Κατηγορίες
Διάφορα

Φωτογραφίες ντοκουμέντο: Σκουπίδια, μπάζα και κλαδιά – Το Ντράφι της Πεντέλης πριν την καταστροφή

Πάνω από 10 σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς στο Ντράφι, κατά την καταστροφική φωτιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη για δεύτερη ημέρα στην Πεντέλη. Η καταγραφή συνεχίζεται καθώς παράλληλα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και τα εναέρια μέσα προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Ραφήνας – Παλλήνης μίλησε στην ΕΡΤ αναφέροντας πως “έστω και ένα σπίτι να κάηκε, είναι καταστροφή”. Παράλληλα, στη περιοχή που βρέθηκε στο επίκεντρο ενός εκ των μετώπων, υπήρξε βλάβη σε γραμμή μεσαίας τάσης, με τον ΑΔΜΗΕ να ενημερώνει πάντως πως δεν υπάρχει ζήτημα στο δίκτυο υψηλής τάσης.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, τα συνεργεία των τεχνικών είναι σε αναμονή και μόλις επιτραπεί από την Πυροσβεστική θα κάνουν επιθεώρηση του δικτύου. Αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται και στην Ανθούσα.

Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της εν εξελίξει καταστροφής. Διότι ένα από τα θέματα που καλούμαστε πάλι να συζητήσουμε είναι η προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου με τα οικόπεδα και τους δημόσιους χώρους που προκαλούν βραδυφλεγείς βόμβες. Εν προκειμένω, είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς ξεκίνησε η νέα φωτιά που κατακαίει τη Πεντέλη και απειλεί οικιστικές περιοχές, ωστόσο είναι δεδομένο πως οι ακαθάριστοι χώροι δυσχεραίνουν την όλη κατάσταση, αποτελώντας “τροφή” για τη φωτιά, αν όχι αιτία της.

Πρακτικά, κάθε χρόνο οι κάτοικοι καταγγέλλουν τους δήμους ότι δεν έχουν φέρει εις πέρας το έργο των αποψιλώσεων, με τις δημοτικές αρχές να διαμαρτύρονται ότι οι ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις τους. Να σημειωθεί πως ο μη καθαρισμός ιδιωτικού οικοπέδου επισύρει διοικητικό πρόστιμο. Ουσιαστικά, εάν δεν καθαριστεί ένα ιδιωτικό οικόπεδο, ενεργοποιείται η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Αυτή, κατόπιν αίτησης ή καταγγελίας, προβαίνει σε αυτοψία, αποστέλλει ειδοποίηση με συστημένη επιστολή και, ο πολίτης θα πρέπει, σε διάστημα 15 ημερών να προβεί στην αποψίλωση.

Αν και πάλι δεν το πράξει, οι υπηρεσίες του Δήμου καθαρίζουν μεν τον χώρο, αλλά στον ιδιοκτήτη επιβάλλονται, σύμφωνα με τον νόμο, ποινικές (από την Πυροσβεστική Υπηρεσία) και διοικητικές κυρώσεις (από τον Δήμο), δηλαδή η σχετική δαπάνη καθαρισμού, αλλά και πρόστιμο. Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κλαδιά, μπάζα και σκουπίδια βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, εντός ορίων ιδιωτικών οικοπέδων ή εκτός, τα οποία παραμένουν σε κοινή θέα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι που όπως φαίνεται έγινε και στο Ντράφι το οποίο πληγώθηκε από πυρκαγιές το 1995, το 1998, το 2009 και πλέον, και το 2022.

δείτε τις ντροπιαστικές εικόνες στο News247

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected