Κατηγορίες
Basket

Παραλίγο να τιναχτεί στον…αέρα το δεύτερο παιχνίδι ανάμεσα σε ΑΕΚ και Άρη!

161014xlargeΣε ένα παιχνίδι που κόντεψε να γίνει «deja vu» του πρώτου αγώνα του «Αλεξανδρείου», αλλά με διαφορετικούς ρόλους, η ΑΕΚ κέρδισε με 89-84 τον Άρη και έφτασε στο 2-0 στη μεταξύ τους σειρά των μικρών τελικών στην Basket League.

Παρότι απώλεσαν μια υπέρ τους διαφορά 18 πόντων, που είχαν «χτίσιε» στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, οι παίκτες του Γιούρι Ζντοβτς αυτήν την φορά κράτησαν την νίκη στα χέρια τους και βρίσκονται μια «ανάσα» από την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Όλα αυτά, σε ένα ματς που αποτέλεσε «παρωδία», καθώς ολοκληρώθηκε με αποβολή απάντων από τις δύο ομάδες, πλην δύο τριάδων παικτών και των προπονητών, που για τον Άρη έγιναν… δύο, μετά την αποβολή με πέντε φάουλ του Θοδωρή Ζάρα!

Το φιλμ

Αποφασισμένη να δείξει πως εκείνη είναι το «αφεντικό» της αναμέτρησης, μπήκε στο παρκέ η ΑΕΚ, με τα δύο πρώτα τρίποντα από τους Μπράουν και Σάκοτα να της δίνουν γρήγορα ρυθμό και να την φέρνουν σε ένα σερί 11-0, προηγούμενη με το σκορ αυτό στα πρώτα τρία λεπτά. Ο εκνευρισμός του αντιπάλου της ήταν έκδηλος και οι Ουότερς-ΜακΝίλ ήταν οι πρώτοι που επιχείρησαν να δώσουν «ώθηση» στον Άρη (13-7 στο 5′). Ο Σάκοτα, όμως, ήταν στη «ζώνη του λυκόφωτος» και τα τρίποντά του δεν επέτρεψαν στους «κίτρινους» να μειώσουν περαιτέρω, για να φέρουν την απόσταση στο +14 οι εξίσου «κυμαινόμενοι» σε καλά επίπεδα απόδοσης Χέρστον και Έρικ (23-9 στο 8′). Ο Ουότερς ήταν εκείνος που θα επιχειρούσε να μειώσει τη «ζημιά», αλλά η διαφορά συνέχισε να βρίσκεται σε διψήφιο νούμερο στο τέλος της πρώτης περιόδου (24-14).

Η δράση του Έρικ συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο, όπου πέραν της προσφοράς του αμυντικά, έδινε και λύσεις επιθετικά, για να προστεθούν στην «εξίσωση» οι Μιλόσεβιτς, Κάρτερ και να επανέλθει άμεσα η διαφορά στη μέγιστη τιμή της μέχρι εκείνο το σημείο (33-19 στο 13′). Κάπου εκεί, ανέλαβε πρωτοβουλίες ο Ζάρας, κρατώντας την ομάδα του και μαζί με τα γρήγορα πέντε ομαδικά της ΑΕΚ, ο Άρης μπορούσε να κρατά μη απαγορευτική απόσταση (40-30 στο 17′). Η φάση της αποβολής του Τζέρελ ΜακΝίλ, ωστόσο, λόγω επίθεσης του τελευταίου στο διαιτητή Σπύρο Γκόντα, έφερε εκ νέου εκνευρισμό στους παίκτες του Άρη, κάτι που αξιοποίησε η Ένωση για να πάει στα αποδυτήρια με «αέρα» 13 πόντων, χάρη στην ευστοχία της στις βολές, στο τέλος του ημιχρόνου (48-35).

Τον ίδιο δυναμισμό εξέπεμπαν οι παίκτες του Ζντοβτς και στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, με ένα σερί 5-0 από τους Παπαντωνίου και Κάρτερ να μεγαλώνει την «ψαλίδα» στα «πρόθυρα» των 20 πόντων (53-35). Ο Ζάρας, όμως, είχε παραμείνει «θερμός» από τα τέλη του εικοσαλέπτου και συνέχισε στον… ίδιο ρυθμό, θέλοντας να δείξει το δρόμο της ανατροπής στους συμπαίκτες του, με τρίποντα που «έκοβαν» τη διαφορά και «τόνωναν» την ψυχολογία της ομάδας του (55-50 στο 25′). Το παράδειγμά του ακολούθησε και ο Μούρτος, ο οποίος μείωσε μέχρι και στους τέσσερις πόντους, ενώ ο Άρης έφτανε τα 7/18 τρίποντα έχοντας 3/11 στο ημίχρονο, αλλά αφενός η ευστοχία από τη γραμμή των βολών για την ΑΕΚ, αφετέρου η απάντηση και του Μιλόσεβιτς έξω από τη γραμμή των 6.75, κρατούσαν σταθερά την ΑΕΚ στο «τιμόνι» (68-61).

Με τον ίδιο τρόπο ξεκίνησε και η τελευταία περίοδος για την Ένωση δια χειρός Κάρτερ, αλλά οι παίκτες του Πρίφτη δεν έμοιαζαν διατεθειμένοι να παραδοθούν και λίγο μετά το σβήσιμο μερικών φώτων στο ΟΑΚΑ, κρατούσαν τις ελπίδες του με τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό, προεξαρχόντων του Ουότερς και Ουάιτ που πήραν πάνω τους δύσκολες προσπάθειες (75-71 στο 35′). Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, ο Μούρτος θα μείωνε για πρώτη φορά σε απόσταση καλαθιού στον αιφνιδιασμό, για να έρθει μετά από περίπου δύο λεπτά «απραξίας» από τις δύο πλευρές ο Ουάιτ και να ισοφαρίσει σε 75-75, με 2:16 να απομένουν. Μια ανταλλαγή τριπόντων μεταξύ Μπράουν και Ουότερς ακολούθησε, για να τους «μιμηθεί» ο Παπαντωνίου και να συμβάλει στο να δοθεί ο πρώτος λόγος στην ομάδα του με ένα σερί 5-0 που ολοκλήρωσε με επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι ο Σάκοτα, στα 44.8″ πριν τη λήξη (83-78). Ο ίδιος θα «σφράγιζε» την νίκη της ΑΕΚ με λέι-απ περίπου 10 δευτερόλεπτα αργότερα (85-79). Οι νέες συμπλοκές μεταξύ των παικτών και των πάγκων των δύο ομάδων, που οδήγησαν στην αποβολή απάντων, πλην δύο τριάδων, που για τον Άρη έγινε… δυάδα με την αποβολή του Ζάρα, ολοκλήρωσε τον αγώνα.

Δεκάλεπτα: 24-14, 48-35, 68-61, 89-84

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Παπαντωνίου 6 (2), Σάκοτα 22 (4), Χέρστον 13 (1), Μιλόσεβιτς 7 (1), Κάρτερ 12 (1), Μπράουν 12 (3), Σαρικόπουλος 2, Μωραΐτης, Μαυροειδής 8, Έρικ 7

Άρης (Πρίφτης): Ξανθόπουλος 1, Δήμας, Πελεκάνος, Τσούπκοβιτς, Ουάιτ 20, Ουότερς 15 (2), Ζάρας 22 (5), Μούρτος 12 (1), Σίμτσακ 3, ΜακΝίλ 6

περισσότερα στοιχεία και στατιστικά στο basketblog.gr

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected