Κατηγορίες
Ποδόσφαιρο

Ποδόσφαιρο – Τι αλλάζει στον χώρο των μάνατζερ

manager_fifaΓράφει η Δώρα Ιωακειμίδου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Ο χορός των εκατομμυρίων, το όνειρο κάθε εκκολαπτόμενου αθλητή, αυτό “που μας ενώνει και μας δονεί” και, παράλληλα, η διαφθορά και οι ανισότητες, δημιούργησαν νέες καταστάσεις στο ποδόσφαιρο. Οι οποίες υπόκεινται διαχρονικά σε “updateαλλαγές”, προκείμενου το άθλημα να συγχρονίζεται και να ακολουθεί τις επιταγές όλων εκείνων που το συγκροτούν και το απαρτίζουν.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός στη χώρα μας άκμασε τη δεκαετία του ’90, έγινε… πασαρέλα διασήμων, στίβος άκρατης προβολής καισυνωστισμού κροίσων, για να προσαρμοστεί σταδιακά στα δεδομένα της Τρόικας και της διαχεόμενης μιζέριας και κρίσης. Παρόλα αυτά παραμένει το αγαπημένο άθλημα των Ελλήνων, και το καταδεικνύουν οι δεκάδες σχολές ποδοσφαίρου που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια.
Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να αποτελέσει έναν σύντομο οδηγό για όλους όσοι βρίσκονται σήμερα στο χώρο εντός κι εκτός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, και μετέχουν με οποιοδήποτε τρόπο στη διαμεσολάβηση ποδοσφαιριστών.
Γιατί μπορεί, ενδεχομένως, “στα γήπεδα η Ελλάδα να αναστενάζει” ακόμα, όμως η τήρηση της νομιμότητας, οι συνεπείς πληρωμές, η τιμωρία των παραβατών κάθε μορφής πρέπει πάντα να διέπουν ένα κράτος δικαίου, όπως πρεσβεύουμε ότι είναι και το δικό μας. Αλλωστε, η γνώση είναι δύναμη…

*Θερμές ευχαριστίες στο γραφείο World Εleven Hellas και τον FIFA Agent Γιάννη Γλυκό για τη βοήθειά και τις διευκρινίσεις τους κατά τη σύνταξη του άρθρου, καθώς και στον Μάνο Γκουλιόβα των οποίων η συμβολή στην προσέγγιση του χώρου της διαμεσολάβησης υπήρξε πραγματικά καίρια.

Όπως ανακοινώθηκε στις 24 Μαρτίου του 2014, η Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA που ενέκρινε στις 20 και 21 Μαρτίου, το νέο κανονισμό για τη μεταρρύθμιση του συστήματος των διαμεσολαβητών των παικτών θα επιφέρει σαρωτικές αλλαγές.
Οι νέες διατάξεις θα τεθούν σε ισχύ την 1η Απριλίου του 2015, και η FIFA έχει ήδη κοινοποιήσει τις περισσότερες πληροφορίες μέσω των εγκυκλίων που απέστειλε σε όλες τις Ομοσπονδίες – μέλη της. Οι σχετικές υπογραφές “έπεσαν” στις 11 Ιουνίου 2014, στο 64ο Συνέδριο της FIFAπου έγινε στο Σάο Πάολο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις αλλαγές, από τον ερχόμενο Απρίλιο (1/4/2015), θα ισχύουν τα εξής:

1. Καταργούνται όλες οι υπάρχουσες άδειες και το σύστημα αδειοδότησης των διαμεσολαβητών

2. Καταργείται η υποχρεωτική ασφάλιση του μάνατζερ για “λάθος” εξάσκηση επαγγέλματος”

3. Δε χρησιμοποιείται πλέον ο όρος “ατζέντης” αλλά “ενδιάμεσος” ή “διαμεσολαβητής”

4. Επιτρέπεται σε Εταιρίες να ασκούν αυτό το ρόλο, δηλαδή να έχουν δικαιώματα παικτών.

5. Πλέον και αμοιβή να μην υπάρχει προς τον ενδιάμεσο, θα ισχύουν κανόνες, ενώ μέχρι τώρα δεν ίσχυαν

6. Ο ενδιάμεσος δεν είναι άπλα ένας κρίκος επικοινωνίας, αλλά μπορεί να εκπροσωπεί επίσημα παίκτη ή ομάδα

7. Εφαρμόζεται ένα υποχρεωτικό σύστημα εγγραφής του ενδιάμεσου σε κάθε του συμμετοχή σε νέο συμβόλαιο ή ανανέωση.

μπαλα36

8. Σε κάθε πράξη του ενδιάμεσου για τον ποδοσφαιριστή που εκπροσωπεί, μια φόρμα θα συμπληρώνεται προς την οικεία Ομοσπονδία που θα επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του και ταυτόχρονα θα πιστοποιεί όποια διάφορα υπόκειται στους κανονισμούς της FIFA.

9. Η μη υπογραφή της φόρμας/δήλωσης μπορεί να επιφέρει ποινές.

10. Ο παίκτης ή η ομάδα πρέπει να έχουν συμβόλαιο γραπτό με τον ενδιάμεσο που πλέον δεν είναι το στάνταρ ή τυποποιημένο κείμενο μόνο, αλλά περιλαμβάνει κι άλλες παραμέτρους όπως π.χ τη φύση της συνεργασίας και άλλα συναφή.

11. Δεν είναι πλέον υποχρεωτικό η μέγιστη διάρκεια του συμβολαίου να είναι τα δυο χρονιά

12. Απαγορεύονται ρητά οι αμοιβές σε ενδιάμεσους για ανήλικους παίκτες, η αμοιβή μπορεί να συμφωνηθεί ή να πληρωθεί το 3% στα μικτά (6% καθαρά) στο σύνολο του συμβολαίου κατά την υπογραφή. (Π.χ. 300.000 μικτά για τρία χρονιά είναι 9000 ευρώ αμοιβή για το διαμεσολαβητή)

13. Συνεχίζει να ισχύει το ότι η αμοιβή προέρχεται από μια πηγή: παίκτη ή ομάδα.

14. Πλέον πρέπει στη φόρμα να αναγράφεται και ο τρόπος καταβολής αμοιβής του ενδιάμεσου.

15. Η Ομοσπονδία δημοσιοποιεί όλα τα στοιχεία κάθε Μάρτιο.

16. Ο ενδιάμεσος πρέπει να έχει καθαρό ποινικό μητρώο και να μην εργάζεται σε άλλο πόστο εντός ποδοσφαίρου.

17. Τα συμβόλαια μπορούν να έχουν ισχύ μόνο για μια χώρα ή για μερικές (όπως τώρα η εξουσιοδότηση)

Αυτές θα είναι εν ολίγοις οι αλλαγές στο χώρο της διαμεσολάβησης ποδοσφαιριστών.
Ας θυμηθούμε τι ίσχυε ως τώρα:

1.5. ΟΙ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΜΑΝΑΤΖΕΡ – ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ

1.5.1.: Οι συμβάσεις αθλητή με μάνατζερ: Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρ. 90 του ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με το άρ. 31 του ν. 3262/2004 και αντικαταστάθηκε από το άρ. 24 του ν. 3479/2006,
«Τα πρόσωπα που διαμεσολαβούν στην κατάρτιση των συμβολαίων μεταξύ αθλητών ή προπονητών και Α.Α.Ε. ή Τ.Α.Α. (μάνατζερς) μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις συνεργασίας (διαμεσολάβησης) με αθλητές κατ` ανώτατο όριο μέχρι το είκοσι τοις εκατό (20%) των αθλητών κάθε ομάδας που δικαιούνται συμμετοχής στο οικείο πρωτάθλημα».
Οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις του επαγγέλματος του αθλητικού διαμεσολαβητή καθορίζονται με την υπ’ αριθμ. Υ.Α. 23788/28.8.2002.
Οι συμβάσεις διαμεσολάβησης καταγγέλλονται ελευθέρως από τους αθλητές με μόνη την έγγραφη δήλωσή τους προς το διαμεσολαβητή. Οι διαμεσολαβητές, προκειμένου να αποκτήσουν επαγγελματική άδεια, δίνουν εξετάσεις που διεξάγονται μία φορά το χρόνο συνήθως, ενώ σημειώνεται ότι είναι απαραίτητη η κατοχή πτυχίου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

1.5.2.: Οι συμβάσεις ΠΑΕ με μάνατζερ: Συμβάσεις με διαμεσολαβητές μπορούν να συνάπτουν και οι ΠΑΕ. Συγκεκριμένα, η ΠΑΕ και ο διαμεσολαβητής (μάνατζερ) συνάπτουν σύμβαση, δυνάμει της οποίας ο διαμεσολαβητής αναλαμβάνει έναντι αμοιβής την υποχρέωση να εντοπίζει, να υποδεικνύει ή να συστήνει στην ΠΑΕ ποδοσφαιριστές για τη διαπραγμάτευση ή την επαναδιαπραγμάτευση ενός συμβολαίου συνεργασίας ή να την φέρνει σε επικοινωνία με άλλες ομάδες με την προοπτική σύναψης συμφωνίας μετεγγραφής ποδοσφαιριστών είτε στην ΠΑΕ είτε από την ΠΑΕ σε άλλη ποδοσφαιρική ομάδα.
Ο μάνατζερ αποζημιώνεται συνήθως με κάποιο μηνιαίο ποσό για τα έξοδα μετακίνησής του και τα οδοιπορικά του, χωρίς βέβαια να αποκλείεται και η καταβολή περιοδικής παροχής, κυρίως όμως με ποσοστό επί της καθαρής αξίας κάθε μεταγραφής που θα πραγματοποιείται με τη δική του διαμεσολάβηση.
Πρόκειται για σύμβαση παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, δεν αποκλείεται όμως να αξιώνεται κάποιας μορφής αποκλειστικότητα από πλευράς ΠΑΕ ως προς την παροχή των υπηρεσιών του μάνατζερ μόνο προς εξυπηρέτηση των δικών της επιδιώξεων. Το συμβόλαιο διαμεσολάβησης μετεγγραφών ποδοσφαίρου κατατίθεται μετά τη σύναψή του τόσο στην ΕΠΟ (όπου τηρείται πίνακας διαμεσολαβητών που είναι εγγεγραμμένοι στον κατάλογο διαμεσολαβητών της ΕΠΟ) όσο και στην Εθνική Ομοσπονδία όπου είναι εγγεγραμμένος ο διαμεσολαβητής, αν η εθνικότητά του είναι διαφορετική της ελληνικής.

μανατζερ

1.5.3.: Η διάκριση των δύο συμβάσεων: Ο διαμεσολαβητής στον οποίο αναθέτει η ομάδα την ανεύρεση ποδοσφαιριστών είναι διάφορος από το μάνατζερ του ποδοσφαιριστή, τον οποίο πληρώνει επίσης – κατά κανόνα – η ομάδα. Για το λόγο αυτό και κάποιες φορές οι ομάδες βάζουν ως όρο στους μάνατζέρ με τους οποίους συνεργάζονται το τελικό ποσοστό που θα πληρώσουν για δικαιώματα διαμεσολαβητή (του δικού τους και του αθλητή) ή στη γλώσσα του ποδοσφαίρου «μανατζερικά» για τη μεταγραφή του αθλητή που θα τους υποδείξουν να μην υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσοστό επί της αξίας της μεταγραφής (βλ. υπόδειγμα 10: «Σύμβαση ΠΑΕ με διαμεσολαβητή – μάνατζερ») .
Τακτικά επίσης συμβαίνει, σε περιπτώσεις αλλοδαπών ποδοσφαιριστών, πέραν του μάνατζερ του αθλητή, η ΠΑΕ να πληρώνει και τους δικηγόρους του αθλητή οι οποίοι παρίστανται κατά τη σύναψη του συμβολαίου.

Οπως γίνεται φανερό, οι σαρωτικές αυτές αλλαγές που στην ουσία καταργούν την ιδιότητα των “μάνατζερ” ποδοσφαιριστών και την μετακυλύουν σε κάθε ενδιαφερόμενο που απλά επιθυμεί να εργαστεί στο χώρο, θα επιφέρουν αλυσιδωτές αντιδράσεις… Καλό είναι άπαντες να είναι πλέον προσεκτικοί και να ενημερωθούν κατά το δοκούν προκειμένου να διαφυλαχτούν από ανάρμοστες συμπεριφορές επιτηδείων.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο της FIFA

Δώρα Ιωακειμίδου
Γραφείο Τύπου Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης
Πρόεδρος Οργανισμού Ανάπτυξης Σχολών Ποδοσφαίρου Ελλάδος (ΟΑΣΠΕ)
Δημοσιογράφος
www.acadimies.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected