Κατηγορίες

ΕΠΣ Ημαθίας – Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για play off και πρωτάθλημα Νέων;

Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τη σημερινή συνάντηση στην αίθουσα εκπαίδευσης διαιτητών της ΕΠΣ Ημαθίας στο Δημοτικό Στάδιο Βέροιας!

Ο Χρήστος Μουχτάρης, μέλος της Επιτροπής Πρωταθλήματος & Κυπέλλου της ΕΠΣ Ημαθίας αλλά και ο Γιάννης Ποζιάδης, μέλος της Επιτροπής Στατιστικής και Γηπέδων (στο πάνελ και ο Δημήτρης Παπαρέντης, μέλος της Επιτροπής Πρωταθλήματος), συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προπονητών Ημαθίας, Δημήτρη Χριστοφορίδη, τους προπονητές των Ακαδημιών του νομού, αλλά και (έναν μικρός είναι αλήθεια) αριθμό εκπροσώπων ερασιτεχνικών ομάδων του νομού, οι οποίοι έθεσαν όλα τα ζητήματα που ενσκήπτουν όσον αφορά τις διοργανώσεις των πρωταθλημάτων.

Βασική ιδέα της σημερινής συζήτησης, ήταν οι μικρές ηλικίες και το κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα για τη διεξαγωγή πρωταθλήματος Ακαδημιών και Νέων αλλά και της αναβάθμισης του Παιδικού Πρωταθλήματος.

Τον λόγο πήρε αρχικά ο επικεφαλής της Ακαδημίας του ΠΑΟ Παλατιτσίων, Φώτης Παπαδόπουλος, που ανέλυσε μια σειρά από προτάσεις που είχε μοιράσει λίγο πριν σε όλους τους παρισταμένους, ο Πόλυς Χουρσουζίδης από τον Αστέρα Αλεξάνδρειας, που μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας και στήριξης από την Ένωση, ο Στέφανος Γαϊτάνος από την ΑΕΠ Βέροιας που ζήτησε επίσης τη στήριξη και για τα προβλήματα γηπεδικών εγκαταστάσεων, αλλά και ο Γιώργος Απόσογλου από την Ακαδημία Μακροχωρίου, που μίλησε για την ανάγκη απαλοιφής του αντιτίμου για το πρώτο δελτίο ποδοσφαιριστή

Στη συνέχεια, μίλησε ο Δημήτρης Χριστοφορίδης ο οποίος αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της ΕΠΟ σχετικά με την παρουσία διπλωματούχων τεχνικών στους πάγκους τόσο των ερασιτεχνικών ομάδων όσο και των Ακαδημιών, αλλά και στην αγαστή συνεργασία με την ΕΠΣ Ημαθίας ώστε να καθιερωθούν εκδηλώσεις ειδικών καταστάσεων, όπως οι βραβεύσεις και διάφορα happenings.

δείτε τα θέματα που ανέπτυξε ο κ. Χριστοφορίδης :

Η συζήτηση κυμάνθηκε στη δημιουργία κινήτρων για τους νεαρούς ποδοσφαιριστές και προς αυτή την κατεύθυνση τέθηκαν κάποιες προτάσεις, όπως τη διεξαγωγή πρωταθλήματος Ακαδημιών υπό τη σκέπη της ΕΠΣ Ημαθίας, τη δημιουργία πρωταθλήματος Νέων, τη χρονική διεύρυνση του Παιδικού Πρωταθλήματος αλλά και της υποχρεωτικής παρουσίας παικτών κάτω των 20 στις αρχικές 11άδες σε όλες της κατηγορίες της Ένωσης.

Όσον αφορά την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μουχτάρης, αυτή δεν είναι δυνατή για την επόμενη σεζόν καθώς (όπως αναφέρει ο Κανονισμός της ΕΠΟ) οποιαδήποτε προκήρυξη εκδίδεται, αφορά την μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο. Επομένως, τα πρωταθλήματα θα έχουν την παρούσα μορφή και τη νέα σεζόν (Α1, Α2 με δύο ομίλους, Β και Γ) ενώ από τη σεζόν 2018/2019, θα υπάρξουν τρεις κατηγορίες.

Παράλληλα, όπως επίσης ανέφερε ο κ. Μουχτάρης, πρόθεση της Ένωσης είναι η προσθήκη play off και play out ακόμη και στο πρωτάθλημα της Α2 Ερασιτεχνικής, με στόχο να τονωθεί το ενδιαφέρον αλλά και να πάψουν (επιτέλους) να υπάρχουν ομάδες που παρουσιάζονται αδιάφορες από τα μέσα της χρονιάς, ρίχνοντας τους ρυθμούς τόσο στις προπονήσεις όσο και στα πρωταθλήματα.

Σχόλιο SportsUp : Όλα τα παραπάνω, αλλά και όσα ακούστηκαν στη σημερινή συνάντηση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Εκείνο για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει, είναι το απαραίτητο (μάλλον επιβεβλημένο) κίνητρο για τους νέους παίκτες, ώστε να βλέπουν το μέλλον τους μέσα από την προβλεπόμενη εξέλιξη της καριέρας και το απαραίτητο πλαίσιο (τμήματα υποδομής, Μικτές Ομάδες, οργανωμένες ομάδες Νέων, ισχυρά ερασιτεχνικά πρωταθλήματα), με στόχο να συνεχίσουν να αγωνίζονται με ζήλο και να μην νιώθουν το αίσθημα απογοήτευσης, που πηγάζει πλέον όχι από μια λάθος πάσα ή ένα αυτογκόλ αλλά από μηδενικό κίνητρο για το ποδοσφαιρικό μέλλον.

Ήμασταν οι πρώτοι που τονίσαμε με κάθε έμφαση πως τα πρωταθλήματα τελμάτωσαν και έπρεπε να υπάρξει ριζική (και οριζόντια) αλλαγή, ώστε να επιστρέψει και πάλι ο φίλαθλος κόσμος στα γήπεδα. Σ αυτό όμως θα πρέπει όλοι οι παράγοντες, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές να βοηθήσουν με τη στάση τους την Ένωση να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και να μην πυροδοτήσουν την προσπάθεια που (το διαπιστώνουμε από τις 30 και πλέον Ενώσεις) μόνο θετικά θα επιφέρει.

Να βάλουν το “εγώ” πίσω από το “εμείς” γιατί μόνο έτσι θα δούμε το Ημαθιώτικο ποδόσφαιρο να προοδεύει και να μη θεωρείται ο…απόκληρος των άλλων Ενώσεων.

moserlx-gif-1
coffee-banner
loading...
error: Protected