαθίας, όπου ηττήθηκαν από την ΑΕ Αλεξάνδρειας. Παρουσία σε τελικό κατέγραψαν άλλες δύο φορές στο παρελθόν, τη σεζόν 2001/2002 (ήττα 4-1 από τον ΓΑΣ Βέροια) και την περίοδο 1997/1998, όταν ηττήθηκαν με 1-0 από την ΑΕΠ Βέροιας.

Στενήμαχος (639 κάτοικοι)

Θύελλα Στενημάχου : Μία ακόμη ομάδα που τοποθετήθηκε στη μακρά λίστα της ποδοσφαιρικής λήθης. Ανέστειλε τη λειτουργία του το 2019, μετά από συνεχόμενη αγωνιστική παρουσία στα πρωταθλήματα του νομού.

 

Δημοτική Ενότητα Ανθεμίων (6.684 κάτοικοι)

Κοπανός (1.781 κάτοικοι)

Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που παίζουν ποδόσφαιρο και κείμενο

ΓΑΣ Κοπανού : Ένα σωματείο με πολυετή παρουσία στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, που διατηρεί τα τελευταία χρόνια και τμήματα υποδομής. Την κιτρινόμαυρη φανέλα έχουν φορέσει μεγάλα ονόματα του ποδοσφαιρικού στερεώματος, ενώ φέτος (φωτ. επάνω) αγωνίζεται για 8η συνεχόμενη χρονιά στην Α Ερασιτεχνική.

Με το δεξί!

Επισκοπή (1.610 κάτοικοι)

Κεραυνός Επισκοπής : Άλλος ένας σύλλογος που διατηρεί επί πολλά χρόνια ερασιτεχνικά τμήματα και απασχολεί πολλά παιδιά της περιοχής. Τη φετινή σεζόν (φωτ. επάνω) επέστρεψε στην Α Ερασιτεχνική, όπου ελπίζει να καθιερωθεί, ενώ συνεχίζεται η λειτουργία των τμημάτων υποδομής, από τα οποία αξιοποιούνται ποδοσφαιριστές για την ανδρική ομάδα.

Μακεδονικός Επισκοπής : Το 2019 σταμάτησε τη λειτουργία του, με συμμετοχές κυρίως στη Γ Ερασιτεχνική.

Τέλος από τα Λευκάδια ο Τσαλώνης, πρόστιμο στον Έξαρχο

*Η σπουδαία ομάδα των Λευκαδίων τη σεζόν 2012/2013.

Λευκάδια (856 κάτοικοι)

ΑΣ Λευκαδίων : Μία από τις ομάδες που έχουν εκπροσωπήσει επάξια το Ημαθιώτικο ποδόσφαιρο στις εθνικές κατηγορίες. Ο ΠΑΣ ιδρύθηκε το 1966 και σημαντικότερη χρονιά ήταν το 1975, όποτε και κατέκτησε το κύπελλο της ΕΠΣΚΔΜ παίζοντας στην Κατερίνη με τον τοπικό ΑΟ Κατερίνης, το οποίο είχε ιδιαίτερη αξία καθώς συμμετείχαν οι ομάδες των νομών Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη και το 1981 υποβιβάστηκε από την Α’ Κατηγορία, για να επανέλθει το 1996 και έπειτα από 15 ολόκληρα χρόνια και να καθιερωθεί όλα τα επόμενα έτη. Το 2010 κατέκτησε το πρωτάθλημα Α1 ΕΠΣ Ημαθίας και την άνοδο στη Δ’ Εθνική και το 2013 την ιστορική άνοδο στη Γ’ Εθνική. Παρέμεινε δύο χρονιές και σήμερα αγωνίζεται στη Β Ερασιτεχνική.

*Ο ΑΟ Μαρίνας τη σεζόν που αγωνίστηκε στην Α Ερασιτεχνική (2018/2019)

Μαρίνα (1.022 κάτοικοι)

ΑΟ Μαρίνας : Μετά από τρία ανενεργά χρόνια, οι “πορτοκαλί” επέστρεψαν στα πρωταθλήματα του νομού και φέτος, αγωνίζονται στη Γ Ερασιτεχνική. Τη σεζόν 2018/2019 αγωνίστηκε μετά από χρόνια στην Α κατηγορία.

Πολλά Νερά (139 κάτοικοι)

Φίλιππος Πολλών Νερών : Τελευταία παρουσία της ομάδας τη διετία 2017-2019 στη Γ Ερασιτεχνική, μετά από πέντε χρόνια αδράνειας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μονόσπιτα (795 κάτοικοι)

Ελπίδα Μονοσπίτων : Από τους παλαιότερους συλλόγους στην Ημαθία (έτος ίδρυσης 1956), με παρουσία σε όλες τις κατηγορίες του νομού. Το 2017 ήταν η τελευταία χρονιά λειτουργίας των “πρασίνων”, τη φανέλα των οποίων φόρεσαν πολλοί ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στις εθνικές κατηγορίες.

*Η ΑΕ Χαρίεσσας τη σεζόν 2017/2018

Χαρίεσσα (800 κάτοικοι)

ΑΕ Χαρίεσσας : Μία από τις πιο δυναμικές ομάδες του νομού, διέκοψε τη λειτουργία της από το 2020, μετά από μια πολυετή παρουσία στην Α Ερασιτεχνική. Όπως και στα περισσότερα σωματεία της περιοχής της Νάουσας, αγωνίστηκαν σε αυτό πολλοί ποδοσφαιριστές με σπουδαία καριέρα στο ποδόσφαιρο.

 

Δημοτική Ενότητα Ειρηνούπολης (3.484 κάτοικοι)

Αγγελοχώρι (1.575 κάτοικοι)

Ασπίδα Αγγελοχωρίου : Στη Β Ερασιτεχνική της περιόδου 2006-2007, ολοκλήρωσε την πορεία του στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΠΣ Ημαθίας η ομάδα της Ασπίδας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

*Ο ΑΣ Ειρηνούπολης της σεζόν 2014/2015, μετέπειτα πρωταθλητής στην Α1 ΕΠΣ Ημαθίας

ΑΣ Ειρηνούπολης : Η ομάδα που μετρά 20 χρόνια ζωής (έτος ίδρυσης 1993) παρουσίασε μια εντυπωσιακή αλλά σύντομη ανέλιξη στις κατηγορίες μέχρι το 2016. Το 2015 κατέκτησε τον τίτλο στην Α1 ΕΠΣ Ημαθίας, με την παρουσία του νυν προέδρου του Άρη, Θεόδωρου Καρυπίδη, όμως δεν κατόρθωσε το βήμα παραπάνω. Στα επόμενα χρόνια, παρέμεινε σε λειτουργία η Ακαδημία του συλλόγου, που διατηρεί την παρουσία τους ακόμη και σήμερα.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα, άτομα που παίζουν ποδόσφαιρο, άτομα που παίζουν αμερικανικό ποδόσφαιρο και κείμενο

Ζερβοχώρι (1.211 κάτοικοι)

Άτλας Ζερβοχωρίου : Σε ανοδική πορεία και ο Άτλας τα τελευταία χρόνια, που τον οδήγησε φέτος (ξανά) στην ανώτερη κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας (φωτ. επάνω, πηγή sportsfan.gr). Η ομάδα της περιοχής, από τις μακροβιότερες στο ποδοσφαιρικό στερέωμα (έτος ίδρυσης 1954) συνεχίζει να δραστηριοποιείται επί πολλά χρόνια και να απασχολεί τους αθλητές της περιοχής.

Αρχάγγελος (308 κάτοικοι)

ΠΑΟ Αρχαγγέλου : Τελευταία παρουσία για τον ΠΑΟ την περίοδο 2012 στη Γ Ερασιτεχνική.

Πολυπλάτανος (698 κάτοικοι)

ΠΑΟ Πολυπλάτανου : Χωρίς να υπάρχουν πολλά στοιχεία παρά μόνο μία φωτογραφία από τον φίλο αναγνώστη Σάκη Γκέσκο (στη φωτ με τον Δημήτρη Μπάρμπα), η ομάδα με την ασπρόμαυρη φανέλα αποχώρησε από τα πρωταθλήματα (αγωνίστηκε και στις τρεις κατηγορίες) το 1987.

 

Και κάπου εδώ ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα του sportsup.gr στις ομάδες που αγαπήσαμε, λατρέψαμε, παθιαστήκαμε μαζί τους αλλά και αυτές που συνεχίζουν να είναι πρωταγωνίστριες ή “κομπάρσοι” στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της Ημαθίας.

Η απαξίωση είναι δεδομένη, όπως και η συρρίκνωση, όμως εμείς στο sportsup.gr θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα της προβολής του μέχρι τέλους!

Ευχαριστούμε όλους όσους συνεργάστηκαν να βγει το αφιέρωμα, ευλογημένο και ειρηνικό το 2024!

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected