Κατηγορίες
Διάφορα - Οικονομία

Μετά την άνοδο, η κάθετη πτώση για τις αγορές ακινήτων στη χώρα μας

Φρένο στις αγοραπωλησίες κατοικιών φαίνεται πως έχουν βάλει κατά τη διάρκεια του φετινού εννεαμήνου οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών πώλησης. Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, που επιμελήθηκε το παρατηρητήριο αγοράς κατοικιών TOPO GES (Re/MAX Estate), στις περισσότερες περιοχές όπου παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος των τιμών οι συναλλαγές υποχώρησαν κατακόρυφα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο.

Όπως αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στον Δήμο Αθηναίων και στη Δυτική Αττική ο αριθμός των πράξεων αγοραπωλησίας αυξήθηκε πέριξ του 1%-2% σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που στα νότια προάστια καταγράφηκε κάμψη της τάξεως του 15%, ενώ στα βόρεια προάστια η πτώση διαμορφώθηκε σε 30% κατά μέσον όρο. Πτώση κατά 34% καταγράφουν και οι πράξεις στην Ανατολική Αττική, ενώ στον Πειραιά η πτώση άγγιξε το 33% και στα προάστια του Πειραιά, το 25%.

Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αποδοθεί όχι μόνο στη μεγάλη αύξηση των τιμών, αλλά και στις συνέπειες της αύξησης των επιτοκίων και του κόστους διαβίωσης, που απέτρεψαν ένα σημαντικό ποσοστό ενδιαφερόμενων αγοραστών από την αγορά κατοικίας. Από την άλλη πλευρά, περιοχές όπως τα νησιά του Αργοσαρωνικού σημείωσαν αύξηση των αγοραπωλησιών κατά 10%, δεδομένου ότι η βασική πηγή της ζήτησης προέρχεται από επενδυτές από το εξωτερικό.Κατέβασαν ταχύτητα οι πωλήσεις κατοικιών-1

Στα νότια προάστια καταγράφηκε κάμψη της τάξεως του 15%, ενώ στα βόρεια προάστια η πτώση διαμορφώθηκε σε 30% κατά μέσον όρο.

Στην Αθήνα, όπου επίσης παρατηρείται επενδυτικό ενδιαφέρον εκτός Ελλάδας, η μέση αξία των ακινήτων που άλλαξαν χέρια ανήλθε σε 1.317 ευρώ/τ.μ., αυξημένη κατά 12% σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο. Αντιστοίχως, στα νότια προάστια μπορεί ο αριθμός των πράξεων να ήταν 15% χαμηλότερος από πέρυσι, αλλά θα μπορούσε να είναι διπλάσιος αν οι τιμές δεν είχαν σημειώσει τάσεις «αυτοσυγκράτησης». Για παράδειγμα, στη Γλυφάδα η μέση τιμή πώλησης διαμορφώθηκε σε 2.332 ευρώ/τ.μ., 10% χαμηλότερα από πέρυσι, ενώ και τα ακίνητα που αγοράστηκαν ήταν μικρότερης επιφάνειας κατά 17%, σε 86 τ.μ. Ετσι, οι αγοραπωλησίες σημείωσαν αύξηση κατά 4%. Ανάλογα παραδείγματα εντοπίζονται στο Μοσχάτο (21% αύξηση των αγοραπωλησιών και 11% μείωση τιμής) και στη Νέα Σμύρνη (10% αύξηση πωλήσεων και 15% μείωση τιμών πώλησης, σε 1.057 ευρώ/τ.μ.).

Στον αντίποδα, σε περιοχές όπως το Ελληνικό η εικόνα είναι διαφορετική. Εκεί φέτος πωλήθηκαν ακίνητα μέσης επιφάνειας 80 τ.μ. (23 τ.μ. λιγότερα από πέρυσι), με τη μέση αξία να παραμένει ίδια, σε 1.875 ευρώ/τ.μ. Ετσι, ο αριθμός των συναλλαγών μειώθηκε κατά 31%. Αντιστοίχως στη Δάφνη, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15%, σημειώθηκε πτώση του αριθμού των πωλήσεων κατά 45%. Τη χειρότερη όμως επίδοση σημείωσε ο Αγιος Δημήτριος, όπου η μέση τιμή εκτινάχθηκε κατά 44%, σε 1.590 ευρώ/τ.μ., με αποτέλεσμα οι πράξεις να υποχωρήσουν κατά 53%.

Στα βόρεια προάστια, τη μεγαλύτερη μείωση του αριθμού των αγοραπωλησιών το φετινό εννεάμηνο σημείωσαν τα Βριλήσσια με 47%, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 83%, σε 2.300 ευρώ/τ.μ. Αντιστοίχως στην Αγία Παρασκευή, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 42%, σε 1.618 ευρώ/τ.μ., οι αγοραπωλησίες μειώθηκαν κατά 45%.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, πέραν της αύξησης της μέσης αξίας ανά τ.μ. που φαίνεται πως ήταν μια γενικότερη τάση σχεδόν σε όλο το λεκανοπέδιο, υπήρξαν και κάποια σημεία όπου φέτος αποκτήθηκαν αισθητά νεότερης ηλικίας ακίνητα. Συγκεκριμένα, σε σχέση με πέρυσι, στον Αγιο Δημήτριο αγοράστηκαν ακίνητα έξι ετών νεότερα, κάτι που συνέβη επίσης σε Φιλαδέλφεια και Χαλκηδόνα. Αντιστοίχως, πέντε ετών νεότερα σε σχέση με πέρυσι ήταν τα ακίνητα που αγοράστηκαν φέτος σε Δάφνη και Υμηττό.

moserlx-gif-1
coffee-banner
error: Protected